Bombová hrozba slovenským školám sa dotkla aj školákov v Banskej Bystrici, zasahovali policajné zložky so psami

SPRÁVY
8 /

V utorok sa celým Slovenskom prehnala anonymná bombová hrozba na školách. Nevyhla sa ani banskobystrickým školám, ktoré museli evakuovať všetkých ľudí z areálov školských budov a policajti so psami preverili ich interiéry.

Bombová hrozba školám na celom Slovensku

Ako prvá o údajnom uložení výbušnín informovala bratislavská krajská polícia. Tá preverovala anonymné oznámenia v priestoroch viacerých škôl v okresoch Malacky, Senec a Pezinok. Oznam o údajnom uložení bomby v školách prišiel mailom do spamu. Riaditelia okamžite kontaktovali políciu a ďalej sa riadili jej pokynmi.

Školy v Banskej Bystrici museli evakuovať z vnútorných priestorov do bezpečnej zóny žiakov s učiteľmi aj nepedagogickými pracovníkmi. Príslušníci PZ so psami kontrolovali všetky miestnosti v budovách škôl.

„Policajti preverujú oznámenia o bombovej hrozbe, ktorá bola nahlásená viacerým školám na území Banskobystrického kraja. Polícia robí všetko pre bezpečnosť detí,“

uviedla hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová.

„S policajnými zložkami, ako aj s riaditeľkami a riaditeľmi škôl sme v kontakte. Vyhrážať sa bombovými útokmi v školách a inštitúciách je choré. Verím, že páchateľa sa podarí vypátrať,“

informoval primátor Ján Nosko.

Matúš Šutaj Eštok

Matúš Šutaj Eštok

„Naše bezpečnostné zložky pracujú v plnom nasadení tak, aby bol každý jeden prípad preverený, totožnosť anonymného páchateľa odhalená a tento mohol niesť za svoje výhražne konanie trestno-právnu zodpovednosť. Ministerstvo vnútra SR zároveň varuje a upozorňuje, že takýto skutok je trestným činom a páchateľom hrozia vysoké tresty odňatia slobody. Dohra pre páchateľa môže byť až doživotie,“

 upozorňuje minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Okolo obeda púšťali školské deti domov. Po tie menšie si prišli rodičia skôr ako obvykle. Viacerí školáci boli vystrašení. V školách sa našťastie nenašla žiadna bomba, ale páchateľ či páchatelia podľa polície spáchali bezprecedentný teroristický trestný čin.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) považuje nahlasovanie bômb na školách za zvrhlé, a to aj v prípade, ak by išlo o recesiu. Zároveň dúfa, že polícia vypátra páchateľa.

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker

K prípadom nahlásených bômb sa vyjadril i generálny prokurátor Maroš Žilinka:

„Opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a vrcholnej nezodpovednosti. Orgány ochrany práva budú nekompromisne reagovať na takéto protiprávne prejavy.“

Pre bombovú hrozbu preverovali v utorok ráno aj pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené. Pre TASR to potvrdil PR manažér VÚB Dominik Miša. Podľa posledných informácií sa bombové hrozby dotkli aj niektorých obchodných centier či pôšt.

Prípady bombových hrozieb na školách si prebrala NAKA

Hrozbami bombových útokov na školách sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra. Hrozby boli adresované viac ako 200 školám na území takmer celého Slovenska. Prijímajú sa všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch a zdraví osôb.

Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedených v mailoch, ktoré boli školám doručené. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili, okrem príslušníkov NAKA, aj ďalšie zložky polície. Konkrétne pyrotechnikov, psovodov so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev.

S jednotlivými školami je polícia v kontakte a konštatuje, že školy jej poskytujú plnú súčinnosť. Podobné maily boli poslané aj minulý týždeň, viac ako 120 školám v Bratislavskom kraji.

Na základe zhromaždených dôkazov vyšetrovateľ NAKA v oboch prípadoch začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie.

Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi. Policajný zbor vykonal a vykonáva intenzívne všetky opatrenia tak, aby nedošlo k ohrozeniu života a zdravia obyvateľov Slovenskej republiky.

V utorok popoludní polícia preverovala celkovo 1 323 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky.

Zdroj: (tom) a PZ SR, Foto: FB a ilustračné