Čakanie na výmenu kĺbovej náhrady sa v Rooseveltke skrátilo o 8 mesiacov

SPRÁVY
1 /

Vedenie FNsP F.D. Roosevelta informovalo o výraznom znižovaní čakacích dôb a zvyšovaní komfortu ortopedických pacientov. Výmeny kĺbových náhrad patria medzi zákroky, na ktoré pacienti musia najdlhšie čakať.

Na čakacích listinách zdravotných poisťovní sú tisícky pacientov. Vyskytli sa aj extrémne prípady, kedy sa pacient dostal na zákrok až po 4 rokoch. Ešte v roku 2013 vo FNsP FDR operovali pacientov, ktorí čakali na zákrok v priemere 18 mesiacov.

FNsP FDR je najväčšia nemocnica v Banskobystrickom kraji. S výnimkou lučeneckej sa výmeny kĺbov v ostatných zdravotníckych zariadeniach v kraji nevykonávajú. Nápor pacientov na zariadenie je preto veľmi vysoký.  Vedenie nemocnice spolu s Oddelením ortopédie uskutočnili kroky, vďaka ktorým sa čakanie za posledný rok znížilo na 10 mesiacov.

Skrátenie čakacej doby vďaka trom operačným sálam

Ortopédi vďaka rekonštrukcii a prístavbe operačných sál, ktorú FNsP FDR dokončila v októbri 2013, získali jednu operačnú sálu navyše. Teraz operujú na troch, čo im umožnilo zvýšiť počet výkonov, najmä totálnych endoprotéz.

Pri skrátení čakania pacientov zohráva nenahraditeľnú úlohu aj manažovanie pacienta.

„V tejto oblasti sme urobili významný krok tým, že sme prijali pracovníčku, ktorá má na starosti tvorbu a správu čakacej listiny, logistiku pacientov, ich kontaktovanie, zasielanie korešpondencie a plánovanie hospitalizácii a zákrokov. Takže nevznikajú prestoje v operačnom programe a eliminovali sa prípady, kedy pacient objednaný na zákrok, z rôznych dôvodov jednoducho neprišiel. Pacientov dôsledne informujeme čo ich čaká pred, počas a po operácii, nielen pri vyšetreniach v ambulancii, ale pripravili sme pre nich informačné materiály s presnými pokynmi. Tento krok si pochvaľujú najmä starší pacienti.“

prezentoval ďalšie opatrenia riaditeľ nemocnice MUDr. Vladimír Baláž, PhD.

Pre pacientov sa zvýšil komfort

Dôležité však podľa Baláža nie sú len len čísla, ale aj kvalita. Koľko majú pacienti revíznych operácii, kedy môžu ísť domov a čo sa s nimi deje po operácii. Na pracovisku ortopédie, pacienti ležia v nemocnici v priemere päť dní, majú včasnú rehabilitáciu a vedia sa rýchlo vrátiť do svojho bežného života. On sám absolvoval tri takéto operácie.

„Výmenu kĺbu indikuje odborný lekár – ortopéd pri degeneratívnych ochoreniach veľkých kĺbov horných a dolných končatín (bedro, koleno, členok, rameno, lakeť) po posttraumatických a vrodených deformáciách uvedených kĺbov. Myslím si, že pri tempe, aké sme nastúpili budú o rok čakačky len 8 mesiacov,“

dodal primár oddelenia MUDr. Pavol Legíň.    

Pre ortopedických pacientov má nemocnica aj ďalšiu pozitívnu správu. 23. mája 2014 otvorili pre tých, ktorí chcú mať počas  pobytu v nemocnici pohodlie a súkromie, novozrekonštruovanú nadštandardnú izbu.

„Záujem pacientov evidujeme už dávnejšie, doteraz sme im však nadštandardné ubytovanie nevedeli poskytnúť,“

upresnila ekonomická námestníčka Ing. Miriam Lapuníková, MBA.

Zvyšovanie kvality služieb umožňujú aj lepšie hospodárske výsledky

Rekonštrukciu hradila nemocnica zo sponzorských prostriedkov. Zvyšovanie kvality poskytovaných služieb umožňujú aj stále lepšie mesačné a ročné hospodárske výsledky. Len za minulý rok podarilo znížiť zadlženie nemocnice o 7,8 milióna eur oproti roku 2012. Zavedenými optimalizačnými opatreniami sa v Rooseveltke zmiernilo tempo zadlžovania o 50 %.

Zmenou štruktúry zmlúv zo zdravotnými poisťovňami a aktívnym prístupom k napĺňaniu limitov sa podarilo dosiahnuť 12-percentný nárast príjmov. Intenzívnymi rokovaniami s dodávateľmi sa v nemocnici znížila nákladová položka na lieky o 13 %. Medzi najvýznamnejšie opatrenia patrila centralizácia laboratórnych zložiek do jedného organizačného komplexu. Veľké úspory sa dosahujú v spotrebe elektrickej energie a plynu.

V súčasnosti sa banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici darí znižovať stratu v hospodárení mesačne o zhruba 60-tisíc eur. Nie je to jednoduché ani pre zamestnancov, ale tento trend sa musí udržať, ak sa chce naša fakultná nemocnica udržať medzi kvalitnými štátnymi zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku.

Zdroj: FNsP FDR BB