Raňajky s primátorom

SPRÁVY
10 /

Na piatkových pracovných raňajkách s primátorom, na ktoré pozval novinárov Peter Gogola, sa hovorilo o jeho hodnotení roku 2013 a plánoch mesta na posledný rok tohto funkčného obdobia.

„Máme za sebou neľahký ekonomický rok, pre ktorý platilo memorandum samospráv s vládou. Nižšie podielové dane nám spôsobili výpadok rozpočtu o 330 tisíc eur, naopak posilnili sme výber mestských daní exekučnými konaniami (okolo 500 tisíc eur). Zlepšili sme sa v čerpaní eurofondov-ZŠ Moskovská za milión eur, dokončujú sa Komunitné centrá na Robotníckej a v Sásovej,“ 

uviedol na úvod stretnutia s novinármi primátor Peter Gogola.

Pre úplnosť treba však dodať, že všetky europrojekty, ktoré spomínal primátor Gogola, boli vybavené ešte v čase, kedy mesto viedol Ivan Saktor. V oblasti školstva sa dokonca jednalo o projekty na rekonštrukciu štyroch základných škôl, z ktorých sa zrealizoval iba projekt ZŠ Moskovská.

Jeho srdcovou záležitosťou je projekt Serpentíny na Urpíne. Kde by sa mal vybudovať náučný chodník po vyriešení vlastníctva k niektorým pozemkov. Hľadá sa investor, ktorý by na Urpíne vybudoval malú reštauráciu.

Hlavnou stratégiou primátora je cestovný ruch.  V minulom roku sa oživilo centrum mesta. Vybudoval sa nový zelený asfalt za 700 tisíc eur, cez Námestie SNP môžu jazdiť cyklisti a prijali sa zásady prevádzky letných terás.  V Banskej Bystrici sa konal ďalší úspešný Radvanský jarmok, ktorý ašpiruje na zápis do UNESCO.  Michal Handzuš po prvý krát v histórii priviezol Stanley Cup a uskutočnila sa prvá Cisárska vizitácia.

Mesto má najviac propagačných materiálov v histórii v rôznych jazykoch, VISIT BB robí kampaň po celom Slovensku. Do Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko založenej mestom vstúpilo 9 nových členov, s nemeckým partnerom sa rokuje o možnosti charterových letov na trase Sliač-Drážďany.

„Zatiaľ stále diskutujeme s poslancami o podobe rozpočtu na rok 2014, o ktorom by malo rokovať zastupiteľstvo 11.februára. Bude reštriktívny so zabezpečením  základných komunálnych funkcií zo zákona, na väčšie výdavky nebude. Budeme pokračovať v projekte elektronizácie a chceme ďalej podporovať cestovný ruch cez podnikateľov.  Za financie získané z predaja ZŠ Okružná chceme vymeniť na školách staré okná za nové. Musíme sa na tom dohodnúť s poslancami, pretože niektorí uvažujú skôr o využití eurofondov v novom programovacom období na komplexnú rekonštrukciu vybraných škôl,“

povedal primátor k plánom na tento rok.

Peter Gogola sa vyjadril aj k najnovšej investícii na Zimný štadión:

„Z rezervy premiéra sme v rámci podpory mladých hokejistov dostali milión eur, za ktoré po dohode so Slovenským zväzom ľadového hokeja postavíme novú severnú tribúnu a umožníme mládeži na štadióne bezplatne trénovať. Musím korektne povedať, že sa to podarilo najmä zásluhou poslancov Smeru.“

Samospráva chce čo najskôr vysporiadať nehnuteľnosti na Štiavničkách s ministerstvom obrany, kvôli rekonštrukcii futbalového štadióna pod Správou športových a telovýchovných zariadení mesta.

Tohto roku by sa mala začať výstavba  40 nájomných bytov pre mladé rodiny na Severnej ulici rekonštrukciou bývalej budovy SAV, ktorú zastrešuje mestská spoločnosť BPM s.r.o.

Novinári si zo stretnutia odniesli novú spoločenskú hru „Zábavné putovanie Banskou Bystricou“, o ktorú budú môcť súťažiť aj čitatelia Bystricovín.

Zdroj: Bystricoviny.sk