FOTO: Prvým Banskobystričanom roka 2016 je Alex

SPRÁVY
0 /

Banská Bystrica má prvého občianka Nového roka 2016. Je ním Alex, ktorý sa narodil v piatok o 7:40 hod. na pôrodnici v Rooseveltovej nemocnici.

Chlapčeka Alexa porodila mamička Lýdia Bučková z Banskej Bystrice na Nový rok dvadsať minút pred ôsmou ráno. Na pôrodnicu ju priviezli o druhej nad ránom.

„Je to moje piate dieťa. Bola som na sále hodinu a pol, ale sme s Alexom v poriadku,“

uviedla mamička Lýdia novinárom. Chlapček s mierami 3,80 kg a 58 cm zatiaľ spokojne spinkal.

Do nemocnice ju aj malého Alexa prišiel pozdraviť primátor mesta Ján Nosko. Mamičke dal kvety s finančným darčekom a povedal:

„Som rád, že máme na svete prvého Bystričanka v Novom roku. Poprial som mamičke, nech sa im obom darí a sú zdraví.“

Pre zaujímavosť vlani sa prvým občiankom mesta stal tiež chlapček Adamko, ktorý prišiel na svet o pol siedmej.

Prvým novoročným bábätkom Banskobystrického kraja sa však stala Veronika Spodniaková, ktorá sa narodila vo zvolenskej nemocnici, no jej rodičia bývajú v Detve. Veronika prišla na svet o 2:20, váži 3 820 gramov a meria 56 centimetrov. Vo Zvolene mali v noci naozaj rušno. Do rána sa tam narodili až 4 deti, pričom dnes ešte očakávajú minimálne jeden ďalší pôrod. Druhým tohtoročným novorodencom vo Zvolene sa stal menovec prvého Banskobystričana Alex, ktorý prišiel na svet o piatej hodine. Ďalším bábätkom bola Lucia, narodená o 6.10 h. a štvrtý v rade sa narodil Maxim, ktorý sa narodil o 8.25 h.

Prvým slovenským dieťatkom narodeným v roku 2016 je dievčatko s menom Patrícia. Svetlo sveta uzrela v Poprade už 24 minút po polnoci. Narodila sa cisárskym rezom  prvorodičke. Jej miery sú 3 320 gramov a meria 40 centimetrov.

Prvé bábätká roku 2016 v slovenských mestách

Prvé bábätko v novom roku privítali v Bratislave 58 minút po polnoci. Mariana sa narodila v bratislavskej Nemocnici svätého Cyrila a Metoda. Váži 2670 gramov a meria 47 cm.

Prvým Košičanom je Samuel. Na svet sa vypýtal o 3.20 v súkromnej Nemocnici Košice – Šaca. Chlapček je zdravý, meria 50 centimetrov a váži 2760 gramov.

V Univerzitnej nemocnici v Martine sa prvého novorodenca v tomto roku dočkali o 4.49 ráno. Tamarku s mierami 3270 gramov a 50 centimetrov priviedla na svet mamička z Martina.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline prvého tohtoročného novorodenca privítali po siedmich hodinách po príchode Nového roku. Chlapček Markus mal po narodení 3370 gramov a meral rovných 50 centimetrov.

Prvým dieťaťom Liptova sa stal Andrejko z Liptovského Jána. Narodil sa po ôsmej hodine ráno v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. Andrejko má 3 560 gramov a 51 centimetrov.

V Trnave privítali prvého občianka roku 2016 až päť minút pred desiatou hodinou. Anabela vážila pri narodení 2960 gramov a merala 47 centimetrov.

Prvého dieťatka sa v Prešove dočkali presne o 10:00. Malá Michaela sa narodila 39-ročnej prvorodičke Zuzane cisárskym rezom s mierami 3 750 gramov a 51 centimetrov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová