V Rooseveltke nemajú žiadne výpovede sestier, štrajkovať majú učitelia…

SPRÁVY
10 /

Zdá sa, že januárovou predvolebnou témou sa stáva zdravotníctvo a školstvo. Zdravotné sestry v niektorých nemocniciach hrozia hromadnými výpoveďami k 1. februáru, Iniciatíva slovenských učiteľov zasa neobmedzeným štrajkom škôl 25. januára.

Vyše 700 zdravotných sestier v časti nemocníc zotrváva na výpovediach

Podľa ministerstva zdravotníctva k 14. januáru trvá 707 výpovedí zdravotných sestier, stiahnutých bolo 554 výpovedí zdravotníkov a 130 miest dotknuté nemocnice obsadili novými zamestnancami.

Najviac výpovedí zdravotných sestier je v prešovskej a žilinskej nemocnici, potom v Bojniciach, Trnave, Trenčíne, Martine a Košiciach Niektoré sestry popísali s odbormi dohody o solidarite, podľa ktorých pri späť vzatí výpovedí majú zaplatiť pokutu vo výške 3.300 eur. Ministerstvo zdravotníctva to považuje za nemorálne a právne irelevantné, spolu s nemocnicami ponúkajú dotknutým sestrám bezplatnú právnu pomoc.

Nás zaujímalo, aká je situácia v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Hovorkyňa Ružena Maťašeje na našu otázku reagovala slovami:

Vo FNsP FDR je situácia pokojná a neevidujeme nijaké výpovede od  sestier.“

NR SR koncom roka schválila vládny návrh v sume 55 miliónov eur na zvýšenie platov zdravotníkov a sestier. Minister zdravotníctva Viliam Čislák to považuje za praktický krok reálne krytý schváleným rozpočtom:

„Napriek hromadnými výpoveďami sestier v niektorých nemocniciach využitím stávajúcej siete zdravotníckych zariadení je a bude zdravotná starostlivosť poskytovaná v plnom rozsahu všetkým občanom.“

Predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo Richard Raši upozornil na politizáciu problémov zdravotníctva tesne pred voľbami, ktoré však majú v skutočnosti iba lokálny rozmer:

„K dnešnému dňu ide o 2,2 percenta sestier, čiže 97,8 percenta sestier do práce chodiť bude. Napriek tomu, že štruktúra oddelení, z ktorých dali výpovede, je individuálna, odchádzajúce sestry riaditelia nemocníc nahradia.“

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej nie je podstatné, koľko sestier podalo výpovede, ale na ktorých oddeleniach. Predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká dodala:

Myslím si, že to nastane od budúceho týždňa, ak sa sestry vo výpovediach dohodnú s vedením na čerpaní dovoleniek a nadčasových hodín. Samozrejme, ohrozí to chod oddelení.“

25. januára hrozí Iniciatíva slovenských učiteľov štrajkomna školách

Školské odbory združujúce vyše 50.000 pedagogických a nepedagogických pracovníkov na Slovensku vlani v októbri podpísali s vládou a ďalšími sociálnymi partnermi Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa zaručujúcu v roku 2016 zvýšenie miezd všetkých zamestnancov v školstve o 4 percentá.

Spojením lokálnych učiteľských iniciatív z celého Slovenska však vznikla Iniciatíva slovenských učiteľov nespokojná s týmto stavom. Nasledovali akcie Zraz dlhých nosov, Dni zdravia či v decembrový Babysitting Day, ktorého sa v Banskobystrickom kraji zúčastnilo 13 percent škôl.  V januári prišlo vyhlásenie štrajkovej pohotovosti s ultimátom pre vládu a parlament do 25. januára legislatívne vyriešiť lepšie financovanie školstva, inak bude štrajk.

Organizátori štrajku očakávajú solidaritu a pochopenie aj od rodičov školákov. Iniciatívu zatiaľ podporili len Nové školské odbory. Zriaďovatelia škôl, ktorými sú zväčša samosprávy, nám v Banskej Bystrici zatiaľ nevedeli povedať, koľkých školských zariadení sa to dotkne.

„Zväz nemôže brániť svojim členom využiť svoje ústavné práva, avšak v momentálnej situácii odporúča zvážiť efektívnosť zapojenia sa do uvedených aktivít,“

uviedol predseda školských odborov Pavel Ondek.

Podľa premiéra Roberta Fica sú učitelia zaslúžene prvou kategóriou ľudí pracujúcich vo verejnej správe, ktorým išli platy hore:

„Bolo to trikrát po sebe, čo predstavuje dohromady asi 21-percentné zvýšenie platov. A k tomu teraz prišli ďalšie štyri percentá v rámci celej verejnej správy, celkovo teda o 25 percent.“

Minister školstva Juraj Draxler to potvrdil, nevyhýba sa ani komunikácii so zástupcami učiteľského stavu. Odmieta však zaťahovať politiku do riešenia problémov školstva tesne pred voľbami a v čase, keď sa spolu so školskými odborníkmi zaoberá najpálčivejšími problémami v regionálnom školstve a definovaním prioritných školských téz pre novú vládu.

Keďže nespokojní učitelia sa obrátili aj na slovenský parlament, k ich požiadavkám sa vyjadril predseda NR SR Peter Pellegrini:

„Legislatívny proces skončil, ale rezort školstva pokračuje v dialógu s relevantnými partnermi v školstve a vláda bude pracovať naplno až do 5. marca. Ultimátum Iniciatívy slovenských učiteľov na splnenie požiadaviek do 25. januára je nešťastný dátum, lebo niektoré opatrenia si vyžadujú širšiu diskusiu aj po voľbách.”

Podľa Pellegriniho existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán, so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane. Príkladom je Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov, ktorý kandiduje na listine OĽaNO….

Autor: (tom), Foto: ilust.