Kotleba už vlastní pozemok s osadou pod Krásnou Hôrkou

SPRÁVY
8 /

To, čo sľúbil predseda Ľudovej strany-Naše Slovensko (ĽS-NS) Marián Kotleba 18.marca na zhromaždení svojich priaznivcov  v Krásnohorskom Podhradí, týždeň po veľkom požiari blízkeho hradu Krásna Hôrka, sa 24.apríla stalo skutočnosťou. Kontroverzný Banskobystričan sa stal majiteľom pozemku, na ktorom je nelegálne postavená časť rómskej osady.

Podľa Kotlebovho „realitného poradcu“ a člena predsedníctva ĽS-NS Miroslava Beličku pozemok s rozlohou 800 m2 previedol na nového vlastníka darom jeho pôvodný majiteľ Štefan Szanisla z Krásnohorského Podhradia. Obaja si v marci po protestnom zhromaždení chceli  ísť pozrieť tento pozemok, ale polícia im v tom zabránila. Belička preto podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Marián Kotleba, teraz už ako vlastník pozemku, sa netají tým, že pripravuje likvidáciu čiernej stavby-nelegálnej osady, ktorej časť sa nachádza na jeho súkromnom majetku v okrese Rožňava. „Je to vedené ako trávnatý porast a po vložení prevodu do katastra nehnuteľností urobíme potrebné kroky, aby sa skutkový stav zosúladil s právnym,“ povedal pre médiá Belička. Inšpiráciu vidí v štáte Izrael, kde buldozéry so štátnymi vlajkami židovského štátu búrajú nelegálne osady.

Táto správa znepokojila starostu Krásnohorského Podhradia Petra Bollu, ktorý očakáva zvýšenie napätia v obci, ale hlavne v dotknutej rómskej osade pod hradom Krásna Hôrka, v ktorej žije asi 900 ľudí. Do prevodu vlastníctva predmetného pozemku však zo zákona nemohol zasiahnuť. Naopak, musí ho rešpektovať, pretože súkromné vlastníctvo je nedotknuteľné.

Kotlebovu reakciu vyvolal požiar hradu Krásna Hôrka 10.marca, ktorý neúmyselne založili dvaja chlapci z neďalekej rómskej osady, keď si pod hradom mali zapaľovať cigaretu a následný oheň sa prostredníctvom suchej trávy dostal až na drevenú strechu tejto vzácnej kultúrnej pamiatky.

Predseda ĽS-NS vtedy kritizoval aj verejnú zbierku na obnovu hradu: „Prečo by sme mali platiť do zbierky na niečo, čo zničili tí, ktorí nikdy do štátu žiadne peniaze nedali?“  Upozornil aj na problém nelegálnych rómskych obydlí pod hradom, ktoré ide teraz riešiť po svojom.

Poznajúc povahu a činy Mariána Kotlebu sa dá predpokladať, že teraz sa nezastaví pred ničím. Navyše ak sa bude snažiť odstrániť nelegálne stavby z vlastného pozemku, zákon bude na jeho strane. Otázkou zostáva, aké spôsoby pritom použije.

Zdá sa, že s prílevom horúceho vzduchu na Slovensko prichádzajú horúce chvíle aj pod hrad Krásna Hôrka. Tu sa rysuje konflikt, ktorého spoločenské rozmery teraz iba ťažko predvídať. O vývoji situácie vás preto budeme ďalej aktuálne informovať.

Zdroj: Bystricoviny.sk