FOTO: Mesto začalo diskutovať s občanmi o parkovacej politike v Podlaviciach a na Bakosske, pokračuje na Uhlisku

SPRÁVY
12 /

V stredu večer sa v Podlaviciach uskutočnilo prvé z troch plánovaných stretnutí predstaviteľov banskobystrickej samosprávy s obyvateľmi dotknutých mestských častí o parkovaní. Druhé stretnutie sa konalo vo štvrtok  na Severnej – Bakosske a tretie bude 29. apríla na Uhlisku v ZŠ Golianova.

Podlavice

Prečo parkovacia politika vznikla? Čo zahŕňa? Aké sú podmienky a možnosti získania rezidentskej parkovacej karty? Na tieto, ale i na ďalšie otázky odpovedali v stredu predstavitelia mesta a odborníci z mestského úradu počas stretnutia s Podlavičanmi.

Banská Bystrica, tak ako stovky iných miest, pripravuje zmeny v parkovaní v podobe jeho regulácie. Cieľom regulovaného parkovania je nastaviť v mestských častiach pravidlá, kde a za akých podmienok sa bude parkovať. Nejde pritom o žiadnu novinku. Pred viac ako desaťročím bolo zaregulovaných šesť lokalít v okolí historického centra mesta.

Od 1. septembra tohto roka plánuje mesto zaviesť nový režim parkovania v troch lokalitách. Okrem stredajších Podlavíc sa stretnutie s občanmi konalo vo štvrtok 25. apríla aj na Severnej − Bakossovej ulici (o 17:30 hod. v ZŠ s MŠ Bakossova) a v pondelok 29. apríla o 17:30 hod. bude tretie stretnutie na Uhlisku (o  17:30 v ZŠ Golianova), na ktoré samospráva pozýva všetkých dotknutých občanov.

V Podlaviciach prišlo do ZŠ Gaštanová viac ako 150 ľudí. Trojhodinová diskusia bola miestami ostrá, avšak kultivovaná a každý sa mohol dozvedieť to, čo ho zaujímalo. Zavedenie rezidentských zón na sídliskách je jedna z najvýbušnejších tém, ktorú zástupcovia mesta môžu s obyvateľmi riešiť. Preto sa rozhodli ísť priamo za dotknutými občanmi a odpovedať na ich dotazy osobne.

„Ako som povedal na stretnutí, buď zriadime rezidenstké zóny na sídliskách so zvýhodnením pre Banskobystričanov a s parkovacím chaosom urobíme poriadok alebo neurobíme nič a budeme sa prizerať na súčasný neutešujúci stav so založenými rukami. My sme sa rozhodli s touto témou zabojovať a aj z reakcie ľudí mám pocit, že väčšina z nich pripravovaným zmenám rozumie a má pre ne pochopenie,“

uviedol po stretnutí s občanmi v Podlaviciach prvý viceprimátor Jakub Gajdošík, ktorý sa poďakoval všetkým za účasť a za každú otázku, ktorá odznela počas večera.

Jakub Gajdošík

Jakub Gajdošík

Severná – Bakosska

Téma regulovaného parkovania rezonovala aj na štvrtkovom stretnutí obyvateľov lokality Severná – Bakossova za účasti primátora Jána Noska a oboch viceprimátorov Jakuba Gajdošíka a Martina Majlinga. Odborníci a zástupcovia z oddelenia dopravných stavieb, údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, klientskeho centra a z odboru architekta mesta, ako aj z Mestskej polície Banská Bystrica vysvetľovali a diskutovali s obyvateľmi o potrebe spustenia rezidentského parkovania.

„Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť i za kultivovanú diskusiu. Regulácia má zlepšiť dostupnosť parkovania hlavne pre rezidentov v mieste ich bydliska.  Za týmto účelom zavádzame do parkovania systém, jednotné pravidlá a podmienky určujúce, kde je, a kde nie je možné parkovať,“

skonštatoval primátor Ján Nosko.

Na budúci rok plánuje mesto Banská Bystrica  spustiť regulované parkovanie na Sídlisku, v Radvani a Kráľovej. V rokoch 2026 až 2027 zasa na Fončorde a v Sásovej.

Ak vás problematika parkovania v našom meste zaujíma, odpovede na mnohé svoje otázky nájdete nielen počas stretnutí s odborníkmi, ale aj na webe mesta https://www.banskabystrica.sk/parkovanie, ktorý sa pravidelne aktualizuje. Otázky môžete adresovať aj na adresu parkovanie@banskabystrica.sk.

Autor: (tom), Foto: mesto BB