DOTYKY S VEDOU v Štátnej vedeckej knižnici Banská Bystrica s Tomášom Buchom

SPRÁVY
0 /

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici prichádza v roku 2024 s novým cyklom podujatí pod názvom DOTYKY S VEDOU. V rámci neho má ambíciu prezentovať významné a zaujímavé osobnosti slovenskej vedy a techniky.

Dotyky s vedou v ŠVK

O úspechoch slovenských vedcov ale i zastúpení a pozícii slovenskej vedy v zahraničnom výskumnom priestore je potrebné hovoriť a písať, preto knižnica verí, že ako kultúrna, informačná, zberateľská, vedecká a vzdelávacia inštitúcia bude mať na tom svoj podiel.

ŠVK prvé podujatie tohto cyklu pripravila v spolupráci s Národným lesníckym centrom – Lesníckym výskumným ústavom Zvolen a jeho Centrom excelentnosti lesnícko-drevárskeho komplexu (CE Ligno Silva). Podujatie je aj súčasťou Lesníckych dní 2024 a uskutoční sa 16. apríla 2024 o 16:30 hod. v spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice (Lazovná 9, Banská Bystrica) a je prístupné pre širokú verejnosť.

Tomáš Bucha

Tomáš Bucha

Ako prvú osobnosť v rámci cyklu predstaví Dr. Ing. Tomáša Buchu, ktorý získal ocenenie Osobnosť vedy a techniky za rok 2023 za mimoriadny prínos k rozvoju aplikovanej vedy založením medzinárodného Centra excelentnosti Ligno Silva, zameraného na implementáciu inteligentných technológií do lesnícko-drevárskeho sektora.

Vyhlasovateľom tohto ocenenia je Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky a organizátorom podujatia je Centrum vedecko – technických informácií Slovenskej republiky.

Tomáš Bucha - osobnosť vedy a techniky

Tomáš Bucha – osobnosť vedy a techniky

Dr. Ing. Tomáš Bucha

Je absolventom Lesníckej fakulty, Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene. Od roku 1988 pôsobí na Lesníckom výskumnom ústave Národného lesníckeho centra ako vedecko-výskumný pracovník. V rokoch 2013-2019 vykonával funkciu riaditeľa Lesníckeho výskumného ústavu. Je vedúcim národnej podpornej skupiny Lesníckej technologickej platformy v Bruseli.

V rokoch 2018-2019 viedol tematickú pracovnú skupinu pre lesníctvo iniciatívy krajín strednej a východnej Európy BIOEAST. V rokoch 2016 až 2021 pôsobil ako podpredseda Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied. Je autorom alebo spoluautorom 8 monografií a 40 vedeckých prác v časopisoch registrovaných v databáze Web of Science.

Tomáš Bucha v Pekingu

Tomáš Bucha v Pekingu

Dr. T. Bucha je špecialistom v oblasti diaľkového prieskumu Zeme so zameraním na monitoring a inventarizáciu lesov. V rokoch 2004-2008 pracoval ako vyslaný národný expert v Spoločnom výskumnom centre Európskej komisie v Ispre so zameraním na globálne mapovanie lesných zdrojov zo satelitných snímok.

Aktuálne sa ako pracovník Centra excelentnosti Ligno Silva orientuje aj na spracovanie obrazových záznamov z 3D skenovania dreva metódami počítačovej tomografie pre automatizovanú detekciu vnútorných znakov dreva.

Dr. Ing. Tomáš Bucha

Dr. Ing. Tomáš Bucha

V CE Ligno Silva využíva jedinečný 3D tomografický skener, ktorým disponuje na svete len niekoľko spoločností. Skener umožňuje odhaliť vnútorné chyby dreva, ktoré by inak zostali neodhalené.

Základným princípom počítačovej tomografie je zber a výpočtové spracovanie množstva údajov o hodnote absorpcie röntgenového žiarenia. Údaje sú získavané tak, že zdroj žiarenia (röntgenová lampa) a oproti nej sa nachádzajúce detektory rotujú okolo posúvajúceho sa predmetu záujmu, v tomto prípade guľatiny v dĺžke až do 10 m.

Tomáš Bucha pri inštalácii 3D tomografického skenera

Tomáš Bucha pri inštalácii 3D tomografického skenera

Skener vo Zvolene je unikátny tým, že ako jediný je otvorený pre výskumné a inovačné účely a vzdelávanie. Ostatné sú umiestnené vo veľkých piliarskych prevádzkach bez možnosti prístupu.

Pre lesnícko-drevársky sektor tým vzniká obrovská komplementárna výhoda využiť otvorenosť infraštruktúry na lepšie zhodnotenie dreva na Slovensku. Otvárajú sa možnosti na užšiu spoluprácu podnikateľského sektora s výskumnými organizáciami a lepšie prepojenie vertikály producent – spracovateľ dreva.

Zdroj: Soňa Šóky , Foto: ilustračné