Róbert Glajza z bystrického CK je majstrom Európy v cyklokrose kategórie masters

ŠPORT
0 /

Na majstrovstvách Európy Masters v cyklokrose, ktoré sa konali historicky po prvýkrát na Slovensku pod organizačnou taktovkou CK Olympik Trnava, sa darilo banskobystrickým pretekárom.

Róbert Glajza zvíťazil v kategórii 45-49 ročných a získal fantastický prvý titul majstra Európy v cyklokrose masters. Už od štartu spoločne s Milanom Barényim vzali opraty do rúk a okamžite začali udávať tempo v prvej skupine. V druhom kole sa zbavili všetkých súperov a v spanilej jazde pokračovali až do cieľa. Milan zvíťazil v mladšej kategórii a reprezentačný tréner Glajza je slovenským majstrom Európy v cyklokrose masters. Ivan Haas z CK Banská Bystrica skončil v tejto kategórii na peknom 9. mieste. Cyklokrosový ´terminátor´ Róbert Glajza po pretekoch povedal:

„Od štartu som sa snažil byť stále pri Milanovi Barényim. Všetci vieme, aký má motor a nakoniec to bol on, kto prvú skupinku roztrhal. Spoločne sme celé preteky spolupracovali, no ľahké to naozaj nebolo. Strmé výjazdy, vietor a blato naozaj dalo pretekárom zabrať. Nakoniec všetko dopadlo lepšie ako som čakal a z nového dresu mám radosť. Bodaj by sa takto darilo aj mojim mladším zverencom v slovenskej reprezentácii.“

Titul sa očakával aj od Banskobystričana Ladislava Longauera, ktorý mal jediný cieľ – titul majstra Európy v kategórii 65-69 ročných. Od štartu sa síce pohyboval na prvej priečke, no neodolal náporu Paula Grafa a obsadil rovnako ako vlani v nemeckom Lorsche striebornú medailu. Po zisku striebra uviedol:

Do pretekov som nastupoval s najvyššou ambíciou, teda zvíťaziť. Veď kde inde, ak nie na domácej pôde? Paula Grafa zo Švajčiarska som výkonnostne nepoznal. Vedel som však o jeho vynikajúcich úspechoch. Pri nájazde do prvého prudkého výšľapu po štarte som tento na bicykli nevyšiel, v tréningoch však v pohode, zoskočil som teda z bicykla, za mnou, predo mnou trma – vrma, všetci nervózni, plní síl a odhodlania. Vymotali sme sa z technickej časti a vpálili do rovnejšieho úseku, kde sa dalo silovo potiahnuť. Paul však bol stále v tesnom závese za mnou a nezbavil som sa ho ani na umelých prekážkach. Nájazd do druhého kola, v technických častiach sa mi podarilo niekoľkokrát kiksnúť a tým pádom viac ako v tréningoch stisnúť páčky na brzdách, čo samozrejme vyhovovalo môjmu prenasledovateľovi, mňa viac síl pri výjazdoch, a ako sa hovorí, “kto brzdí, nevyhrá“. V treťom okruhu ma predbehlo niekoľko pretekárov z mladšej kategórie a za nimi sa vyviezol Paul. Nepodarilo sa mi s nimi udržať kontakt, keďže prvé dva okruhy ma stáli veľa síl. V poslednom okruhu som ho stále stíhal s vypätím všetkých síl, bol však rýchlejší. Čiže opäť ako vlani je z toho strieborná medaila.“

Výsledky:

kategória 45-49-roční: 1. Róbert Glajza (SR/CK Banská Bystrica) 41:32 min, 2. Michael Stenzel (Nem.) +34,7, 3. Branislav Kacina (SR/Climberg Sport Team) +1:15,7.

kategória 65-69-roční: 1. Paul Graf (Švaj.) 31:28 min, 2. Ladislav Longauer (CK Banská Bystrica) +57.

Autor: (bl, ck bb), Foto: Zdroj facebook Cyklocecntrum PLUS