Voľby do VÚC: Marcel Pecník: „Vzďaľujú sa nám prirodzené hodnoty“

SPRÁVY
1 /

Prinášame rozhovor s PhDr. Marcelom Pecníkom, vysokoškolským pedagógom, tajomníkom Matice slovenskej a známym historikom, ktorý pochádza a aj stále žije v Banskej Bystrici.

pict7305Prečo stále Banská Bystrica? Nezlákal Vás svet väčších miest?
Nie, v Banskej Bystrici sa cítim dobre. Žijem tu so svojou rodinou, mám tu priateľov. Boli ponuky na odchod z rodného mesta, zatiaľ som ich však odmietal. Tu som sa narodil, tu žijem a tu by som chcel žiť a pracovať aj v budúcnosti. K strednému Slovensku ma viaže určité puto, pretože tu mám aj svoje korene a chcem ho aj objavovať. Bývam v Sásovej, spolupracoval som na knihe o Radvani, rodičia pochádzajú z Môlče a zo Šalkovej, a rodinu mám aj v ďalších obciach banskobystrického okresu. Páči sa mi tu aj kvôli našej krásnej prírode…

Ste vysokoškolský pedagóg, celoslovensky známy histrorik, činovník Matice slovenskej, publicista… Ako to všetko stíhate?
Nie je to jednoduché, ale držím sa zásady, že treba pracovať toľko, koľko človek vládze a kým môže. Je pravdou, že je to namáhavé, nielen z osobnostného, ale i z časového hľadiska… Ale po výsledkoch je človek spokojný. Veľmi mi v tom pomáha rodina, tým, že chápe moje zameranie i prácu a podporuje ma. Už pol roka je pre mňa veľkým a nevyčerpateľným elixírom sily, odhodlania a elánu moja dcérka Alžbetka.

Teda ste aj hrdým oteckom…
V poslednej dobe sa moje myšlienky sústreďujú hlavne na rodinu, hlavne na malú dcérku. Je úžasné sledovať, ako nám každý deň ukáže niečo nové, ako rastie. Veľmi ďakujem mojej Andrejke, že sa o ňu (i o mňa) obetavo stará, i mojim rodičom a aj starým rodičom, že sú s nami.

Akým historickým témam sa venujete?
Histórii peňazí na Slovensku, najmä korunovej mene, dejinám Banskej Bystrice a okolia, dejinám zdravotníctva na Slovensku i dejinám Slovenska ako takým. Ale zaujíma ma aj sociológia a manažment.

p1000704

PhDr. Marcel Pecník predstavuje novú knihu o Radvani počas slávnostného krstu v ESC v B. Bystrici

Naposledy sme Vás videli v živom rozhovore v jednej spravodajskej i jednej regionálnej televízii, ako ste hovorili o svetovej hospodárskej kríze, spomenuli ste tam i prepojenosť s hodnotovou krízou dnešnej doby, ako ste to mysleli?
Z pohľadu histórie je potrebné uvedomiť si, že dejiny sa v niečom akoby opakujú. V tridsiatych rokoch XX. storočia ekonomická kríza, prostredníctvom nastupujúcich radikálnych hnutí prerástla až do druhej svetovej vojny. Dnes, obávam sa, tiež nezažívame len krízu v hospodárstve, ale aj krízu humanizmu a hodnôt. Postupne zabúdame, ako sa k sebe správať, akoby sme videli len seba a svoje záujmy v kontexte s dobou, ktorej modlou je úspech spodobený v bohatstve. Vzďaľujú sa nám prirodzené hodnoty ako rodinná súdržnosť, ľudská pomoc, statočná práca a úprimné nezištné priateľstvo. Toto je podľa mňa ešte vážnejšie ako problémy v hospodárstve, ktoré napokon podľa môjho názoru vznikli, vznikajú a aj budú vznikať kvôli absencii spomenutých hodnôt.

Ľudia Vás poznajú aj ako zanieteného rybára…
Áno, rybačka je pre mňa vítaným relaxom. Okolie Banskej Bystrice poskytuje možnosti pekných rybárskych zážitkov. Rád tu chytám kapre, pstruhy, lipne, no najviac v zime hlavátky. Keď mám trochu času, občas o tom napíšem aj článok, ktorý nemá nič spoločné s vedou, ani s výskumom. Aj keď niektorý o chytaní rýb občas hovoria, že je to hotová veda… (smiech)

Ste činný vo viacerých sektoroch, stretávate sa s mnohými významnými ľuďmi. Považujete sa za osobnosť?
Každý človek je osobnosť. Kritériom nie je publicita, ale práca pre ostatných, ktorú vždy hodnotia iní.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať vo voľbách za poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja?
Poznám náš kraj, žijem v ňom, pracujem i tvorím. Vidím mnohé možnosti zlepšenia, ale najmä by som chcel využiť svoje vedomosti, elán i možnosti a kontakty v prospech kraja, pre všetkých jeho obyvateľov.

Prečo ako nezávislý kandidát?
Veci, ktoré chcem riešiť je možné realizovať i bez straníckej príslušnosti. Na druhej strane, nemám nijaké antipatie voči politickým stranám. Naopak, v prípade môjho zvolenia budem podporovať všetky dobré návrhy a iniciatívy, nahľadiac na to, kto s nimi príde, resp. ich predloží. Za mojou nezávislou kandidatúrou nie je nič osobné. Tak som sa proste rozhodol.

Ako by ste chceli pomôcť ďalšiemu rozvoju kraja?
Chcel by som podporovať rozvoj vzdelávania, kultúry, historického povedomia. Je dôležité podporovať činnosť škôl, knižníc, osvetových stredísk, kultúrnych inštitúcií, múzeí, miestnych odborov Matice slovenskej, folklórnych súborov, ale v nemalej miere i športové kluby, organizácie a podujatia. Ľuďom musíme neustále ponúkať množstvo alternatívnych možností, ako zmysluplne tráviť ich čas. Nie sú mi cudzie ani témy životného prostredia.

Čo vy osobne považujete za dominantu Banskobystrického samosprávneho kraja?
Jeden div by som asi len ťažko označil. Poviem Vám, bez ktorých vecí by som si nevedel predstaviť svoje okolie. Je to banskobystrické námestie, Ľupčiansky hrad, rieka Hron a krásna príroda severného Podpoľania a mikroregión pod Panským dielom nad Sásovou.

Vedeli by ste žiť inde?
S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Ako som už spomenul, cítim sa tu dobre, mám tu dobré zázemie a okolie Banskej Bystrice je pre mňa inšipratívne.

Zdroj: Bystricoviny.sk (RS), PR-článok