FOTO: Sedemnásťročný Bystričan Oliver sa chce pomocou obrázkov priblížiť vesmíru, prebral si medzinárodnú cenu

SPRÁVY
0 /

Oliver Viglaský je jeden z takmer osemdesiatich študentov z Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorí si tento týždeň v Cikkerovej sieni Radnice v Banskej Bystrici prebrali prestížnu Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu – skrátene DofE.

Oliver sa chcel priblížiť vesmíru. Keďže aj najuznávanejší vedci sú v otázkach bezmedzného cestovania mimo našej slnečnej sústavy skeptickí, rozhodol sa pre svoj vlastný spôsob. Dlhé hodiny trávi tým, že si chce vesmírne objekty sprítomniť aspoň vizuálne.

Študent z Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici zatočil s vlastnou lenivosťou a dnes je jedným z desiatok študentov z Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorí si z rúk britského veľvyslanca Nigela Bakera prebrali významné medzinárodné ocenenie.

Slovensko ako Nový Zéland? Dá sa to!

Počtom absolventov 1 700  sa Slovensko začína podobať na krajiny ako Kanada, Austrália, Nový Zéland či Spojené Kráľovstvo! Tento rok na sebe celkovo maká v DofE skoro 6 500 mladých ľudí na všetkých troch úrovniach.

Mladí ľudia sa po celom Slovensku venovali rôznorodým cieľom: programovali 3D animácie, behali polmaratóny, nahrávali podcasty, učili sa jazyky či pomáhali seniorom.

Buď ako anglický kráľ

Ty si Dofák. Chcem, aby to niečo znamenalo. Dlhé roky som spolupracoval s terajším britským kráľom Charlesom. Aj on povedal, že jeden z najdôležitejších ľudí v jeho živote bol mentor, ktorý mu pomohol dosiahnuť zlatú úroveň DofE.

povedal mladým pri odovzdávaní ocenení veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Nigel Baker.

Tým poukázal na skutočnosť, že Dofáci po celom svete vytrvalo pracujú na spoločných cieľoch.

Nigel Baker

Nigel Baker

Porazte lenivosť a uvidíte zázraky 

Oliver sa k pozorovaniu vesmíru dostal vďaka programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE).

„Práve DofE pestovalo moju motiváciu a naučilo ma, že keď niečo chcem a pracujem na tom, tak nič nie je nemožné. Bez vytrvalosti, disciplíny a trpezlivosti by som to nedokázal. To mi DofE dalo. Okrem toho, je to príležitosť zažiť niečo nové a spoznať inšpiratívnych ľudí,”

hrdo konštatuje nad svojimi fotografiami šikovný študent banskobystrického Gymnázia A. Sládkoviča.

Oliver Viglaský patrí k miliónom mladých ľudí po celom svete, ktorých rozvojový program DofE kultivuje v charakterových vlastnostiach užitočných pre budúcnosť

„Neuspokojte sa s jednoduchými a prízemnými vecami, ste jedineční a šikovní, máte predpoklady na to, aby ste boli v živote úspešní. Porazte lenivosť tak ako ja, uvidíte zázraky,”

hovorí o svojej skúsenosti Oliver.

KOMPLETNÝ PRÍBEH OLIVERA SI MÔŽETE PREČÍTAŤ TU

Oliver Viglaský

Oliver Viglaský

Lepšie duševné zdravie aj komunikácia

Oliver je príkladom mladého človeka, ktorý pravidelne, systematicky na sebe pracoval.

„DofE je unikátne v tom, že mladí ľudia získajú kompetencie, ktoré sa im zídu v budúcom živote aj kariére. Pravidelne športujú, rozvíjajú svoj talent, ale aj zlepšujú svoje okolie cez dobrovoľníctvo. Pravidelnou a dlhodobou činnosťou budujú mentálnu odolnosť a zlepšujú tak svoje duševné zdravie, učia sa komunikovať a prekonávajú výzvy, aj v momentoch, keď sa im nechce,”

uvádza riaditeľ DofE Slovensko Miloš Ondrášik. Výnimočné je aj v tom, že jediným súperom mladého človeka je on sám a neporovnáva sa s inými.

Miloš Ondrášik

Miloš Ondrášik

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Mikuláš Pál mladým ľuďom odkázal, že za svoje budúce šťastie raz budú môcť ďakovať sami sebe.

