V kraji sa vyskytla salmonelóza aj meningoková sepsa

SPRÁVY
0 /

Lekári v tomto regióne za hodnotené obdobie nezaevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), v rámci monitorovania hygienicko-epidemiologickej situácie v  Banskobystrickom kraji zaznamenali však epidemiológovia rodinný výskyt salmonelózy a jedno ochorenie na meningokokovú sepsu.

V prvom prípade ide o ochorenia dvoch súrodencov- 7 ročného dievča a 6 ročného chlapca z Krupiny. Klinickými príznakmi boli početné hnačky, vracanie, bolesti brucha a zvýšené teploty do 38 stupňov Celzia.  Obaja súrodenci sú hospitalizovaní na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.  U rodičov sa klinické príznaky neprejavili, u detí bola laboratórne potvrdená Salmonella enteritidis. Faktorom prenosu bol majonézový šalát z domácich vajec.

Ochorenie na meningokovú sepsu bolo potvrdené u 14- mesačného dieťaťa z Brezna. Hospitalizované bolo bez teploty, odmietalo však jedlo a vracalo.  Pre začínajúce petechie (červené bodky a pupienky na tele dieťaťa) a septické teploty bolo dieťa preložené na detské oddelenie DFNsP v B. Bystrici s diagnózou meningokovej sepsy. V laboratóriu bola následne vykultivovaná Neissetia meningitidis- zatiaľ bližšie nešpecifikovaná.

Salmonelóza je črevné infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu. Spôsobuje ho baktéria Salmonela, ktorá sa do tela dostáva ústami (z potravy, špinavých rúk,..). Pre zdravého silného jedinca nie je toto onemocnenie obvykle nebezpečné. Ohrození môžu byť starší ľudia, nemocné či malé deti. Vo väčšine prípadov nie je salmonelóza vážne ochorenie, ale netreba ju podceňovať, pretože niekedy dokáže byť veľmi zákerná, a dokonca sa môže stať príčinou smrti. Baktéria salmonelózy má totiž veľmi nebezpečnú schopnosť prenikať do hlbších vrstiev sliznice. Môže sa dostať do krvného obehu a rozniesť sa do celého tela.

Meningokoková sepsa je extrémne silná reakcia organizmu na baktériovú infekciu krvi. Nástup choroby je rýchly a prudký, s vysokými horúčkami, bolesťami, kŕčmi, bezvedomím. Keďže pri sepse dochádza k poruchám zrážanlivosti krvi, pod kožou sa začnú objavovať krvné podliatiny (petéchie) a sú azda posledným varovným signálom pred zlyhaním organizmu.

Zdroj: RÚVZ BB