Protipovodňová ochrana a výstavba malých vodných elektrární na Hrone

SPRÁVY
9 /

V súvislosti s výstavbou troch malých vodných elektrární na Hrone v okolí Banskej Bystrice zaznievajú protichodné hlasy o ich význame a vplyve na životné prostredie. Málokto si pritom kladie otázku, ako je to s protipovodňovou ochranou nášho mesta a susedných obcí, aby sa nezopakovala veľká povodeň na Hrone v Banskej Bystrici z októbra 1974.

Malá vodná elektráreň Šalková

Pred hodnotením a posudzovaním vplyvu a fungovania malej vodnej elektrárne v banskobystrickej mestskej časti Šalková, je potrebné uvedomiť si stav protipovodňovej ochrany na tomto území ešte pred výstavbou tejto elektrárne.

Existujúca protipovodňová línia Hrona vtedy nezabezpečovala ochranu Šalkovej pred povodňovými prietokmi Q100.To znamená protipovodňovú ochranu pred takzvanou 100-ročnou vodou, čo sú vo vodohospodárskej terminológii povodňové prietoky, ktoré sa môžu vyskytnúť v priemere raz za 100 rokov.

Dnes môžeme s uspokojením konštatovať, že práve výstavba tejto malej vodnej elektrárne podnietila aj výstavbu viacerých protipovodňových objektov, ktoré už zabezpečujú prevedenie tzv. 100-ročných povodňových prietokov. Napríklad došlo k úprave pravostrannej i ľavostrannej ochrannej hrádze, na oboch stranách hrádze sa vybudovali podzemné tesniace steny, za ľavou ochrannou hrádzou drenážny rigol, ktorého súčasťou je aj prečerpávacia stanica vnútorných vôd a taktiež sa upravili brehy nad i pod vodným stupňom.

Okrem toho bol vybudovaný nábrežný múr na ľavom brehu Hrona a monitorovacie sondy hladín podzemných vôd. Všetky spomínané protipovodňové stavby koncepčne nadväzujú na už vybudované protipovodňové línie v mestskej časti Banská Bystrica – Šalková a na budované protipovodňové opatrenia v časti priemyselného parku Banskej Bystrice.

Počas skúšobnej prevádzky v ktorej  MVE Šalková pracuje, je ešte potrebné doriešiť vznikajúce priesaky dobudovaním podzemných tesniacich stien. Aj napriek tomu, však už dnes možno jednoznačne konštatovať, že malá vodná elektráreň v Šalkovej je nielen ďalším zdrojom využitia obnoviteľných zdrojov energie, ale vybudovaným stupňom na vodnom toku výrazne zlepšila aj protipovodňovú ochranu v danom území, odstránila migračnú bariéru pre ryby, ako aj nebezpečný prah, na ktorom v minulosti došlo k viacerým úrazom vodákov.

Malá vodná elektráreň Iliaš

V súvislosti s novonavrhovanou výstavbou malej vodnej elektrárne na rieke Hron v banskobystrickej mestskej časti Iliaš  je potrebné poznať aj plány celkovej protipovodňovej ochrany Banskej Bystrice, ktorá je zaradená medzi 4 celoslovenské priority výstavby protipovodňových opatrení. Okrem Banskej Bystrice je to už vybudovaná protipovodňová ochrana Bratislavy, začatá výstavba protipovodňovej ochrany Košíc a pripravované protipovodňové opatrenia v Prešove.

A práve technické riešenie navrhovanej malej vodnej elektrárne v Iliaši je plne kompatibilné so stavbami protipovodňovej ochrany na celom území Banskej Bystrice, ktoré navrhuje a pripravuje Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. Konkrétne ide o tri stavby:

Banská Bystrica – ochrana intravilánu pred povodňami

BB – Iliaš, protipovodňové opatrenia na Hrone v riečnom kilometri 170,965 -172,0 (1.035 m)

BB, Iliaš – Radvaň, protipovodňové opatrenia na Hrone v km 172,000-173,564 (1.564 m)

A hoci na prvé dve protipovodňové stavby nemá navrhovaná stavba malej vodnej elektrárne v Iliaši praktický vplyv, tak v prípade stavby Banská Bystrica, Iliaš-Radvaň je to už inak. Technické riešenie malej vodnej elektrárne je plne zosúladené s technickým riešením samotnej protipovodňovej stavby, do ktorej je priamo zakomponovaná, pričom nie je s ňou ani v kolízii ani v rozpore, ba práve naopak, priaznivo bude ovplyvňovať odtokové pomery povodňových prietokov na vodnom toku Hron.