 „Dosiahnuť niečo, to nie je len tak, no a keď tu sedíte, viete o čom hovorím.”

Mikuláš Pál

Mikuláš Pál

Pál si zároveň z rúk riaditeľa Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu prebral ocenenie za dlhodobú podporu škôl, pedagógov a študentov v programe DofE. V lepšiu budúcnosť vďaka mladým ľuďom, ktorí absolvovali DofE, verí aj druhý viceprimátor mesta Banská Bystrica Martin Majling:

„Pre našu spoločnosť je veľmi dôležité podporovať sebarozvoj mladých ľudí. Preto veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí vytvárajú tieto možnosti a rovnako tak veľká vďaka všetkým riaditeľom, učiteľom, vedúcim a najmä študentom, ktorí tieto možnosti využijú a zapájajú sa do týchto perfektných programov.“

Martin Majling

Martin Majling

Regionálna manažérka spoločnosti Tesco Katarína Petrášová k tomu dodala:

Vráťte sa do svojich začiatkov, spomeňte si na celú vašu cestu s DofE. Je to veľká a užitočná cesta. Môžete byť na seba hrdí!

Podujatie v Cikkerovej sieni bystrickej Radnice sa konalo pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Katarína Petrášová

Katarína Petrášová

DofE a 4 218 hodín dobra

Tomu, aby si prebrali Cenu predchádzalo viac ako 4 218 hodín dobra pre ich okolie. Spoločne sa Dofáci rozvíjali 527 pracovných dní. DofE je o rozvoji, stanovení si cieľov, vytrvaní a hľadaní cesty ako ho dosiahnuť.

Mladí ľudia sa rozvíjajú prostredníctvom troch oblastí – športu, talentu, dobrovoľníctva a na záver svoje skúsenosti zúročia na dobrodružnej expedícii. Tej sa zúčastňujú spolu so školenými Expedičákmi, budujú tímy a zlepšujú sa celkovo v komunikácii.

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu

DofE je medzinárodný vzdelávací program, ktorý v roku 1956 založil princ Philip, vojvoda z Edinburghu, manžel britskej kráľovnej. Ročne ho realizuje vyše 1 milión mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 130 krajinách sveta.

Program komplexne rozvíja charakterové vlastnosti ako je cieľavedomosť, vytrvalosť a vnútorná motivácia cez nastavovanie si cieľov a ich systematické napĺňanie v oblastiach ako je šport, talent a dobrovoľníctvo.  Mladí ľudia zlepšujú aj svoje komunikačné zručnosti a učia sa tímovosti na dobrodružnej expedícii. Program sa dá absolvovať na bronzovej, striebornej a zlatej úrovni.

Na Slovensku funguje program DofE od roku 2015. V pilotnom ročníku bolo zapojených 12 škôl a 181 mladých ľudí, ktorí chceli na sebe pracovať. Po ôsmich rokoch sa programu darí prekračovať magickú hranicu. Na jeseň 2023 si svoje ocenenie DofE odnesie vyše 1 700 mladých z celého Slovenska, v DofE je aktívnych až 6 500 mladých ľudí. S týmito číslami sa radíme medzi krajiny ako je Nový Zéland či Kanada.

Ocenenie pomáha, ak sa chce dostať mladý človek na vysokú školu u nás alebo v zahraničí, získať štipendium, či nájsť si lepšiu prácu.  DofE otvára brány pre nových mladých ľudí.  Viac informácií získate  na www.dofe.sk.

Zoznam škôl v Banskobystrickom samosprávnom kraji zapojených do DofE

Do DofE sa za BBSK zapojilo 75 študentov. Z nich 59 absolvovalo bronzovú a 16 striebornú úroveň DofE

  1. Evanjelické gymnázium, Banská Bystrica
  2. Gymnázium  Andreja Sládkoviča, Banská Bystrica
  3. Gymnázium Františka Švantnera, Nová Baňa
  4. Gymnázium Ivana Kraska, Rimavská Sobota
  5. Gymnázium Jána Chalupku, Brezno
  6. Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen
  7. Základná škola Narnia, Okružná 2, Banská Bystrica

Zdroj: Denis Mačor   , Foto: Paulína Ščepková