V teplom počasí stúpla chrípka, máme aj epidémiu salmonelózy

SPRÁVY
0 /

Paradoxne počas pekných dní a teplého počasia v uplynulom týždni stúpol počet ochorení na chrípku a na akútne respiračné ochorenia v celom Banskobystrickom kraji.

Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) evidoval takmer 5.900 chorých na akútne respiračné ochorenia (v Banskej Bystrici 552). Aktuálne  sa vyskytlo 634 prípadov chrípkového ochorenia.

Z hľadiska veku ochorenia chrípka najviac postihuje vekovú skupinu najmenších detí od 0 do 5 rokov, seniorov a adolescentov. Najmenej prípadov sa vyskytuje tentoraz medzi ekonomicky činným obyvateľstvom.

V 11. kalendárnom týždni lekári v tomto regióne neevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), zato sú však zavreté tri materské školy – v Čakanovciach v okrese Lučenec (tu aj ZŠ), MŠ  Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica a MŠ v Ladomerskej  Vieske v okrese Žiar nad Hronom.

Zo štatistík hygienicko-epidemiologiickej situácie za minulý týždeň vyplýva, že RÚVZ Banská Bystrica hlásil do systému výskyt epidémie salmonely enteritidis. Na rodinnej oslave v Banskej Bystrici konzumovalo 40 ľudí pečené prasa, ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené. Ochorelo siedmi návštevníci oslavy, u šiestich z nich bola laboratórne vykultivovaná salmonela enteritidis (u jedného pacienta nebola vyšetrená stolica).

Jeden pacient bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice. Klinickými príznakmi  u pacientov boli bolesti brucha, hnačky a zvracanie. V mieste výskytu epidémie boli  zabezpečené všetky protiepidemiologické opatrenia.

Salomonelóza je aj napriek postupnému klesajúcemu výskytu, najčastejšou zoonózou v SR. Zoonózy sú nákazy, ktoré súvisia so životom človeka a zvierat a prenášajú sa zo zvieraťa na človeka alebo prostredníctvom rôznych ďalších faktorov prenosu. Mení sa však charakter epidémií, klesajú v zariadeniach spoločného stravovania a pribúdajú menšie a rodinné epidémie, ktorých spoločným menovateľom je podceňovanie tepelnej úpravy jedál pripravovaných z vajec alebo mäsa.

Zdroj: Bystricoviny.sk