Vo štvrtok oslávime v Banskej Bystrici 69.výročie SNP

SPRÁVY
0 /

Vo štvrtok 29.augusta 2013 sa v Banskej Bystrici uskutočnia tradičné celoslovenské oslavy 69.výročia Slovenského národného povstania. Očakáva sa veľa návštevníkov z celého Slovenska i zo zahraničia, vrátane najvyšších štátnych predstaviteľov  SR.

Tohtoročné oslavy SNP organizuje Múzeum SNP v areáli Pamätníka SNP. 29. augusta začne oficiálny program o 10:00 hod. preletom stíhačiek. Potom bude nasledovať kladenie vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP pri Jankovičovom súsoší „Obete varujú“ a prejavy hostí.

Návštevníci uvidia statické a dynamické ukážky vojenskej techniky Ozbrojených síl SR, zoskok parašutistov a prezentáciu klubov vojenskej histórie s dobovým vojenským táborom povstaleckej armády.

Kultúrny program sa začne o 13:00 hod. vystúpením dvanástich sólistov ruského vokálneho súboru Alexandrovci. Po nich nasleduje ruský akademický súbor Belkanto z mesta Dubno, dychová hudba Selčianka, Peter Lipa so svojou  kapelou, vystúpenie Jany Orlickej s Diabolskými husľami a ich hosťami.

Pre účastníkov osláv sú pripravené bezplatné prehliadky expozícií Múzea SNP v Pamätníku a premietanie filmov v kinosále. Organizátori  pripravili zaujímavý program aj pre deti.

V piatok 30.augusta večer sa v areáli Pamätníka SNP uskutoční pri príležitosti osláv SNP a k 1150. výročiu príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie Slovenska koncert Štátnej opery, po ktorom bude nasledovať odovzdávanie cien Múzea SNP. Súčasťou osláv sú aj Medzinárodné letecké dni SIAF 2013 v sobotu 31.augusta a v nedeľu 1.septembra na Sliači.

Dôležité upozornenia:

Z dôvodu konania celoslovenských osláv 69. výročia SNP bude dňa 29. augusta 2013 platiť nasledovná zmena dopravného značenia:

V stredu  28. 8. 2013 od 22:00 do 29. 8. 2013 do 17:00 hod.  bude na uliciach Cikkerova, Kuzmányho a Kapitulská umiestnené dopravné značenie „Zákaz zastavenia“.

Vo štvrtok  29. 8. 2013 od 6:00 do 17:00 hod. budú uzavreté ulice: Kapitulská, Švantnerova, Cikkerova a Kuzmányho. V dopoludňajších hodinách bude vstup do areálu Múzea SNP pre peších možný len z Kapitulskej ulice.

Organizátori očakávajú pri dobrom počasí vyše 10 tisíc návštevníkov osláv SNP.

Zdroj: Múzeum SNP