V areáli UMB na Tajovského otvorili zrekonštruovaný atletický štadión aj pre verejnosť

ŠPORT
11 /

V športovom areáli Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v utorok oficiálne otvorili zmodernizovaný atletický štadión so 400-metrovým oválom s 8 dráhami a všetkými potrebnými sektormi na technické disciplíny.

Slávnostného odovzdania moderného atletického stánku sa zúčastnili rektor UMB Vladimír Hiadlovský, prezident SAZ Peter Korčok, primátor mesta Ján Nosko, dekan FF UMB Martin Schmidt a Pavel Müller zo spoločnosti STRABAG, ktorí slávnostne prestrihli pásku a uviedli štadión do praktického užívania.

Viacúčelový atletický štadión zameraný na atletiku sa bude využívať na vyučovací a tréningový proces.  Spĺňa parametre na realizáciu aj vrcholných atletických podujatí. Okolo areálu atletického štadióna je inline dráha pre korčuliarov.  Štadión za takmer 1,1 milióna eur na základe opakovanej verejnej súťaže vybudovala firma Strabag.

Po slávnostnom otvorení si na novom tartane symbolicky zabehli jeden 400 – metrový okruh rektor Vladimír Hiadlovský s primátorom Jánom Noskom v spoločnosti študentov UMB. Zrekonštruovaný štadión bude slúžiť študentom, zamestnancom UMB aj širokej verejnosti. Súčasťou zmodernizovaného areálu bude aj malá tribúnka pre 102 ľudí, na ktorú poskytol financie Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) z projektu modernizácie športovej infraštruktúry.

Z rovnakých zdrojov financoval SOŠV na štadióne UMB aj nákup doskočiska pre skok o žrdi. Celková hodnota investície (tribúnka + doskočisko) bola 40 929 eur. Dovybavenie štadióna súvisí s faktom, že práve toto moderné športovisko UMB v Banskej Bystrici bude po EYOF počas atletických ME 2024 do 18 rokov slúžiť ako tréningový štadión pre účastníkov tohto mládežníckeho kontinentálneho šampionátu.

„Vznikol tu osemdráhový certifikovaný atletický štadión, ktorý má všetky parametre k tomu, aby sa tu mohli organizovať aj významné podujatia, ale aby tu aj študenti mohli trénovať a aby tu mohol prebiehať tiež vyučovací proces. Sú tu unikátne možnosti, aby SAZ spolu s mestom Banská Bystrica, ale aj spolu s univerzitou a VŠC Dukla Banská Bystrica, sa mohol uchádzať o organizovanie významných atletických podujatí,“

uviedol prezident SAZ Peter Korčok.

Peter Korčok

Športový areál  UMB sa začal stavať v 70.-tych rokoch minulého storočia a posledné desaťročia už nevyhovoval potrebám univerzity.

„Na rekonštrukciu sme čakali dlhé roky a sme radi, že nakoniec sa nám to podarilo zrealizovať. Celková suma takmer 1,1 milióna eur bola financovaná približne tretinou z účelového príspevku SAZ, polovica sumy bola realizovaná z osobitnej kapitálovej dotácie ministerstva školstva a zvyšok z vlastných zdrojov,“

povedal rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

Vladimír Hiadlovský

Vladimír Hiadlovský

Som rád, že UMB v Banskej Bystrici sa podarilo dať rokmi schátranému areálu pod internátmi na Tajovského ulici úplne novú podobu. Výsledkom intenzívnej a dlhodobej práce je certifikovaný atletický štadión, ktorý umožní, aby sa v srdci Slovenska mohli organizovať špičkové podujatia na medzinárodnej úrovni. Teší ma, že Atletický štadión UMB, ktorého súčasťou je aj okruh pre inline korčuliarov a beach volejbalové ihriská, bude slúžiť nielen študentom, Katedre telesnej výchovy a športu, ale aj širokej verejnosti,“

dodal banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Vo vynovenom športovom areáli pribudli okrem bežeckých atletických dráh aj priestory pre ďalšie disciplíny, ako sú doskočiská na skok do diaľky, vrhačské disciplíny na hod oštepom, vrh guľou a hod diskom, skokanské doskočiská na skok do výšky a skok o žrdi.

Zároveň pribudol aj nový asfaltový chodník okolo celej atletickej dráhy a dve ihriská pre plážový volejbal.

Autor: (tom), Foto: UMB, SAZ a ilustračné