Tradíciu stavania mája dodrží mesto Banská Bystrica v utorok 30. apríla 2024 na Námestí SNP

KULTÚRA
0 /

S príchodom jari k nám prichádza aj dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta za spevu obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a víťazstva jari nad zimou.

Bystrický máj

Máj stavia obyčajne mládenec dievčaťu, o ktoré sa uchádza, a ich stavanie je rozšírené na celom území Slovenska. Ako máj slúžili najmä vysoké rovné stromy (najčastejšie jedle alebo smreky) zbavené kôry. Ich vrcholce sa zdobili pestrofarebnými stuhami.

Zvyk stavania májov sa v zmenenej podobe udržal dodnes, stavia sa však zväčša jeden ovenčený strom uprostred dediny alebo hlavného námestia. Vztýčený ostáva spravidla počas celého mesiaca.

Túto tradíciu si pripomenieme aj v Banskej Bystrici. Máj vyzdobený pestrofarebnými stužkami postaví mesto v utorok 30. apríla 2024 na Námestí SNP. O kultúrny program a dobrú zábavu sa postarajú  folkloristi z FS Bystrina a DFS Prvosienka z Banskej Bystrice.

Program začína folklórnym sprievodom o 16:00 hod. z Dolnej ulice. Podujatím sprevádza a program moderuje Maroš Čupka.

Banskobystrická samospráva pozýva na toto podujatie všetkých malých aj veľkých Banskobystričanov.

Slovenská tradícia stavania májov

Mesiac máj je považovaný za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu. Najvýznamnejšie postavenie dostal vo zvykoch tohto obdobia strom -najčastejšie malý smrek, jedla či breza, ktorých vrcholce sa zdobili pestrofarebnými stuhami.

Tradícia stavania májov má dlhú históriu. Máj sa staval vždy pred dom, v ktorom bývalo dievča súce na vydaj. Mládenci následne chodili do každého domu, pred ktorým videli máj a vytancovali nielen dievčinu, ale aj všetky ženy v dome. Tie ich na oplátku ponúkali pálenkou.

V každom regióne, dokonca v každej obci mohlo stavanie májov vyzerať trochu inak. Na Myjave boli mládenci nútení vzdať sa stavania májov všetkým dievkam. O to viac však dbali o jediný máj povolený pre celú obec, ktorý doviezli na obecné priestranstvo. Bola to vysoká jedľa, ktorú okliesnili a očistili od kôry, pričom dvojmetrový vrcholec ponechali.

Ozdobili ho od dievčat požičanými stužkami a šatkami, postavili do pripravenej jamy, ktorá sa zasypala zeminou a dobre udupala. V polovici mesiaca máj zvykli v noci tajne zvaliť, vyblednuté šatky a stuhy nahradili novými a opäť ho vztýčili.

Počas posledného májového dňa mládenci vystrojili veľkú zábavu pri muzike, ktorej hlavným cieľom bolo jeho zvalenie. Veselice sa zúčastnila takmer celá obec, no finančne na ňu prispeli najmä mladé dievčatá, ktoré si požičané stužky a šatky museli naspäť odkúpiť.

Stavanie mája v Banskej Bystrici dlhé roky v predvečer Sviatku práce zabezpečovali priaznivci ľavice na Námestí SNP. Po krátkom prerušení v roku 2015, kedy sociálni demokrati postavili máj pri Pamätníku SNP, sa táto tradícia vrátila späť na Námestie SNP. Posledné roky stavia máj Mesto Banská Bystrica.

Zdroj: (tom) a mesto BB, Foto: ilustračné