Podpredsedami BBSK sa stali Topoľský a Belko

SPRÁVY
0 /

Novými podpredsedami Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stali Ladislav Topoľský (Smer – SD) a Pavel Belko (ĽS – HZDS). Predseda BBSK Maňka si ich vybral na základe koaličných dohôd.

Podpredsedami na najbližšie 4 roky budú Ladislav Topoľský a Pavel Belko. Pavel Belko, nominant ĽS – HZDS bol zvolený ako poslanec BBSK za obvod Brezno po prvý krát. Pôsobí na funkcii zástupcu riaditeľa súkromnej spoločnosti.

topolskyRNDr. Ladislav Topoľský (Smer – SD) bol poslancom BBSK aj v minulom volebnom období. Pôsobí ako prednosta Krajského školského úradu v Banskej Bystrici. Občania si ho v roku 2006 zvolili aj za poslanca Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici za obvod č. 3 – Radvaň, Fončorda, Podlavice, Skubín.

Po prvý krát od decentralizácie z roku 2000, ktorá vytvorila aj samosprávu na úrovni vyšších územných celkov sa podpredsedom župy stane aj Banskobystričan. V prvom volebnom období predsedovi Marčokovi zo Zvolena asistoval Jaroslav Demian z Brezna. V druhom volebnom období mala župa až troch podpredsedov – Ivana Černaja zo Žiaru nad Hronom, Dušana Švantnera z Brezna a Jozefa Šimka z Rimavskej Soboty.

Funkcia podpredsedu BBSK nie je honorovaná, podpredsedovi prislúcha iba odmena poslanca BBSK. Okrem reprezentačnej funkcie môže predseda samosprávneho kraja poveriť podpredsedov aj výraznejšími kompetenciami, prípadne zastupovaním v čase neprítomnosti.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miroslav Moravčík)