Rozhodca Boris Marhefka je prvým Bystričanom s licenciou FIFA

ŠPORT
0 /

Banskobystrickému rozhodcovi Borisovi Marhefkovi sa dostalo veľkej pocty. Po trinástich rokoch kariéry arbitra sa dostal na nominačnú listinu svetovej medzinárodnej futbalovej federácie FIFA.

Náš 28-ročný banskobystrický rozhodca bol v roku 2013 odporučený na kurz CORE, ktorý organizuje UEFA . Ide o vzdelávanie mladých rozhodcov, kde so svojím tímom dopadol veľmi dobre. Bol mu udelený diplom a o rok neskôr po skončení kurzu vo Švajčiarsku už dostal odporúčanie na uvedenie na medzinárodnú scénu. Tento týždeň po návrhu komisie rozhodcov SFZ schválil Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Borisa Marhefku a ďalších arbitrov s konečnou platnosťou na nominačnú listinu FIFA pre rok 2016. Hlavný arbiter spod Urpína je teda prvým Banskobystričanom na listine rozhodcov FIFA, čo považuje za veľký úspech. „Po trinásťročnom úsilí sa stal môj sen skutočnosťou,“ uviedol na margo rozhodnutia Marhefka a pokračoval: „Vo februári 2016 nám bude slávnostne odovzdaný odznak FIFA a následne by sme mali dostať príležitosť ukázať svoje schopnosti na medzinárodnom poli. O aký typ zápasov pôjde ešte neviem, ale zväčša sa začína turnajmi vo vekových kategóriách od 17 do 21 rokov.“

Boris Marhefka sa narodil v ten istý deň a v tej istej pôrodnici ako Marek Hamšík. Má 28 rokov a svoju rozhodcovskú kariéru začal v roku 2002 v ObFZ Banská Bystrica pod vedením Jozefa Medveďa, ktorý je v súčasnosti predsedom komisie rozhodcov tohto nášho oblastného futbalového zväzu. O tri roky postúpil ako 18-ročný do regionálnych súťaží, kde bol v roku 2008 zaradený do programu TALENT pod vedením mentora Ľubomíra Samotného (bývalého ligového rozhodcu a v súčasnosti predsedu ObFZ Banská Bystrica). V tom istom roku absolvoval aj licenčný seminár P- profesional, kde sa dostal do republikových súťaží. V roku 2009 ako 21-ročný rozhodoval tretiu najvyššiu súťaž na Slovensku už ako špecialista – rozhodca. Následne bol zaradený do programu TALENT MENTOR pod vedením nášho bývalého veľmi úspešného rozhodcu a v súčasnosti delegáta SFZ i člena komisie rozhodcov SFZ Viliama Vaisa. V roku 2011 rozhodoval svoj prvý zápas v 1. lige, teda v druhej najvyššej súťaži a na jeseň 2012 viedol svoj prvý zápas v Corgoň lige Myjava – Košice. Potom bol preradený do TOP skupín R SFZ, kde je aj v súčasnosti. Boris Marhefka má za sebou viac než 20 ligových stretnutí ako hlavný rozhodca. Posledne rozhodoval minulý týždeň duel Trenčín – Michalovce.

Autor: (job), Foto: ilustračné, internet