Otvorenie Sliačskeho kultúrneho leta 18. mája 2024 priláka návštevníkov aj vlakmi zadarmo

KULTÚRA
0 /

Najväčšie rodinné podujatie v regióne sa uskutoční v sobotu 18. mája 2024. V poradí tretie otvorenie leta v ikonických kúpeľoch privíta stovky návštevníkov, pre ktorých si na Sliači pripravili pohodlnú a ekologickú alternatívu cestovania. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bude v tento deň na trase Banská Bystrica – Zvolen – Banská Bystrica premávať zadarmo.

Kúpele Sliač v spolupráci s OCCR Stredné Slovensko a Mestom Sliač organizujú už tretie otvorenie letnej sezóny po sebe. Podujatie sa teší obľube návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia a počet návštevníkov z roka na rok narastá.

Aj preto sa Kúpele Sliač rozhodli poskytnúť návštevníkom pohodlný spôsob dopravy na podujatie a to formou spolupráce so ZSSK, ktoré v tento deň poskytnú vlaky na trasách z dvoch najbližších okresných miest zadarmo.

Cestujúci vlakmi tak nebudú musieť riešiť otázku parkovania a zo železničnej stanice sa do areálu kúpeľného parku komfortne prepravia kyvadlovou autobusovou dopravou, prípadne turistickým vláčikom z centra mesta, ktoré budú rovnako premávať zadarmo.

„Vlaková doprava je k životnému prostrediu oveľa šetrnejšia ako autobusová či automobilová. Každou jednou cestou vlakom znižujete produkciu CO2. Zároveň je aj oveľa pohodlnejšia. Vo vlaku si môžete oddýchnuť a nestresovať sa z hľadania parkovacieho miesta. Sme radi, že bezplatnou dopravou vlakmi ZSSK prevezieme aj návštevníkov Sliačskeho kultúrneho leta,

hovorí Dominik Drevický, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko.

Z roka na rok badáme stúpajúcu tendenciu účasti na našich podujatiach, či už je to Otvorenie leta, alebo septembrové Po lete/ Poleťte. Naše parkoviská sú však primárne určené pre ubytovaných hostí a ich kapacita nepostačuje pre tak vysoko navštevované podujatie. Chceme preto, aby si naši návštevníci naozaj užili deň v parku bez starostí a zároveň ekologicky. Nám to organizačne, samozrejme, veľmi pomôže, a v návštevníkoch to môže zanechať ten primárny, príjemný pocit z hodnotne prežitého dňa, bez nepríjemností spojených s dopravou,“

vysvetľuje motivácie k využitiu verejnej dopravy riaditeľ Kúpeľov Sliač Martin Beňuch.

Martin Beňuch

Martin Beňuch

Pre návštevníkov, ktorí zvolia automobilovú dopravu budú na Sliači pripravené dve záchytné parkoviská. Parkoviská kúpeľov v tento deň nebudú verejnosti dostupné, rovnako nebude možné parkovať ani pozdĺž areálu kúpeľov. Záchytné parkoviská sa budú nachádzať v blízkosti civilného letiska Sliač a druhé pri železničnej stanici.

Kyvadlová doprava zabezpečená autobusmi SAD Zvolen bude premávať v polhodinových intervaloch z vytýčených zastávok. Turistický vláčik bude zvážať návštevníkov z označených zastávok v centre mesta do kúpeľného parku. Mapu zastávok autobusov a vláčika zverejnia kúpele pred samotným podujatím. Spolu s označením dopravy pripravujú kúpele aj mapu samotného areálu parku s jednotlivými atrakciami dňa.

Náš park je pomerne rozsiahly, nemáme obavu, že by sme sa nezmestili, skôr naopak. Chceme návštevníkom poskytnúť čo najvyšší komfort a preto pripravujeme mapku areálu kde si budú môcť pozrieť kde sa nachádza pódium, kde občerstvenie, kde je balón či vojenskí hasiči. Mapky budú umiestnené aj vo verejnej doprave, všetko bude dostupné na webstránke venovanej podujatiu, aj na našich sociálnych sieťach. Na všetkých účastníkov sa už teraz veľmi tešíme,“

upresňuje manažérka kultúry Kúpeľov Sliač Jana Lehotská.

Tohtoročné Otvorenie Sliačskeho kultúrneho leta sa uskutoční na Nádvorí KH Palace a v areáli parku kúpeľov, ktorý zaplnia divadelníci, tanečníci, hudobné kapely aj množstvo atrakcií pre najmenších.

Okrem skákacích hradov, maľovania na tvár, výtvarných workshopovči divadielka, deti i dospelých určite poteší napríklad aj ukotvený let balónom, alebo ukážky práce hasičov, psovodov aj sokoliarov.

V programe Otvorenia Sliačskeho kultúrneho leta okrem iných vystúpia:

Vojenská hudba Banská Bystrica
Tanečná skupina CreDance pod vedením choreografa Laca Cmoreja
Kapela Akustika
81. krídlo generálmajora Otta Smika
Bábkové divadlo na Rázcestí
DJ Ceil

Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u

O detailných informáciách k doprave aj podrobnom programe Kúpele Sliač informujú na stránke https://www.kupelesliac.sk/otvorenie-letnej-sezony-2024/, ktorá sa priebežne aktualizuje, ako aj na svojich sociálnych sieťach.

Podujatie je vhodné pre všetky vekové skupiny skupiny, najmä pre rodiny s deťmi. Sobotňajší program sľubuje skvelú zábavu a príjemný zážitok.

Kúpele Sliač sú historicky prvými kúpeľmi na Slovensku, ktoré boli vďaka liečivej minerálnej vode s vysokým obsahom CO2 určené na liečbu srdcovo-cievnych ochorení. Pri viac ako 200 ročnej tradícii v poskytovaní kúpeľnej starostlivosti sa špecializujú na liečbu viacerých zdravotných komplikácií.

Okrem srdcovo-cievnych ochorení sú to indikácie pohybového aparátu, ženských chorôb, onkologických ochorení aj post-covidového syndrómu.

Zdroj: Essence communications , Foto: Kúpele Sliač a ilustračné