Štyria bystrickí plavci odcestovali na majstrovstvá sveta, najväčším želiezkom je Nagy

ŠPORT
0 /

V Budapešti sa v nedeľu začínajú majstrovstvách sveta v plávaní v dlhom bazéne a v slovenskej reprezentačnej výprave figurujú až štyria bystrickí pretekári z novovytvoreného klubu Swim TEAM Banská Bystrica pod vedením Ľuboša Križka. Prestúpili sem všetci reprezentanti našej armádnej Dukly.

Na šampionát v dlhom bazéne bolo nominovaných dovedna deväť plavcov, ale štartovať budú len siedmi. Adam Černek má povinnosti v juniorských kategóriách, bystrický plavec Tomáš Púchlyzdravotné problémy. Do Budapešti teda pocestujú traja muži, dvaja zo spomínaného nášho klubu spod Urpína Tomáš Klobučník a Richard Nagy, tretím do partie bude Bratislavčan Marek Botík. V ženskej kategórii Slovensko reprezentujú dve banskobystrické plavkyne zo spomínaného Swim Teamu Katarína Listopadová a Barbora Mišendová. K nim sa pridajú Andrea Podmaníková z Topoľčian a Karolína Hájková z Bratislavy.

Najväčšie nádeje vkladáme do Richarda Nagya. Manažér slovenskej plaveckej reprezentácie Miroslav Machovič pred piatkovým odcestovaním našich plavcov pred médiami povedal:

„A-limit splnili len dvaja reprezentanti z bystrického Swim teamuRichard Nagy a Katarína Listopadová. Od nich čakáme najviac. Nagy je vicemajster Európy z minulého roka v Londýne na 400 m polohové preteky. Uvidíme, čo predvedie v Budapešti. Zmenil tréningové podmienky i trénera, takže to nebude mať vôbec ľahké. Verím, že každý z nominovaných plavcov podá v Budapešti maximum. Očakávame, že aj ostatní dosiahnu minimálne zlepšenie osobných rekordov.“

Najväčšia naša pozornosť sa sústreďuje na majstrovstvách sveta v plávaní v dlhom bazéne hlavne na Richarda Nagya. Dvadsaťštyriročný člen Swim Teamu Banská Bystrica verí, že priaznivcov nesklame. Pred odchodom do Maďarska uviedol:

„Som vcelku pozitívne naladený. Teším sa, že môžem znovu pretekať a nebude to len dennodenná tréningová rutina. Dúfam, že formu mám dobrú. Nemám sa s čím porovnávať, ale cítim sa lepšie ako kedykoľvek v tejto sezóne. Neviem, či to čo predvediem bude najlepšie v kariére, ale dúfam v to. Chcel by som sa dostať do finále na štvorstovke polohových pretekov. Ak by mi to vyšlo, tak by som bol šťastný ako blcha. Už som bol deviaty, desiaty, jedenásty, len do osmičky som sa nikdy na majstrovstvách sveta neprebojoval. Mohlo by sa to už konečne zlomiť.“

V polohovej štvorstovke Richardovi Nagyovi ušlo finále na olympijských hrách v Riu de Janeiro len o pár desatín. Uvidíme teda, či sa odvtedy zrýchlil. V Budapešti začne súťažne plávať hneď v prvý deň v nedeľu, keď absolvuje rozplavby v pretekoch 400 m voľným spôsobom. V pláne má potom absolvovať 800 m kraula a 200 m polohovku. Výhodou pred hlavnými polohovými pretekmi na 400 m môže byť aj to, že zo Slovenska do Budapešti nie je ďaleko a prídu ho podporiť rodičia a jeho fanúšikovská základňa a kamaráti. K tomu náš plavec s úsmevom dodal:

„Bude to síce zároveň aj väčší tlak, no s mojím priezviskom sa tam určite budem cítiť ako doma.“  

Nominácia reprezentantov SR na MS v plávaní:

A-limitári: Richard Nagy, Katarína Listopadová (obaja Swim TEAM B.Bystrica)

B-limitári: Barbora Mišendová, Tomáš Klobučník (obaja Swim TEAM B. Bystrica), ďalej Marek Botík, Andrea Podmaníková a Karolína Hájková

Autor: (bl), Foto: ilustračné, internet