V podstate to teda znamená, že malá vodná elektráreň v Iliaši je navrhnutá tak, že bude priamou súčasťou ochrannej protipovodňovej línie v úseku Hrona od Radvane po Iliaš. Zároveň rieši aj ochranu vodného zdroja Iliaš pred kontamináciou z toku Hrona a zber vnútorných vôd z priemyselného areálu Banská Bystrica juh.

Malá vodná elektráreň Vlkanová

Pokiaľ ide o ďalšiu malú vodnú elektráreň na Hrone v katastrálnom území obce Vlkanová, tak v tomto prípade je potrebné zdôrazniť, že jej technické riešenie sa netýka a ani nebude zasahovať do pripravovaných stavieb protipovodňovej ochrany mesta Banská Bystrica. To znamená, že priamo nesúvisí ani s návrhom nového územného plánu mesta.

Avšak aj v tomto prípade je navrhované hydrodynamické vzdutie zdrže stanovené tak, aby nepresahovalo súčasné hladiny prechodu veľkých vôd v danom profile malej vodnej elektrárne. To si bude vyžadovať úpravu zdrže a stabilizovanie koryta a to takým spôsobom, že koryto v zdrži sa upraví formou tzv. brehového opevnenia kamennou nahádzkou, aby sa brehová línia na pravej strane hate zvýšila o 40 centimetrov nad maximálnu prevádzkovú hladinu.

Súčasne sú naprojektované aj úpravy koryta pod haťou, pričom kapacita hate je navrhnutá tak, aby previedla v danom profile prietok Q100, teda tzv. storočnú vodu a tým neovplyvnila (nezhoršila) odtokové pomery vodného toku Hron s jeho priľahlým inundačným územím.

Záver

Je nutné zdôrazniť, že jednotlivé postupy manipulácie  s vodou na všetkých týchto troch vodných stavbách (MVE Šalková, MVE Iliaš a MVE Vlkanová) sú a budú navrhnuté tak, že počas všetkých prietokových stavov, či už povodňových ale aj v čase sucha, alebo v zimnom období sa v odtokovom režime Hrona zabezpečí bezpečnosť, spoľahlivosť a vzájomná súčinnosť so všetkými stavbami protipovodňovej ochrany Banskej Bystrice, ale aj bezpečnosť priľahlého územia, ktoré by mohlo byť dotknuté hydrodynamickým vzdutím jednotlivých úsekov hatí zabezpečujúcim prevádzku týchto malých vodných elektrární.

V súvislosti s touto polemikou je však ešte potrebné pripomenúť, že už vo februári 2012 podpísal Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. a Mesto Banská Bystrica „Memorandum o zabezpečení prípravy a nadväzujúcej realizácii protipovodňovej ochrany intravilánu Banskej Bystrice“, kde sa okrem iného konštatuje, že mesto  vyjde v ústrety SVP, š.p. riešením okamžitých opatrení na ochranu mesta pred  storočnými vodami, ktoré bude zahrnuté aj v novom územnom pláne mesta.

Autor je riaditeľom úseku spoločných činností a informačných   technológií podnikového riaditeľstva SVP, š.p. v Banskej Štiavnici, od 1.8.2013 členom Komisie pre rozvoj hydroenergetiky a optimálneho využitia hydroenergetického potenciálu  vodných tokov SR menovanej ministrom ŽP

Autor: Ing. Ladislav Bariak (autor je riaditeľom úseku spoločných činností a informačných technológií podnikového riaditeľstva SVP, š.p. v Banskej Štiavnici, od 1.8.2013 členom Komisie pre rozvoj hydroenergetiky a optimálneho využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR menovanej ministrom ŽP)