Detvianske folklórne slávnosti už tento víkend

SPRÁVY
0 /

V dňoch 6.- 8. júla 2010 sa uskutoční už v poradí 47. Ročník Folklórnych slávností pod Poľanou. Medzinárodný sviatok folklóru a tradičnej ľudovej kultúry – Folklórne slávnosti pod Poľanou sa koná pravidelne každoročne druhý júlový víkend v Detve, v centre jedného z najživších a najsvojráznejších folklórnych regiónov. Každoročne do Detvy príde cez 50 000 milovníkov ľudovej hudby, tanca a kultúry.

Medzinárodný sviatok folklóru a tradičnej ľudovej kultúry – Folklórne slávnosti pod Poľanou sa koná pravidelne každoročne druhý júlový víkend v Detve, v centre jedného z najživších a najsvojráznejších folklórnych regiónov. Detva v tieto dni naplno ožije hudbou, spevom, sviatočnou atmosférou a privíta približne 1500 účinkujúcich. Na scéne detvianskeho amfiteátra, ktorá patrí medzi najpôsobivejšie scény v prírode, odznie približne desať scénických programov. Ich základom je najmä tradičná ľudová kultúra stredného Slovenska, jej hudobno-spevné, tanečné prejavy a zvykoslovie.

Scénický program na amfiteátri bude v piatok 6.júla otvorený domácim vystúpením „PRI HELIGÓNKE“, nasledovať budú „Mladé Nôty“ ( Program z cyklu o ľudových hudbách) a piatkový večer zakončí „LÚČNICA – MÔJ ŽIVOT“ – ŠTEFAN NOSÁĽ 85 ( Program umeleckého súboru Lúčnica pri príležitosti životného jubilea prof. Štefana Nosáľa). Popri vystúpeniach budú v piatok sprievodné podujatia ako FUJAROVÁ ŠKOLA DUŠANA HOLÍKA, FUJAROVÁ ŠKOLA DUŠANA HOLÍKA alebo OPEKAČKA BARANA PO OČOVSKY.

V sobotu hlavný program pokračuje od 16:00 do 18:30 vystúpeniami „Z GRÚNIKA NA GRÚNIK“ (Putovanie za folklórom s detskými kolektívmi), „NAŠE DEDINY“ ( Scénický program nositeľov ocenenia Dedina ako klenotnica v celoštátnej súťaži o titul Dedina roka) a „PREČO STE K NÁM PRIŠLI, OČOVANIA PYŠNÍ ?“ (Pozdrav susednej obce Očová)

Program pokračuje o 20:00 vystúpeniami „Z HRIŇOVSKÝCH LAZOV“ (z tvorby a spomienok jubilujúceho 40-ročného folklórneho súboru Hriňovčan) „PRIMÁŠSKI MAJSTRI“

(Koncert Juraja Pecníka a Róberta Puškára a ich hostí) a „CIFROVANUO“ (Program o okrášľovaní, ozdobovaní v hudobnom, tanečnom, spevnom, rozprávačskom a výtvarnom prejave)

V nedeľu sa slávnosti končia programovým blokom od 13:30 do 16:30 vystúpeniami „NÁVRATY“ Krajanská nedeľa – pocta Jaroslavovi Ševčíkovi a všetko bude zakončené Záverečným galaprogramom 47. Ročníka FSP Detva „KEBY RÔČKY STÁLI“

Popri sa uskutoční jarmok tradičných ľudových remesiel ako jeden z najvýznamnejších sprievodných podujatí Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Koná sa každoročne počas festivalu v areáli amfiteátra. Podujatie má za úlohu prezentovať majstrovstvo a šikovnosť rúk súčasných majstrov, ktorí sú pokračovateľmi tradičných ľudových remeselníkov a tiež výrob, ktoré nenadobudli charakter remesla, kedysi však boli súčasťou bohatej a pestrej domáckej výroby a dodnes sú súčasťou kultúrneho dedičstva. Takisto jarmok ponúka príležitosť dozvedieť sa zaujímavosti o spôsoboch výroby, tradičných technikách, postupoch a materiáloch, ako aj o spôsoboch estetického stvárnenia svojich výrobkov priamo od výrobcov

 

Zdroj: Bystricoviny.sk