Ku Kotve pribudne Kotvička z eurofondov

SPRÁVY
1 /

K zariadeniu pre ubytovanie občanov v hmotnej a sociálnej núdzi KOTVA v Banskej Bystrici pribudne zrekonštruované komunitné centrum KOTVIČKA. Za peniaze z eurofondov sa skvalitnia súčasné priestory centra a zlepšia sa hygienické podmienky vybudovaním strediska osobnej hygieny pre rodiny s deťmi.

Financovanie tejto akcie bude z Regionálneho operačného programu (ROP) „Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately“. Nízkoprahové zariadenie KOTVIČKA funguje ako denné centrum pre deti a rodinu od roku 2011 v rámci siete zariadení krízovej intervencie KOTVA. Okrem iného sa v ňom pripravujú detí do školy.

Projekt komunitného centra KOTVIČKA pripravuje vedúci Oddelenia sociálnej a krízovej intervencie MsÚ v Banskej Bystrici Karol Langstein. „Existujúce sociálne zariadenia, ktoré sú v dezolátnom stave, by sa inovovali. S tým, že ak by bola nutnosť alebo potreba rodiny s dieťaťom zvonku, aby si spravilo základnú hygienu, tak by sa toto stredisko mohlo využívať za jasne stanovených pravidiel,“ uviedol Langstein pre TASR.

Potrebnú 5-percentnú finančnú spoluúčasť na projekte KOTVIČKA už schválilo banskobystrické mestské zastupiteľstvo. „Tieto projekty sa predkladajú v septembri. Z ROP je možné získať financie do výšky 165 000 eur. Stavebné práce, ktoré súvisia s KOTVIČKOU a strediskom osobnej hygieny by mali stáť necelých 60 000 eur,“ hovorí Karol Langstein. .

K tomu je potrebné pripočítať vybavenie miestností zariadeniami a inventárom. Okrem počítačov potrebných v rámci vzdelávacieho procesu pôjde aj o nábytok. Langstejn k tomu dodáva: „Ak sa nám podarí získať finančné zdroje, vieme riešiť hlavne kvalitu poskytovaných služieb v komunitnom centre a kvalitu poskytovaných služieb v stredisku osobnej hygieny, ktoré bude slúžiť pre ďalších 90 ľudí, ktorí sú aj teraz ubytovaní v zariadeniach KOTVA.“

Mesto Banská Bystrica si v sociálnej oblasti už dlhodobo udržiava popredné miesto v kvalite a rozsahu poskytovaných služieb pre sociálne odkázané skupiny občanov. KOTVIČKA bude ďalším prínosom k ich rozšíreniu.

 

Zdroj: Bystricoviny.sk