Výbošťokov nový európsky rekord na stovku nemôžu uznať

SPRÁVY
5 /

V sobotu sa v Nitre uskutočnili uskutočnili 39.atletické majstrovstvá Slovenska veteránov. Náš najlepší šprintér Vladimír Výbošťok z Banskej Bystrice zabehol 100 metrov v novom európskom rekorde 12,39 sekundy v kategórii M65. Žiaľ tento čas sa neobjaví v oficiálnych medzinárodných atletických tabuľkách, lebo na štadióne chýbala certifikovaný časomer.

Výbošťok prekonal vlastný európsky rekord z nedávnej Zlatej tretry v Ostrave o 5 stotín sekundy. Pri súčasnej forme by si skvelý banskobystrický veterán pomaly mohol trúfnuť aj na prekonanie svetového rekordu, k čomu potrebuje stiahnuť ešte dve stotinky sekundy. To však musí ísť na preteky do zahraničia, kde budú mať štandardné vybavenie štadióna.

Už pred atletickými majstrovstvami SR veteránov na atletickom štadióne TJ Stavbár Nitra sme upozorňovali na čudné propozície pretekov. V nich sa doslova písalo: „Preteky sa budú riadiť medzinárodnými pravidlami IAAF, WMA, EVAA, SAZ a propozíciami týchto pretekov. V prípade dosiahnutia v behoch výkonu lepšieho ako je európsky či svetový rekord, nebude tento výkon poslaný na schválenie IAAF-WMA-EVAA, vzhľadom na neaktuálny certifikát časomeru podľa IAAF. Pretekár má možnosť týždeň pred pretekmi si objednať certifikovaný časomer za poplatok 200 €.“

Stalo sa. Prišiel náš svetový slovenský šprintér a vytvoril nový európsky rekord. Keďže však nezložil 200 euro, nebol na štadióne nainštalovaný certifikovaný časomer. Výbošťok musí oficiálne vytvoriť nový európsky alebo svetový rekord v šprinte na 100 metrov niekde inde. Toto je možné azda iba na Slovensku!!! Najrýchlejší senior planéty z Banskej Bystrice, ktorého si vážia všade vo svete, sa v Nitre mohol cítiť ako nechcené dieťa.

Je to závisť alebo obyčajná ľudská hlúposť (ne)zodpovedných atletických funkcionárov? Asi nie náhodou okrem VŠC Dukla Banská a zopár ďalších atlétov roztrúsených po Slovensku nedokážeme konkurovať svetu. A keď sa už taký svetový atlét nájde a nedajbože začne vysoko vyčnievať nad domáci priemer, tak ho radšej potopíme. To je nepochopiteľné…

„Už som si na to zvykol. Niektorým našim atletickým funkcionárom medzi veteránmi asi vadí, že keď prídem na štart, tak zasa zvíťazím a zoberiem niekomu cenu. Je to prízemné, ale to ma nemôže odradiť od môjho cieľa dosahovať aj vo vyššom veku čo najkvalitnejšie svetové výkony,“ povedal po návrate z Nitry pre náš portál Vladimír Výbošťok.

Ďalej pokračoval: „Po liečení a zvyšujúcich sa tréningových dávkach cítim dobrú formu. Dôkazom je opätovné prekonanie vlastného európskeho rekordu na 100 metrov o 5 stotín, aj keď čas nebude oficiálne uznaný. Teraz to už môžem povedať, že si trúfam na nový svetový rekord, ktorý drží Američan Robbins časom 12,37 sekundy. Do augustových európskych majstrovstiev budem štartovať na niekoľkých pretekoch v zahraničí, kde bude pochopiteľne aj certifikovaná časomiera, takže tých skutočných príležitostí na rekord bude ešte viac, len aby som sa nezranil.“

Výbošťoka čakajú koncom júla maďarské veteránske majstrovstvá v Budapešti, začiatkom augusta rakúske majstrovstvá vo Viedni a 16.-25.augusta vrchol letnej atletickej sezóny veteránov – Majstrovstvá Európy v nemeckom ZITTAW. Držme mu palce.

 

Zdroj: Bystricoviny.sk