Petícia proti vilkám pod Kalváriou na nesprávnej adrese

TÉMA TÝŽDŇA
11 /

Petičný výbor doručil petíciu primátorovi mesta, lenže jediný, kto môže proces výstavby na Kalvárii zastaviť je investor. Ak splní všetky podmienky, príslušný stavebný úrad, ani orgány mesta nemôžu výstavbu zakázať.

V piatok sa stretli na mestskom úrade v Banskej Bystrici zástupcovia petičného výboru proti výstavbe viliek pod Kalváriou, predstavitelia mesta a Biskupského úradu. Spoločne prerokovali obsah petície, ktorú podpísalo 521 občanov. Tomuto problému sa už dlhšie venuje aj náš portál Bystricoviny.sk, takže vám môžeme priniesť aktuálne informácie o vývoji situácie v tejto už takpovediac kauze.

Nespokojní občania si myslia, že plánovanou výstavbou sa znehodnotí táto kultúrna pamiatka a naruší sa pietny charakter Kalvárie. Biskupský úrad ako investor a navrhovateľ v územnom konaní však tvrdí, že postupuje v zmysle platnej územnoplánovacej dokumentácie odvolávajúc sa na zmeny a doplnky územného plánu v tejto lokalite schválené mestským zastupiteľstvom v roku 2000, podľa ktorých je možné na tomto pozemku stavať regulovanú občiansku vybavenosť aj s bývaním v blízkosti kláštora spravovaného bosými karmelitánmi. To predstavuje štyri dvoj až trojpodlažné rezidenčné vilky s domovom sociálnych služieb sv. Marty a príslušenstvom, vrátane úprav lesoparku.

Podľa slov hovorkyne Biskupského úradu Zuzany Juhaniakovej ide o 2.etapu revitalizácie Kalvárie, ktorej cieľom je oživiť toto pietne miesto a sprístupniť ho širokej verejnosti bez obmedzenia výhľadu na historické objekty. Navrhované riešenie zodpovedá územným a pamiatkovým regulatívom, takže výsledné architektonické riešenie by v žiadnom prípade nemalo znehodnotiť charakter tejto kultúrnej pamiatky, ani výhľad na ňu.

nakres-kalvariaZástavba by podľa Biskupského úradu, i nákresu v dokumentoch nemala zakryť výhľad na Kalváriu.

Mesto a stavebný úrad momentálne vyhodnocujú všetky pripomienky v rámci územného konania k predloženému návrhu umiestnenia stavby. Primátor mesta Ivan Saktor chápe výhrady občanov, ibaže príslušný stavebný úrad, ani orgány mesta sa pri posudzovaní investičných a územných návrhov nemôžu riadiť pocitmi, ale výslovne iba zákonmi a platnými technickými normami. Pokiaľ navrhovateľ spĺňa všetky tieto podmienky, nemôže mu mesto zakázať stavať.

brifing-ku-kalvarii

Podľa primátora zatiaľ nič nebráni tomu, aby sa na súkromnom pozemku mohlo začať s plánovanou výstavbou, ktorá pomôže oživiť túto mestskú dominantu. Jediný, kto môže tento proces zastaviť, je samotný navrhovateľ a investor. Z toho by sa dalo usudzovať, že pokiaľ chcú občania zastaviť túto plánovanú výstavbu, mali by sa obrátiť na Biskupský úrad, pretože mesto so stavebným úradom iba posudzujú dodržanie zákonných a technických noriem spolu s oficiálne vznesenými pripomienkami účastníkov územného konania.

Zatiaľ sa nepreukázal ani údajný nesúlad návrhu s územným plánom vyššieho územného celku. Regulovanú výstavbu v tomto území pripúšťa aj Krajský pamiatkový úrad odhliadnuc od toho, že súd zrušil rozšírenie ochranného pásma mestskej pamiatkovej rezervácie aj na Kalváriu. Konečné slovo bude mať stavebný úrad, ktorý by podľa všetkého mal vydať územné rozhodnutie. Nasledovať bude stavebné konanie, v ktorom budú môcť občania a inštitúcie opäť podávať svoje konkrétne pripomienky k stavbe. Petícia však pri všetkej úcte k občanom takouto pripomienkou zo zákona nie je, dá sa považovať za verejný apel na predstaviteľov mesta, ale jej adresátom by mal byť zrejme investor, ktorý jediný môže rozhodnúť o nerealizovaní svojho stavebného zámeru na Kalvárii.

Ešte viac informácií nájdete v dokumente oznamenie-o-zacati-uzemneho-konania-kalvaria.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman), foto: autor