Zápis detí do prvých ročníkov bystrických škôl začína už vo štvrtok 15.januára

SPRÁVY
0 /

Na rozdiel od minulých roky, keď zápis prváčikov do základných škôl v meste Banská Bystrica bol vo februári, tohto roku je to inak. Rodičia môžu svoje deti zapísať do prvých ročníkov už 15.januára 2015.

„Novinkou tohto roka je, že všetky mestské školy budú mať zápis do prvých ročníkov v rovnaký deň, ako to vo všeobecne záväznom nariadení určilo mestské zastupiteľstvo. Do prvých ročníkov štátnych aj neštátnych základných škôl v meste malo zapísať okolo 750 predškolákov,“

uviedol pre agentúru SITA vedúci oddelenia školstva a mládeže na MsÚ Tibor Maťaš.

Rodičia majú nárok zapísať svoje dieťa do mestskej základnej školy v tom školskom obvode, v ktorom majú trvalé bydlisko. Môžu ho však zapísať aj v inom školskom obvode, ale v tom prípade iba so súhlasom riaditeľa príslušnej ZŠ.

K zápisu príde rodič nielen s občianskym preukazom a rodným listom dieťaťa, ale aj so svojím potomkom, pretože sa zároveň posudzuje aj jeho školská zrelosť.

Mesto Banská Bystrica je aktuálne zriaďovateľom 11 základných škôl. Po minuloročných rozhodnutiach primátora  a zastupiteľstva  bola vyradená zo siete škôl a školských zariadení malotriedka ZŠ Hronská v Šalkovej, naopak v sieti zostala ZŠ Bakossova. Popri mestských školách je v meste pod Urpínom aj päť neštátnych základných škôl (tri súkromné a dve cirkevné).

Vlani do prvého ročníka nastúpilo 647 prvákov (507 do mestských a 140 do neštátnych škôl), kým rok predtým to bolo o 97 viac. Tohto roku by sa ich počet mal vrátiť na úroveň 2013.

Autor: (mt), Foto: Ilustr.