Pri obci Očová bola odstránená problémová medvedica, ktorá sa tu pohybovala ako doma

SPRÁVY
8 /

V piatok 10. mája vo večerných hodinách bola pri obci Očová v okrese Zvolen odstránená problémová medvedica. Odstránenie bolo vykonané na základe dohody o spolupráci na manažmente medveďa hnedého medzi Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) a Poľovníckym spolkom Očová.

Synantropná medvedica opakovane navštevovala intravilán obce, poškodzovala poľnohospodárske plodiny a svojim správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov ako aj návštevníkov obce. Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého Podpoľanie ŠOP SR v spolupráci s miestnym poľovníckym spolkom problémovú medvedicu identifikoval prostredníctvom podrobného protokolu identifikácie synantropného jedinca medveďa hnedého, ktorý je súčasťou vzájomnej dohody,“

uviedla Kristína Bocková z ŠOP SR.

Správanie medvedice bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetnej lokalite.

Ide už o druhého eliminovaného medveďa v katastrálnom území obce Očová v tomto roku. Prvého problémového jedinca eliminoval Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR v pondelok 6. mája 2024, bol to jedinec, ktorý sa v ten deň ráno pohyboval po obci Očová.

Pre zaujímavosť starostom obce Očová je Rudolf Huliak, poslanec NR SR a predseda výboru pre  pôdohospodárstvo a životné prostredie. Slovenský parlament aktuálne rokuje o návrhu zákona o medveďoch, ktorý by mal stanoviť podmienky účinnej ochrany ľudí pred útokmi týchto šeliem.

Rudolf Huliak

Rudolf Huliak

Práve starosta Huliak ako člen miestneho poľovníckeho združenia synantropnú medvedicu ulovil:

„Táto medvedica sa tu túlala po záhradách, mala zase namierené do intravilánu. Z troch rozmiestnených strelcov, z ktorých boli dvaja zo zásahového tímu, som mal to šťastie a medvedicu som ulovil.“

Medvedicu mohol odstreliť na základe dohody, ktorú má miestne poľovnícke združenie spísanú a na základe mimoriadnej situácie, ktorá bola vyhlásená v Očovej.

Zdroj: (tom) a Kristína Bocková , Foto: ŠOP SR a ilustračné