Voľby do VÚC: Ján Šulaj – lekár so srdcom na dlani

SPRÁVY
0 /

Rozhovor s MUDr. Jánom Šulajom, riaditeľom Rooseveltovej nemocnice, špičkovým neurochirurgom a poslancom MsZ v B. Bystrici.

Pochádzate zo známej banskobystrickej rodiny Šulajovcov. Váš brat Igor je známy ekonóm, v súčasnosti riaditeľ Daňového riaditeľstva SR. Vy ste známy neurochirurg, v súčasnosti riaditeľ Rooseveltovej nemocnice. Čo vás lekára priviedlo do takejto vysokej manažérskej funkcie?
Predtým, než som sa stal riaditeľom, som pôsobil ako primár neurochirurgickej kliniky. Tam som získal skúsenosti s manažovaním oddelenia, plánovaní nákupu liekov, zdravotníckeho materiálu, ako aj s riešením personálnych otázok. Keďže som vyrastal v rodine ekonómov, nemohli sme sa vyhnúť aj diskusiám o financovaní zdravotníctva.

„Rooseveltka“ je jeden obrovský kolos, azda najväčší zamestnávateľ v banskobystrickom regióne. Neprivítali by ste pri riešení ekonomických problémov niekedy aj bratovu pomoc (samozrejme bez odpustenia daní)?
Ako lekár sa v ekonomických veciach radím s ekonómami a teda samozrejme aj s bratom. Som si ale vedomý toho, že tak ako medicínske problémy, ani ekonomické nemožno „vyliečiť“ z noci na ráno. Mnohé vyžadujú čas.

Ako teda vyzerá súčasné hospodárenie banskobystrickej fakultnej nemocnice?
Stále sme ešte v červených číslach, no zadlžovanie sa podarilo výrazne spomaliť.

Oproti ostatným nemocniciam v regióne vy prijímate aj tie najkomplikovanejšie prípady z celého Slovenska. Ako to zvládate?
Naša nemocnica je koncová, to znamená je pre tieto prípady určená. Tie najťažšie z nich sú extrémne finančne náročné a ešte stále nedosahujeme za ich riešenie od poisťovní nákladové ceny. Pevne verím že raz tomu bude tak. Od tej chvíli bude koniec zadlžovaniu.

O „Rooseveltke“ je známe že jej najväčším bohatstvom sú tunajší lekári, ktorí patria k slovenskej špičke. Ktoré výnimočné operácie sa tu vykonávajú?
Dovolím si tvrdiť , že naša nemocnica je v chirurgických disciplínach jednou z najsilnejších, ak nie úplne najsilnejšia v rámci celého Slovenska. Okrem transplantácií ako obličky, či pečeň, v krátkej dobe dúfam obnovíme i transplantáciu pankreasu, je to široká paleta operácií mozgu, oka, chrbtice, zložitých úrazov, ako aj široké spektrum takzvaných minimálne invazívnych operácií najmä v brušnej chirurgii a gynekológii.

Vy ste sa vypracovali na známeho neurochirurga. Ste ním aj počas riaditeľovania v nemocnici?
Samozrejme. Je pravda, že operácií robím teraz menej, ako keď som bol primár. Stále sa však musím držať v akej takej chirurgickej kondícii, aby keď sa raz vrátim z riaditeľskej stoličky do kolektívu neurochirurgov, som bol stále platným členom tímu.

zlava-jan-sulaj-jana-lassakovaposlankyna-nrsr-richard-rasi-milan-sveczastupca-prednostu-kliniky

Slávnostné odovzdanie nového prístroja pre pacientov s urologickými problémami.
Z ľava: Ján Šulaj, riaditeľ FNsP F. D. Roosevelta, Jana Laššáková, poslankyňa NR SR, Richard Raši, minister zdravotníctva SR a Milan Švec, zástupca prednostu kliniky.

Okrem toho ste aj poslancom banskobystrického mestského zastupiteľstva za volebný obvod Rudlová-Sásová. Ako to dokážete zladiť?
Niekedy je to fakt náročné. Musím ale povedať, že v Sásovej bývam už vyše 20 rokov a páči sa mi tu. Snáď to bola prvá pohnútka stať sa poslancom MsZ, pretože ma dráždili inzeráty typu „kúpim byt okrem Sásovej“. Dnes je to podstatne inak i vďaka komunálnej politike, hoci stále je čo vylepšovať i oproti iným mestským častiam.

A čo vaša rodina a záľuby?
Deti mám už veľké. Staršia dcéra študuje medicínu ako niekedy jej otec a mama. Mladšia je gymnazistka. Manželka je lekárka a pracuje na rádiodiagnostickom oddelení. A záľuby trochu bicykel, trochu lyže a turistika, ak ma poslúcha koleno trochu posilujem, ale všetko s mierou.

Čo sa vám ako poslancom MsZ za uplynulé tri roky podarilo zlepšiť v meste pod Urpínom a s čím naopak nie ste vy sám spokojný?
Ja osobne považujem za úspech, že sa podarilo prijať projekt rekonštrukcie plavárne, napomôcť divadlu k rekonštrukcii jeho priestorov, ako aj vybudovať niekoľko športovísk v mieste môjho bydliska v Sásovej. Nie som spokojný so stavom ciest, verejnou dopravou, ani s parkovaním v Banskej Bystrici.

Na čo si ešte trúfate v poslednom roku vášho funkčného obdobia?
Dúfam, že sa podarí dobudovať priemyselný park. Pripravujem do MsZ predloženie novely VZN mesta o miestnych daniach a poplatkoch.

Ste aj členom finančnej komisie pri MsZ. Dokáže sa mesto vysporiadať s negatívnymi dopadmi krízy najmä v oblasti nízkych príjmov z podielových daní štátu bez zvyšovania daňového zaťaženia občanov mesta?
Podľa môjho názoru treba robiť všetko preto, aby nestúpala nezamestnanosť. Potom aj výpadok daní nebude taký zdrvujúci. Rooseveltova nemocnica ako jeden z najväčších zamestnávateľov v meste neprepúšťala. Na druhej strane treba dvakrát porozmýšľať nad výdavkovou časťou, aby sme krízu prežili s čo najmenšími „stratami“.

Nie je tajomstvom, že kandidujete na funkciu poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja. To je vám už mesto malé?
To určite nie. Ale moja srdcová záležitosť je oblasť zdravotníctva a sociálna oblasť. V banskobystrickom kraji je to ťažko skúšaná oblasť. Na jednej strane nedostatočné zabezpečenie ambulantnej starostlivosti, lekárskej služby prvej pomoci, absencia niektorých odborných ambulancií, na druhej strane jediná koncová nemocnica v kraji, ktorá ale zároveň plní i funkciu mestskej i okresnej nemocnice, v niečom je krajská a v niečom celoslovenská. Je potom priestor aj pre chorého Bystričana s jeho zdravotnými ťažkosťami? Ak by som uspel, samozrejme do mestského parlamentu by som už nekandidoval.

Zdroj: Bystricoviny.sk (MM), PR článok