Uhliarik: „Za chýbajúce onkologické lieky môže Rooseveltka.“

SPRÁVY
3 /

Informácia o nedostatku onkologických liekov v Rooseveltovej nemocnici, ktorý spôsobil oddialenie liečby niekoľkých onkologických pacientov, vyvolala vo štvrtok reakciu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika z KDH. Ten tvrdí, že za túto kritickú situáciu zrejme nesie zodpovednosť vedenie nemocnice a príslušný lekár.

ivan-uhliarikHovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje vo štvrtok informovala médiá takto: „Chýbali nám niektoré základné cytostatiká. Nie preto, že by sme ich pre nedostatok financií nevedeli zabezpečiť, ale preto, že došlo k ich výpadku vo výrobe a nie sú dostupné na našom trhu.“ Malo sa to týkať troch pacientov na onkológii.

Vo vedľajšej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou zatiaľ nikomu z onkologických pacientov liečbu nezastavili, ale vedia, že výpadok niektorých cytostatík má trvať do konca januára. Podobne reagovali aj ďalšie veľké fakultné nemocnice na Slovensku.

Minister Ivan Uhliarik mal na svojej následnej tlačovke iný názor, ako hovorkyňa Rooseveltky: „Na základe prvotných informácií sa zdá, že chybu urobila nemocnica a samotný lekár. O výpadku niektorých cytostatík sme vedeli od decembra minulého roku. Bol spôsobený u výrobcu, ten na istý čas prestal lieky vyrábať. Preto ministerstvo 19.decembra súhlasilo s mimoriadnym dovozom liekov z iných krajín. Je ich v sklade dostatok, stačí, ak si nemocnice o ne požiadajú. Táto nemocnica si nepožiadala o povolenie dodávky týchto liekov.“ Situáciu v banskobystrickej nemocnici F.D. Roosevelta dá minister preveriť Úradu na dohľad nad zdravotníckou starostlivosťou.

Nebyť však listu, ktorý na základe podnetu jedného z onkologických pacientov poslala prezidentka OZ Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková ministrovi Uhliarikovi, tak by sa problém asi tak rýchlo neriešil. Ten však združenie onkologických pacientov nevidí v lekároch, ale v zmene financovania, ktorú presadilo ministerstvo zdravotníctva. Boja sa o tom hovoriť tak lekári, ako aj pacienti.

Podľa OZ Europacolon súčasný spôsob financovania zdravotníctva a nemocníc znižuje dostupnosť niektorých liekov, teraz konkrétne cytostatík. Nedostatok peňazí na chod nemocníc spôsobuje, že ich vedenia šetria aj tam, kde by nemali, teda aj na liekoch. To si samozrejme odnášajú pacienti, ktorých liečba je nákladnejšia, teda aj onkologickí. Samotných ošetrujúcich lekárov to stavia akoby medzi dva mlynské kamene.

Iba otázkou času je, keď bude musieť Ústavný súd SR riešiť podnet za porušovanie základných ľudských práv na Slovensku, keď občanom platiacim si dane a odvody nie je poskytovaná adekvátna zdravotná starostlivosť, na ktorú majú zákonný nárok. Zdá sa, že tento minister zdravotníctva už dávnejšie zotrváva počas tejto nechutnej hry s lekármi a pacientmi v jasnom ofsajde, spolu s niektorými šéfmi nemocníc…

Zdroj: Bystricoviny.sk