V štátnych nemocniciach sa zvýšia mzdy zamestnancov o štyri percentá

SPRÁVY
1 /

Asociácia štátnych nemocníc SR a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb sa dohodli  na dodatku ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa z roku 2012. Podľa dohody sa polovice januára zvýšia mzdy zamestnancov štátnych nemocníc a špecializovaných zariadení o štyri percentá.

„Dohodli sme sa na valorizácii základnej zložky mzdy dosiahnutej zamestnancom k 30. septembru 2013 o štyri percentá. Navýšenie sa zrealizuje od 15. januára 2014. Cieľom vyjednávačov bolo zmierniť neopodstatnené rozdiely v odmeňovaní medzi zamestnancami jednotlivých profesií v univerzitných, fakultných a špecializovaných zdravotníckych zariadeniach,“ povedal pre TASR predseda SOZZaSS Anton Szalay.

Toto zvýšenie sa nedotýka zamestnancov nemocníc, ktorým zvýšili mzdu v rokoch 2012 a 2013 na základe osobitných zákonov. Dodatok ku kolektívnej zmluve sestrám garantuje mzdy na úrovni zákona o ich platoch a platí do 30. apríla 2014 aj pre banskobystrickú Rooseveltovu nemocnicu.

 „Máme eminentný záujem, aby o pacientov v našich nemocniciach bolo stopercentne postarané, aby dostávali zdravotnú starostlivosť aj ďalšie služby v potrebnej kvalite, preto je táto informácia o zvyšovaní platov pozitívna a verím, že nie posledná,“  uviedla ministerka  zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v roku 2012  zarábali iní zdravotnícki pracovníci vo fakultných a univerzitných nemocniciach v priemere 783 eur. Priemerný plat sestier a pôrodných asistentiek dosiahol vlani 1.016 eur,  u lekárov v priemere 2.500 eur.

Zdroj: Bystricoviny.sk