Golonka o bystrickom štadióne: Je to šopa pred spadnutím

ŠPORT
11 /

Portál idnes.cz a MF DNES priniesli zaujímavý rozhovor s legendou československého hokeja Jozefom Golonkom. V ňom tento bývalý bratislavský, ale aj zvolenský hokejista a slovenský tréner uviedol, že Banská Bystrica má starú šopu pred spadnutím. Mladí hokejisti si vybudujú podľa neho rešpekt iba z Michala Handzuša a dozvedeli sme sa i to, že Richarda Zedníka ako talent objavil práve on.

Vyše 75-ročný Jozef Golonka si opäť raz servítku pred ústa nedával. V otázke, či sa podarí nahradiť zlatú generáciu slovenského hokeja spred viac ako desiatich rokov, okrem iného povedal: „Keď som trénoval národný tím, vymenil som pred Svetovým pohárom 16 hráčov a dal tam mladých. Bol to dobrý krok, ale oni ma za to kopli do zadku a vyhodili. Objavil som talenty Demitru, Zedníka, ale to sa nikdy nespomína, že ich objavil Golonka. Na Slovensku nemôžeš čakať vďačnosť, aj preto zaostávame za Českom.“

Golonka sa obšírnejšie vyjadril aj na adresu skúseného banskobystrického hokejistu Michala Handzuša, keď kontroval otázke, že o mládež sa stará nielen Gáborík v Trenčíne, ale aj náš útočník v Banskej Bystrici. „Ten sa vrátil do Banskej Bystrice, ale tam ťažko niečo dosiahne – to je stará šopa pred spadnutím. Ale vrátil sa, hrá tam a snaží sa. Za to mu patrí vďaka. Ja som bol prvá lastovička, ktorá sa vrátila zo Západu a začal som hrať druhú ligu. Vypredával som štadióny, všade ma zbili, každý si chcel na Golonku vyšliapnuť. Ale vydržal som a výsledok bol jasný: postavil sa štadión vo Zvolene a začal sa tam rozvíjať hokej,“ uviedol Golonka, ktorý odmieta zahraničného trénera v slovenskej reprezentácii a nechce, aby ním bol napríklad Miroslav Šatan. „Aby to riadil z Ameriky? Cez Skype? Či Bondra, ktorý tam tiež žije? Nie, existujú iní. Je tu Pálffy, Cíger, Stümpel, Handzuš. Pred nimi budú mať „bažanti“ rešpekt, pretože niečo dokázali. S nimi sa dostaneme hore, o tom som presvedčený. Ja už budem dávno na cintoríne, ale príde to.,“ predostrela svoj otvorený názor ´Žiletka´, ako Golonku kedysi spoluhráči prezývali.

Zdá sa teda, že ´Žiletka´ nezostala svojej povesti nič dlžná a stále je poriadne naostrená, aspoň v názoroch na slovenský hokej. Napríklad si myslí, že Tomáša Kopeckého na majstrovstvách sveta 2015 v Ostrave neposlal na tribúnu tréner Vladimír Vůjtek, ale niekto z jeho poradcov. „Ja viem kto to bol a riešil by som to inak. Veď v histórii sa nič také nestalo. Je to hráč z NHL, dobre, nedarilo sa mu ani minulý rok, bol dole, tak ho zašliapnem ešte viac? To sa nerobí! Ale úhlavný nepriateľ slovenského hokeja som ja, pretože im všetko hovorím do očí. Takže toto je ten problém. A ten keď sa nevyrieši, tak vypadneme z elitnej skupiny,“ uzavrel svoj rozhovor pre MF DNES Jozef Golonka.

Autor: (job), Foto: Zdroj športky + sita