Kanalizácia na Hronskej ulici v Šalkovej nadobúda reálne kontúry

SPRÁVY
0 /

Po pondelkovom stretnutí Šalkovčanov s primátorom, zástupcami investora malej vodnej elektrárne (MVE), vodárov a odborných pracovníkov MsÚ sa do piatku tohto týždňa mala vyjadriť Občianska rada zastupujúca aj majiteľov pozemkov na Hronskej ulici, či súhlasia s vybudovaním novej kanalizácie v súvislosti s výstavbou MVE, čo pred 2 rokmi odmietli.

pohlad na usek mve a hronsku ulicuSpoločnosť ENERGO – AQUA a.s. deklarovala ochotu vrátiť sa k pôvodnej ponuke pre obyvateľov Hronskej ulice a v spolupráci so Stredoslovenskou vodárenskou spoločnosťou a.s., ktorá túto vetvu nezaradila do prechádzajúceho europrojektu ISPA, to urobiť teraz.

V Šalkovej vo štvrtok z podnetu poslanca MsZ Marcela Pecníka rokovala miestna Občianska rada  za účasti vedúceho stavebného odboru MsÚ Ing. Stanislava Ferianca.  Dotknutí občania sa mali vyjadriť k ponuke vybudovania kanalizačnej vetvy na časti ich pozemkoch pozdĺž nábrežnej hrádze, ktorá sa z dôvodu prísnejších protipovodňových opatrení bude v rámci výstavby MVE navyšovať.

„V zásade ide o cca 5-metrový pás pozdĺž päty hrádze, od objektu budúcej malej vodnej elektrárne až takmer po šalkovský most. Tento pás je potrebný pre vedenie kanalizácie a vhodné technologické riešenie navyšovania súčasnej hrádze. Práve kvôli nesúhlasu vlastníkov týchto pozemkov sme museli meniť pôvodný projekt a vynechať tento priestor z riešeného územia,“ uviedla pre náš portál zástupkyňa investora Ing. Veronika Hlavatá.

Vzhľadom na pokročilú výstavbu MVE potrebuje investora poznať stanovisko dotknutých vlastníkov pozemkov čo najskôr, aby sa mohli pripraviť projekty a vybaviť stavebné povolenie pre položenie kanalizácie. Zároveň sa zefektívni spôsob technológie navyšovania hrádze na ľavom brehu Hrona. Pokiaľ bude k dispozícii súhlas občanov, investor sa dohodne s vodármi na technickom a finančnom riešení dodatočného projektu  kanalizačnej vetvy.

kanalizacne ruryNa tú bolo v roku 2010 dokonca vydané územné rozhodnutie, pričom kanalizácia mal viesť stredom pozemkov obyvateľov Hronskej ulice, čo bolo nevýhodné pre ľudí.  Tento dokument napokon v marci 2013 stratil platnosť.

Najvhodnejším riešením v súčasnej situácii sa javí vedenie kanalizácie pozdĺž päty hrádze s minimálnym záberom súkromných pozemkov, na ktorých časti zostane po položení kanalizačných rúr vecné bremeno. Podľa našich informácií Občianska rada v Šalkovej podporila tento návrh s tým, že sa pripoja všetky domy na Hronskej ulici.

Pokiaľ sa toto rozhodnutie Šalkovčanov potvrdí oficiálnymi súhlasmi všetkých dotknutých majiteľov pozemkov, pristúpi sa k projektu a samotnej realizácii chýbajúcej kanalizačnej vetvy. Zároveň sa tým de facto ukonči niekoľkoročný spor časti obyvateľov Hronskej ulice s investorom o malú vodnú elektráreň v mieste prirodzeného splavu Hrona.

Súčasne sa v súvislosti s výstavbou MVE pripravuje projekt náhradnej výsadby zelene v Šalkovej aj na hrádzi, čím sa zušľachtí celý tento priestor pre občanov, vrátane vybudovania rybochodu na vodnom diele pre migráciu rýb, spolu s bezpečným výstupom a nástupom vodákov s loďami na Hrone.

Zdroj: Bystricoviny.sk