Kraju chýbajú prostriedky, Maňka rokuje aj s bankami

SPRÁVY
0 /

Na štvrtkovom zasadnutí krajského parlamentu odzneli aj závažné skutočnosti. Kraj nemá dostatok prostriedkov ani na zabezpečenie fungovania vlastných organizácií. Maňkovi chýba 14 miliónov eur.

Novozvolené Zastupiteľstvo BBSK si zriadilo svoje komisie, ich počet sa znížil na jedenásť. Z pôvodných 15 boli niektoré zrušené, niektoré sa spojili. Dôvodom znižovania počtu je snaha ušetriť finančné prostriedky.

Predseda BBSK Vladimír Maňka v informatívnej správe o stave Rozpočtu BBSK na rok 2010 prízvukoval, že rozpočet schválený v minulom volebnom období nepokrýva základné potreby kraja a fungovanie zariadení, ktoré má v kompetencii. Chýbajúce prostriedky siahajú podľa Maňku až do výšky 14 miliónov eur. Keďže kraj si nemôže brať ďalšie úvery, problém chce vyriešiť reštrukturalizáciou už existujúcich úverov, o ktorej už rokuje s bankami. Najviac chýba v oblasti sociálnych služieb, problém sa má riešiť po skončení auditu, ktorý práve prebieha, už na budúcom zasadnutí, kde by poslanci mali rozpočet meniť podľa návrhu úradu BBSK.

Podľa vyjadrení predsedu BBSK Vladimíra Maňku bude župa nútená zastaviť aj množstvo plánovaných investícií, keďže v rozpočte, ktorý poslanci schválili ešte počas úradovania predsedu BBSK Milana Murgaša množstvo výdavkových položiek nebolo zahrnutých.

Ing. František Vajs, vedúci odboru financií predložil informatívnu správu o stave splácania záväzku vyplývajúceho z „Dohody o urovnaní“ v kauze DSS Detva – Piešť. Doteraz splatil BBSK 5,6 milióna eur (168,7 mil. Sk) a mal by ešte uhradiť 4, 43 milióna eur (133,46 mil. Sk). Po príchode Vladimíra Maňku na post predsedu BBSK sa zmenilo stanovisko kraja ku kauze Detva – Piešť a nový župan odmietol ďalej splácať pohľadávku.

Pravdepodobne prídu na rad súdy s firmou Akus, ktorá si nárokuje na vyplatenie záväzku. Ten vznikol ešte v roku 1997, keď vtedajší riaditeľ Domova sociálnych služieb Július Feješ podpísal nevýhodné zmluvy so stavebnou firmou. Po rekonštrukcii v hodnote 1,5 milióna Sk nedošlo k uhradeniu faktúr. Zmluva obsahovala sankciu tri percentá z ceny diela za oneskorenú úhradu faktúry za každý deň omeškania. V roku 2001 prešli Domovy sociálnych služieb na samosprávne kraje, spolu s ich záväzkami. Do roku 2007 spomínaný záväzok DSS Detva – Piešť presiahol sumu 300 miliónov slovenských korún.  Vtedajší predseda BBSK Milan Murgaš podpísal s firmou, ktorá BBSK žalovala Dohodu o urovnaní, v ktorej sa zaviazal časť záväzku splatiť finančne, časť majetkom. „Nikdy v živote, keby som bol predsedom BBSK, by som takúto zmluvu o urovnaní nepodpísal. Bola maximálne nevýhodná pre náš kraj, pre jeho obyvateľov. Som presvedčený, že ak k obnove súdneho konania dôjde, tento proces vyhráme,“ povedal pre agentúru SITA Vladimír Maňka.

Zastupiteľstvo vo štvrtok určilo aj výšku príspevkov pre školy zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK a spolufinancovanie projektov z Regionálneho operačného programu. Vladimír Maňka si na zasadnutí vybral aj svojich podpredsedov. Stali sa nimi poslanci Ladislav Topoľský a Pavel Belko.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miroslav Moravčík)