Na Španej Doline si pripomenú banícku históriu

ZAUJÍMAVOSŤ
4 /

V sobotu, 24. apríla sa v Španej doline uskutoční jedno z významných podujatí spojených s baníckou históriou obce. Je ňou IV. výročie otvorenia Náučného baníckeho chodníka, ktoré začína o 10,00 hod. ráno. Na programe je prechod náučným baníckym chodníkom.

denna-copyÚčastníci sa stretnú o 10:00 na „Placi“ – špaňodolinskom námestí. Už tu na nich dýchne kusisko baníckej histórie. Priamo na námestí sa zachovali zvyšky prvej hlbinnej šachty Ferdinand. Budova oproti šachte Ferdinand je zostatkom veľkolepej budovy Banskej Správy, ktorej posledný diel tvorila dodnes stojaca kultúrna pamiatka – kaplnka Božieho Hrobu. Oblúkom s Klopačkou spojená stojí budova banského meračstva, miesta ktoré bolo srdcom banskej činnosti. Nachádzala sa tu kresliareň, kde sa zhotovovali banské mapy.

Trasa náučného chodníka pokračuje popri penzióne Klopačka (v smere na Šachtičku) na haldu Maximilián. Po ceste sa treba pristaviť pri vchode do Dennej štôlne, nazývanej aj Cisárska, ktorou v roku 1764 prešli synovia cisárovnej Márie Terézie, korunný princ Jozef s bratom arcivojvodom Leopoldom a tešínskym vojvodom Albertom popod zem až na Staré Hory. Táto štôlňa kedysi v časoch najväčšej špaňodolinskej slávy slúžila ako vstup baníkov do podzemia špaňodolinského revíru, pred ktorým sa zvykli pomodliť. Predpokladá sa, že vrchy okolo Španej Doliny boli popretkávané desiatkami kilometrov podzemných chodieb.

maximilianNasleduje stúpanie a takmer dvojhodinová prechádzka, počas ktorej návštevníci postupne prejdú popri všetkých významných banských dielach v lokalite. Cesta vedie popri baníckych domčekoch a kamenných budovách popri zasypaných štôlňach a zastávkach s informačnými tabuľami až na haldu šachty Maximilián, ktorá poskytuje prekrásny výhľad na banícku dedinku ležiacu pod ňou, v diaľke až na Kremnické vrchy. Halda je jedným z najväčších človekom postavených – umelých vrchov v Európe. Tvorí ju haldový materiál z vyše 300 ročnej banskej činnosti.

Náučný chodník pokračuje šachtou Maximilián, šachtou Ludovika a ďalšími zaujímavými miestami, ktoré poskytnú návštevníkovi neopakovateľný zážitok spojený s načerpaním množstva vedomostí spojených s obrovskou históriou malej dedinky učupenej na rozhraní Nízkych Tatier a Veľkej Fatry, v nadmorskej výške 728 metrov. Pre svoje náleziská medenej rudy obsahujúcej aj striebro bola kedysi preslávená po celej Európe. Centrálna časť Španej Doliny s rázovitou baníckou zástavbou bola v roku 1979 vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

herrengrund

Malý banský náučný chodník otvorili 22. apríla 2006 a odvtedy sa poslednú aprílovú sobotu pravidelne organizuje prechod týmto chodníkom. Akcia prebieha vďaka baníckemu bratstvu Herrengrund a občianskemu združeniu Permon, ktoré sa angažujú v obnovovaní krás baníckej histórie.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Roman Staroň), slovenskabanskacesta.sk, herrengrund.sk. Foto: hiking.sk