Po Jane Velďákovej nepostúpila do finále ani kladivárka Hrašnová

ŠPORT
1 /

V utorok sa na OH v Londýne nepodarilo postúpiť do finále banskobystrickej diaľkárke Jane Velďákovej, ktorá skočila iba 618 cm a bolo treba dosiahnuť výkon na úrovni 640 cm. V stredu ju žiaľ napodobnila aj kladivárka Martina Hrašnová , ktorá v kvalifikačnej A-skupine hodila 68,41 m,  pričom na finále potrebovala prekonať 70-metrovú hranicu.

Skokanka do diaľky Jana Velďáková nenapodobnila svoju sestru-dvojičku Danu, ktorá sa dokázala prebojovať do 12-členného trojskokanského finále, aj keď v ňom napokon nedosiahla výkon podľa svojich predstáv.„Nezúročila som celú prípravu, ktorú som mala dobrú. Podmienky dnes boli hrozné a bolo to vidieť aj na výkonoch ostatných dievčat. Myslím si, že výkon 640 centimetrov nestačil na olympijské finále pekne dlho,“ povedala po neúspešnej kvalifikácii Jana.

„Prvé dva pokusy som nezvládla dobre technicky, tretí bol už veľmi dobrý. Doletela by som za hranicu 650 centimetrov, ale vyšliapla som trochu plastelínu na doskočisku,“ dodala naša diaľkárka, ktorá výkonom 618 cm skončila len na 27.mieste. Faktom je, že počas kvalifikácie diaľky na Olympijskom štadióne pršalo a bola pomerne zima, navyše pretekárkam vadil aj silný protivietor na rozbehovej dráhe.

Veľké nádeje na dobré finálové umiestnenie sme vkladali v stredu do našej najúspešnejšej kladivárky z VŠC Dukla Banská Bystrica a úradujúcej vicemajsterka Európy z Helsínk Martiny Hrašnovej. Žiaľ kvalifikácia jej nevyšla a obsadila v nej až 20.miesto. Nezopakuje tak svoje výborné 8. miesto z Pekingu 2008. Pred kvalifikáciou si Martina trúfala na hody okolo 73 m, čo bol limit. V nej však dosiahla len 68,41 m v druhej sérii (v prvej 67,69 m a v tretej 67,75 m).

„Kvalifikáciu som nezvládla psychicky. Rozcvička vyzerala veľmi dobre, cítila som sa uvoľnene. Hneď v prvom hode ma z rytmu rozhodil potlesk z druhej strany hľadiska v čase, keď som vchádzala do otočky. Ďalšie pokusy boli potom viac a viac nervózne, stratila som istotu. Mrzí ma, že to nevyšlo. Na postup nebolo treba veľa. Nechce sa mi veriť, že som zo seba nedostala aspoň 70 metrov,“ povedala po kvalifikácii Martina Hrašnová, ktorej slovenský rekord má hodnotu 76,90 m.

Banskobystrická kladivárka k svojmu olympijskému vystúpeniu ešte dodala: „Pokusy som nechcela veľmi uponáhľať. Dala som do nich všetku energiu, ale niečo v nich chýbalo. Oba rozcvičkové hody boli dobré, uvoľnila som sa. V súťaži som to však zbabrala. Postupne mi začali v hlave bežať rôzne zlé scenáre pokusov, alternatívy s prešľapmi. Nevedela som sa naladiť na správnu vlnu.“

Martinu mrzí, že sklamala mnoho ľudí, ktorí jej verili: „V olympijskej dedine som si deň pred pretekmi prečítala odkazy od 167 detí, ktoré mi držali palce. Hodila som asi najhorší výkon sezóny. Mrzí ma, že som sklamala množstvo fanúšikov a divákov. Sklamanie je obrovské. Neostáva mi asi nič iné, len čakať ďalšie štyri roky.“

Výsledky olympijskej kvalifikácie kladiva žien: 1. Anita Wlodarczyková (Poľsko.) 75,68 metra, 2. Čang Wen-siou (Čína) 74,53 m, 3. Betty Heidlerová (Nem.) 74,44 m, … 20. Martina Hrašnová (SR) 68,41 m.

Zdroj: Bystricoviny.sk