Za Bystričanov v RTVS sa postavili aj poslanci BBSK so županom

SPRÁVY
3 /

Problémom postupnej likvidácie originálnej mediálnej tvorby v regionálnom štúdiu RTVS Banská Bystrica sa vo štvrtok zaoberalo aj zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Po mestských aj regionálni poslanci podporili Banskobystričanov v RTVS.

Všetkých 39 prítomných poslancov naprieč politickým spektrom aj so županom Vladimírom Maňkom sa postavilo na stranu banskobystrických televíznych tvorcov a na návrh poslankyne Ľubice Laššákovej (SMER-SD) prijali dôležité uznesenie smerom k ministrovi kultúry SR a Rade RTVS:

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja
a) vyjadruje hlboké znepokojenie nad postupom RTVS v súvislosti so spôsobom sťahovania verejnoprávnej televízie z Rudlovskej ulice 1 do budovy rozhlasu na Profesora Sáru 1 v Banskej Bystrici a neposkytovaním relevantných informácií svojim pracovníkom a občianskej verejnosti o ďalšom osude banskobystrického Regionálneho štúdia RTVS tejto verejnoprávnej inštitúcie;

b) zdieľa obavy nezávislých tvorcov a televíznych pracovníkov z postupnej likvidácie regionálnej televíznej tvorby spojenej s výrobou originálnych regionálnych programov (Regionálny denník a ďalšie);

c) žíada predsedu BBSK Vladimíra Maňku, aby sa obrátil na ministra kultúry SR i Radu RTVS a tlmočil im vážne výhrady zastupiteľstva BBSK v súvislosti s riešením statusu banskobystrického Regionálneho štúdia RTVS a zároveň ich vyzval k okamžitému riešeniu situácie v Banskej Bystrici v súlade so štatútom tejto verejnoprávnej inštitúcie tak, aby zabezpečili jeho ďalší rozvoj so zachovaním tradičnej originálnej televíznej tvorby v regióne prostredníctvom miestnych profesionálnych tvorivých pracovníkov. Žiadame okamžité zastavenie všetkých predajov nehnuteľností RTVS v Banskej Bystrici do konania predčasných parlamentných volieb 10.marca 2012.

Prijatiu tohto uznesenia predchádzalo vystúpenie dvoch nezávislých televíznych tvorkýň Mgr. Art. Michaely Tettingerovej a Mgr. Art. Soni Štubňovej z FilmSTart, absolventiek Akadémie umení v programe Filmové umenie a multimédiá – odbor Dokumentárna tvorba. Predniesli verejnú výzvu, ktorú vám prinášame v plnom znení:

Výzva nezávislých tvorcov o zachovanie mediálnej tvorby v regióne z 23.februára 2012

Vážený pán predseda BBSK, páni poslanci, panie poslankyne, dámy a páni,
sme z praxe a zastupujeme nezávislých tvorcov. Ďakujeme Vám za priestor vystúpiť na dnešnom zastupiteľstve a poukázať na súčasnú situáciu mediálnej tvorby v našom regióne. V posledných rokoch sme autorsky spolupracovali so Slovenskou televíziou na niekoľkých úspešných projektoch a z tohto pohľadu externých tvorcov vieme objektívne posúdiť situáciu v RTVS. Za posledný rok sme boli svedkami viacerých zmien, ktoré nie sú v súlade s rozvojom televízneho štúdia v regióne, a teda aj celej tvorby. Projekt súčasného riaditeľa štúdia RTVS v Banskej Bystrici nie je verejne dostupný a z projektu generálnej riaditeľky RTVS sme sa o fúzii rozhlasu a televízie v našom regióne nedozvedeli konkrétne kroky. Ako režisérky, pôsobiace v našom kraji nás zaujíma, čo bude s tvorbou.

Celkový projekt nerieši šetrenie administratívneho aparátu, akoby sa zdalo, ale je likvidáciou tvorivých zložiek, nakoľko v novom roku došlo k okliešteniu ako publicistiky, tak aj spravodajstva z Banskobystrického štúdia. Vízia projektu súčasného vedenia RTVS hovorí taktiež o odbornej spôsobilosti a vzdelávaní svojich pracovníkov, paradoxne však kvalifikovaných ľudí s praxou prepúšťajú a aj nezávislých tvorcov z odboru stavajú na okraj.

Boli sme svedkami záujmu o budovu štúdia STV BB, kde jej priestory ešte v decembri minulého roku fotil zmluvný znalec, ktorý vypracúva odborný posudok. Znepokojuje nás fakt, že RTVS pripravuje predaj budovy Banskobystrického štúdia, ktoré prešlo v ostatných rokoch čiastočnou modernizáciou samotnej budovy, priestorov, ale aj techniky. Všetko bolo pripravené na vybudovanie ďalšieho štúdia s adekvátnymi parametrami, na ktoré bol vypracovaný už aj projekt. V článku z kuchyne STV na webovej stránke televízie z 8.9.2008 aj pani Marta Gajdošíková, súčasná riaditeľka Dvojky, pokladala Banskobystrické televízne štúdio za vhodné a vznik projektu podporovala. Pre nás ako tvorcov znamenali tieto kroky prísľub ďalšej profesionálnej tvorby. Štúdio STV v Banskej Bystrici nebolo v posledných rokoch v ekonomickej strate. Na rozdiel od dneška fungovalo samostatne a nebolo pre STV záťažou, práve naopak, bolo v pluse.

