Ako ďalej s kultúrou a PKO Banská Bystrica?

SPRÁVY
11 /

Zdá sa, že rok 2013 nebude veľmi prajný pre kultúru v Banskej Bystrici. Samospráva musí šetriť a pokiaľ sa to nemá dotknúť základných komunálnych služieb pre obyvateľov, na kultúru veľa peňazí v mestskej kase nezostane. Finančnú krízu na vlastnej koži už pociťujú rôzne nezávislé združenia kultúry v meste (napríklad Jazz Club 12), ale aj väčšie spoločnosti s prevádzkami v meste pod Urpínom (naposledy kníhkupectvo Artforum).

radvansky jarmokTýmto problémom sa už zaoberali poslanci banskobystrického mestského zastupiteľstva na svojom zatiaľ poslednom decembrovom zasadnutí. Pri prerokovaní správy o činnosti PKO v minulom roku prijali uznesenie vo forme žiadosti adresovanej primátorovi mesta, aby najneskôr v marci 2013 predložil zastupiteľstvu analýzu činnosti PKO a možnosti pričlenenia tejto príspevkovej organizácie, ako samostatného odboru k Správe športových a telovýchovných zariadení mesta.

Na prvý pohľad tento návrh poslanca Marcela Pecníka (SMER-SD) vyvolal viacero otázok. Poslankyňa Viera Dubačová (BBA), ktorá je aj predsedníčkou kultúrnej komisie, s ním súhlasila, lebo sa domáha veľmi jasného zadefinovania problémov v kultúre.

Niektorí poslanci síce na tým krútili hlavou, ale drvivá väčšina sa prikláňala k návrhu štrukturálnej reformy mestskej kultúry. V roku 2013 by mal fungovať grantový systém mesta pre miestne nezávislé občianske združenia či organizácie zaoberajúce sa umením, kultúrou a športom. Celkovú čiastku na takúto podporu kultúry a športu chcú podľa našich informácií posilniť v pripravovanom rozpočte na tento rok poslanci najväčšieho klubu SMER-SD. To na druhej strane znamená nevyhnutnú racionalizáciu činnosti PKO, ktorá je tiež financovaná z mestského rozpočtu.

 

„Absolvovali sme viac rokovaní v kultúrnej komisii, kde sa od samého začiatku domáham rozseknutia akéhosi zvláštneho zauzlenia manažmentu kultúry v našom meste. Máme odbor kultúry a cestovného ruchu na MsÚ, PKO a spoločnosť VISIT BB. Všetky tieto tri zložky manažovania kultúry v meste majú svoje opodstatnenie, ale ja sa už dva roky sa pýtam, kde sú hranice pôsobenia týchto organizácií? Zatiaľ som na toto nedostal odpoveď,“ povedal poslanec Pecník v decembri na zastupiteľstve.

K hodnoteniu doterajšej činnosti PKO v roku 2012, ktoré predkladala riaditeľka tejto mestskej organizácie Jana Suraová (s obsahom jej správy sme sa už niekoľkokrát zaoberali aj na našom portáli), mali poslanci najväčšieho poslaneckého klubu SMER-SD niekoľko pripomienok, vrátane návrhu viacerých úsporných opatrení. Týkalo sa to aj niektorých podujatí, ktoré by sa mali vyberať s prihliadnutím na tradíciu a vkus Banskobystričanov. Negatívnym príkladom podľa poslancov bolo finančne nákladné vystúpenie anglickej dvojice Ride side Fred na Dni mesta za cca 16 tisíc eur alebo neuskutočnený koncert českej speváčky Báry Basikovej pre nezáujem verejnosti.

Marcel Pecník uviedol: „Doteraz nie som celkom stotožnený so zámerom mesta, ktorým sa oddelili Radvanský jarmok a Dni mesta. Predtým to bolo trojdňové vydarené podujatie mesta, na ktoré sa všetci návštevníci tešili. Naraz sú to dve akcie, ale dodnes mi nikto nevysvetlil, prečo sme za akciu Deň mesta od 14-tej do polnoci zaplatili 40 tisíc eur. Celkom by sme podľa mňa mohli len v konkrétnych prípadoch ušetriť viac ako 80 tisíc eur, obzvlášť keď v roku 2013 nám hrozí, že nebudeme mať za čo kosiť či na uliciach riadne svietiť.“

Spomínali sa aj ďalšie, podľa názoru poslancov zbytočne vynakladané financie PKO. Táto organizácia sídli v prenajatých priestoroch za viac ako 900 eur mesačne, hoci napríklad ZAaRES, kde v súčasnosti sídlia ďalšie dve mestské organizácie, má voľné štandardné priestory. PKO platí súkromnej firme za vedenie účtovníctva, hoci zamestnáva vlastnú internú ekonómku a na mestskom úrade je celé fundované ekonomické oddelenie. To sa týka aj tisícok eur za právne služby pre súkromnú advokátsku kanceláriu vo Zvolene, hoci mesto má svoje právne oddelenie.

PKO má spolu s riaditeľkou deväť interných zamestnancov. Poslanci si pamätajú, že v nedávnej minulosti bolo dobrým zvykom, že pri verejných podujatiach títo zamestnanci pomáhali nielen pri samotnej organizácii, ale aj s pomocnými činnosťami na akcii. Teraz si na tieto práce má PKO najímať platených brigádnikov zo súkromnej umeleckej agentúry.

Toto boli dôvody, prečo poslanci schválili uznesenie, na základe ktorého má mestský úrad pripraviť a primátor Peter Gogola do marca predložiť návrh štrukturálnej reformy PKO s tým, že táto tradičná značka sa naďalej zachová. Zároveň sa otvorila diskusia o ďalšom smerovaní kultúry v meste pod Urpínom.

 

Zdroj: Bystricoviny.sk