Osrblie sa pripravuje na majstrovstvá sveta juniorov a mládeže v biatlone 2019

ŠPORT
0 /

Organizačný výbor majstrovstiev sveta juniorov a mládeže Osrblie 2019 a Slovenský zväz biatlonu (SZB) usporiadali v utorok v banskobystrickom sídle SZB tlačovú konferenciu. Na nej predstavili stav príprav  tohto významného svetového juniorského šampionátu na Slovensku v dňoch 26. 1. – 3. 2. 2019 a nový branding podujatia.

Na stretnutí s novinármi boli prítomní prezident Výkonného organizačného výboru (VOV) a viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie pre informácie  Ivor Lehoťan, viceprezident VOV  a prezident Tomáš Fusko, reprezentačný tréner juniorov a junioriek Milan Gašperčík a náš najlepší juniorský reprezentant Tomáš Sklenárik.

Prišiel aj jeden z ambasádorov majstrovstiev sveta v Osrblí olympijský medailista Pavol Hurajt. Ďalšou ambasádorkou .je olympijská víťazka v biatlone Nasťa Kuzminová, ktorá teraz absolvuje sústredenie v Liptovskom Mikuláši.

Prezident VOV Ivor Lehoťan k samotnej organizácii MS juniorov v Osrblí uviedol:

Juniorský svetový šampionát prichádza do Osrblia po tretíkrát. Prvý raz to bolo v roku 1994 , druhýkrát  v roku 2017 ako náhrada za vypadnutie Ruska z organizácie MS juniorov, kedy sme v priebehu mesiaca zareagovali na požiadavku Medzinárodnej biatlonovej únie. Nedávno sme odštartovali prípravu na tretie juniorské MS a mládeže, ktoré boli pridelené Slovenskému zväzu biatlonu na rok 2019.Vrátili sme sa aj k pôvodnému názvu MS Osrblie (bez Brezna), kde to všetko v slovenskom biatlone začalo.“

Ide o regionálnu spoluprácu so SZB na príprave podujatia, vrátane krajskej a miestnych samospráv. Záštitu nad podujatím prevzal predseda vlády SR Peter Pellegrini. Prezídium Výkonného organizačného výboru tvoria predseda BBSK Ján Lunter, generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, primátor Brezna Tomáš Abel, prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel a riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Roman Benčík.

Banská Bystrica zintenzívnila spoluprácu so Slovenským zväzom biatlonu najmä pred  i po získaní titulu Európske mesto športu 2017. Tá naďalej pokračuje, preto je v prezídiu organizátorov aj banskobystrický primátor Ján Nosko. Napokon v Banskej Bystrici sídli aj SZB a Dukla, ktorú reprezentujú naši najlepší biatlonisti vrátane olympijskej víťazky Nasti Kuzminovej.

IMG_20180612_100614_resized_20180612_013353902

„Chceme pripraviť kvalitné podujatie, ktoré bude reprezentovať nielen Slovenský zväz biatlonu, ale celý región a Slovensko. Na budúci rok v rámci tradičných a úspešných zimných športov to okrem MS juniorov v biatlone budú aj MS v hokeji v našej krajine. Zároveň sme sa rozhodli poveriť dvoch olympijských medailistov v biatlone milou úlohou ambasádorov podujatia – Nasťu Kuzminovú a Pavla Hurajta, čo považujeme za dôležité aj pre ďalší rozvoj slovenského biatlonu a novej generácie našich biatlonistov,“ 

dodal Ivor Lehoťan.

Nový ambasádor biatlonových MS juniorov Pavol Hurajt, ktorý si túto pozíciu vyskúšal na ZOH v Pjongčangu, sa vyjadril slovami:

„Mojou hlavnou úlohou bude odovzdať mladým biatlonistom svoje skúsenosti a postrehy z dlhej a bohatej športovej kariéry, ktorú mám za sebou. Aby neurobili nejakú tú chybu tesne pred štartom a neprišli tak o rok tvrdej prípravy na toto vrcholné podujatie u nás. Ako vieme, úspech na MS juniorov a mládeže v Osrblí je už taký odrazový mostík do tých seniorských kategórií.“

Reprezentačný tréner našich biatlonových juniorov a junioriek Milan Gašperčík sa vyjadril k svojim očakávaniam:

„Chcem sa najskôr poďakovať zväzu za dôveru, ktorú som dostal ako možnosť trénovať našich mladých biatlonistov. Medzi juniormi je to zasa iný level ako u kadetov.  Po väčšinu roka sa títo športovci pripravujú vo svojich kluboch a ja budem teraz zabezpečovať výjazdy a sústredenia reprezentácie na preteky. Vrcholom budú MS v Osrblí, kde dúfam aj napriek tvrdej konkurencii uspejeme.“

Naším najväčším želiezkom v ohni bude Tomáš Sklenárik úspešný slovenský reprezentant z tohtoročných biatlonových MS kadetov v Estónsku, kde trikrát skončil v prvej desiatke a teraz prechádza do juniorskej kategórie, k svojim ambíciám na MS v Osrblí poznamenal:

„Určite to bude ťažšie medzi juniormi, ale príprava bude dobrá. Už sme začali s juniormi trénovať na novú sezónu a urobím všetko preto, aby sme na MS v Osrblí nesklamali.“

IMG_20180612_102019_resized_20180612_013500757

Organizačný výbor Biatlon Osrblie pripravil aj nový branding podujatia. Nové logo má aj Slovenský zväzu biatlonu, ktoré predstavil jeho prezident Tomáš Fusko:

„V grafike ide o štylizovaných biatlonistov na pozadí diamantu. Tento branding nás bude sprevádzať celou prípravou i samotnými MS v Osrblí. Celý areál sa bude volať Biatlon Osrblie a takto pripravujeme materiál na schválenie licencie MBU k majstrovstvám sveta juniorov.  Pripravuje sa aj subdoména www.biatlonosrblie.sk s anglickou verziou pre MS. Naši športovci budú používať na dresoch nové marketingové logo Biatlon Slovakia.“

Definitívne ju už odsúhlasený program MS juniorov a mládeže v Osrblí v dňoch 26. 1.- 3. 2. 2019 s vyvrcholením počas dvoch víkendov. K dispozícii bude aj nové mediálne centrum. Organizátori budú pracovať s rozpočtom minimálne okolo 180.000 eur. Časť finančných prostriedkov poskytne Medzinárodná biatlonová únia.

osrblie

Autor: (tom), Foto: redakčné