Ulice mesta opäť ožijú Banskobystrickým maratónom

ŠPORT
0 /

Prvý septembrový víkend bude patriť športovej udalosti mesiaca – tretiemu ročníku medzinárodného Banskobystrického maratónu. Organizátori si aj tentokrát pripravili bohatú programovú nádielku pre malých i veľkých. Spomedzi všetkých, ktorí prebehnú cieľom v akejkoľvek individuálnej kategórii bude vyžrebovaný výherca nového osobného automobilu Renault Clio.

Sobotné predpoludnie bude patriť minimaratónu. Novinkou bude rozdelenie detských behov na chlapčenskú a dievčenskú kategóriu pre všetky vekové skupiny (do 5 r., 6-8 r., 9-12 r.,13-15 r.). Nebudú chýbať preteky lezúňov na hlavnom pódiu, ani beh mamičiek s kočíkmi. Registrácia na všetky sobotné zápolenia bude prebiehať od 8.00 hod. vo vyhradenej zóne na Námestí SNP. Všetky deti dostanú v cieli ozajstnú maratónsku medailu. Zaujímavou novinkou bude cieľový fotoservis a možnosť zakúpenia kvalitnej fotografie či upomienkového predmetu s podobizňou detského športovca v cieli priamo na mieste.  Po skončení minimaratónu sa účastníci môžu tešiť na koncerty skupín priamo na hlavnom pódiu. V priestoroch hotela LUX sa účastníci stretnú na tradičnej pasta párty od 16.00 do 19.00 hod.

„Banskobystrický maratón je popri Radvanskom jarmoku a gastronomickom festivale Grilliada ďalšou udalosťou roka, ktorá je úzko spojená s naším mestom. Banská Bystrica sa stáva obľúbeným miestom veľkých podujatí s tradíciou a aj to je jedna z ciest ako pod Urpín prilákať množstvo ďalších domácich i zahraničných návštevníkov,“

skonštatoval primátor mesta Peter Gogola.

Hlavné behy odštartujú v nedeľu o 9.00 hod. hromadne na Námestí SNP. Pre sezónu 2014 je pozmenený maximálny limit pre absolvovanie maratónskej trate na päť hodín. Jedným z hlavných lákadiel budú už tradične neoficiálne Majstrovstvá sveta v polmaratóne naboso – Barefoot Halfmarathon. V spolupráci s VŠC Dukla Banská Bystrica sa prvýkrát organizujú Majstrovstvá Slovenska v polmaratóne rezortu ministerstva obrany. Novinkou budú DJ pulty rozmiestnené popri trati s hudbou, ktorá bude pomáhať a povzbudzovať pretekárov.

„Teší nás, že registrujeme stále väčší záujem zo strany domácich účastníkov behov. Najväčší záujem je doteraz o polmaratón, ale príťažlivé pre ľudí sú aj štafety. Dobrou správou pre všetkých je, že prihlásiť sa dá ešte aj v sobotu pred samotný?m maratónom,”

uviedol na dnešnej tlačovej konferencii jeden z organizátorov podujatia Peter Fabok.

Tak ako po minulý rok nebude medzi účastníkmi štafetových behov chýbať známa richtárska štafeta, v ktorej opäť pobeží primátor mesta Peter Gogola. Zostavu tento rok doplnia primátor mesta Sliač Daniel Dunčko, primátor mesta Hriňová Stanislav Horník a starosta obce Budča František Moravec.

„Na registrovan?ch účastníkov čakajú počas maratónskeho víkendu lákavé benefity ako vstup do Múzea SNP a na krytú plaváreň zdarma, bezplatné využitie MHD a bezplatné parkovanie v celom meste. Veríme, že sa zvý?šenému dopytu prispôsobia aj reštaurácie na Námestí SNP nielen svojou ponukou, ale najmä úpravou otváracích hodín,”

doplnil na tlačovej konferencii organizátor Miroslav Štrba.

 

Zdroj: MsÚ BB