Okrem spravodajstva sa podieľalo aj na vzniku publicistických relácií a dokumentárnych filmov. Náš kraj dokázal desaťročia prinášať vynikajúcich televíznych tvorcov. Myslíme si, že sťahovanie smeruje len k zachovaniu výroby spravodajských príspevkov pre Bratislavu, na čo vystačia aj dva štáby s technikou podľa vzoru komerčných televízii. Na to však nedoplatí len regionálna tvorba, ale aj celá kultúra v kraji. Je dôležité archivovať a dokumentovať naše významné osobnosti, zvyky, folklór, zachovávať stopy kultúry regiónu, ako sa o to snažili aj predchádzajúce generácie.

Vážený pán predseda, vážení poslanci, prosíme Vás o podporu zachovania Banskobystrického televízneho štúdia, ako kultúrnej ustanovizne nášho mesta a celého kraja, ktorá sa budovala takmer 50 rokov.

Štúdio Slovenskej televízie v Banskej Bystrici je jedinou príležitosťou televíznej prezentácie nášho kraja. Rozvoj malých regionálnych televízií, podľa fungujúceho vzoru zahraničných štúdií, nedosiahol za 20 rokov požadovanú úroveň potrieb obyvateľov. Obsahovo sa verejnoprávnej televízii nemôžu rovnať ani komerčné televízie. Z vlastných pracovných skúseností vieme povedať, že spravodajstvo v komerčnej televízii je oklieštené na určitý druh správ. Región je tu prezentovaný v menšom časovom rozsahu a nepodáva presné a ucelené informácie. Aj preto je existencia verejnoprávnej televízie v regióne taká dôležitá.

Celé roky sme boli zvyknutí na reláciu STV „Regionálny denník“ vysielanú aj z nášho štúdia. Dnes sa už však ani tento formát nevysiela z Banskej Bystrice. Toto je alarmujúca informácia, aj na tomto príklade si uvedomujeme začiatok konca a presúvanie tvorby z regiónu do Bratislavy. Podobne je na tom aj relácia „Fokus“ o rodine, práci a právnom povedomí, ktorá sa síce ešte vysiela z Banskej Bystrice, no v absolútne nesledovateľnom čase o 16:30 hod, čo je likvidačné. Environmentálny magazín „Zelená revue“ bol napriek vysokej sledovanosti zrušený úplne. Aj podľa zákona č. 532 z roku 2010 Zbierky zákonov, paragraf 5, odstavec f) RTVS má zabezpečovať regionálne vysielanie prostredníctvom jednotlivých televíznych štúdií, regionálne vysielanie každého štúdia musí vyvážene obsahovať príspevky z celého územia jeho pôsobnosti.

Nesmieme zabudnúť ani na Akadémiu umení, ktorá je jedinečná svojho druhu v našom kraji. Každý rok skončí štúdium umeleckého odboru filmovej a televíznej tvorby asi 10 budúcich tvorcov. Ak bude tvorba v Banskobystrickom štúdiu STV stagnovať, nenájdu v regióne uplatnenie. Pritom spoločenská hodnota týchto úzkošpecializovaných odborníkov je vysoká.

Pokúšali sme sa aj samé získať nejaké informácie o situácii ohľadom televízneho štúdia v Banskej Bystrici. Koncom minulého roka sme informovali Ministra kultúry SR Daniela Krajcera. Prisľúbil nám svoj záujem o daný problém, žiaľ, dodnes sme od neho nedostali žiadne stanovisko. Obraciame sa na Vás, lebo si myslíme, že nám v danej veci viete pomôcť.

Výzvu nezávislých tvorcov o zachovanie mediálnej tvorby v našom kraji sme predložili aj primátorovi mesta Petrovi Gogolovi a poslancom Mestského zastupiteľstva minulý utorok 14.2. Poslanci schválili uznesenie. v ktorom žiadajú primátora mesta Petra Gogolu, aby tlmočil výhrady mestského zastupiteľstva výkonnému riaditeľovi regionálneho štúdia RTVS Mgr. Art. Jánovi Zaťkovi, generálnej riaditeľke RTVS PhDr. Miloslave Zemkovej a Rade RTVS s tým, aby v rámci svojich kompetencií a v súlade s medzinárodnými záväzkami SR o rozvoji regionálnej tvorby a vysielania a so štatútom tejto verejnoprávnej inštitúcie zabezpečili ďalší rozvoj a nie deštrukciu regionálneho štúdia verejnoprávnej RTVS v Banskej Bystrici so zachovaním tradičnej originálnej televíznej a dokumentárnej tvorby prostredníctvom miestnych profesionálnych tvorivých pracovníkov.

Musíme si uvedomiť, čo pre nás znamená zachovanie televízneho štúdia v Banskej Bystrici. Jediným šíriteľom myšlienky kultúry, histórie, či filozofie bolo kedysi slovo. Aj Guttenbergova kníhtlač je už viac ako 100 rokov prekonaná novým médiom. Strategickým momentom výchovy a kultúrnej mienkotvorby sa stala televízia. V regióne bude vždy kľúčovým nástrojom jeho rozvoja.

Žiadame zmenu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska s cieľom zachovať a dosiahnuť 20-percentný podiel regionálnych štúdií Banská Bystrica a Košice zvlášť pre rozhlas a pre televíziu na celoštátnych vysielacích okruhoch. Tiež požadujeme zákonne uplatniť štatút regionálnych štúdií. Prosíme predsedu BBSK Vladimíra Maňku, aby sa obrátil na Radu RTVS a ministra kultúry SR a tlmočil im naše požiadavky. Budeme rady, ak sa postavíte za nás a podporíte našu snahu zachovať televíznu tvorbu, ako aj kultúru v našom regióne. Ďakujeme.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)