Naši džudisti sa stretnú s kvalitnou konkurenciou na turnaji SNP pod Urpínom

ŠPORT
0 /

Na 34. ročníku medzinárodného turnaja SNP v džude v Banskej Bystrici sa v sobotu 25. augusta predstaví približne 120 pretekárov z 11 krajín sveta. V športovej hale na Štiavničkách si zmerajú sily aj slovenskí reprezentanti. Ide zároveň o prípravu džudistov na blížiace sa septembrové majstrovstvá sveta v azerbajdžanskom Baku a majstrovstvá Európy juniorov v bulharskej Sofii.

Organizátorom turnaja SNP je už tradične Vojenské športové centrum (VŠC) Dukla Banská Bystrica s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a Ministerstva financií SR. V rámci tohto podujatia sa koná aj 8. ročník Memoriálu Zoltána Pálkovácsa v kategórii mužov do 100kg, ktorý doposiaľ nevyhral žiadny zo slovenských džudistov. Napraviť sa to pokúsi domáci pretekár Matej Hajas. Ten na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedol:

„Už som bol v rámci tohto memoriálu vo finále, teraz chcem už konečne vyhrať. Medailové ambície mám aj následne o týždeň na Európskom pohári v Bratislave. Na oboch turnajoch sa zíde kvalitná konkurencia, avšak súperi sú zdolateľní, nie je to nič nemožné, poznám ich z viacerých sústredení. Predovšetkým to však beriem ako skvelú prípravu na majstrovstvá sveta do Baku.“

Najväčším konkurentom Hajasa v boji o prémiu tisíc eur má byť Poliak Jakub Wojczik. Prekvapiť môže aj juniorský slovenský reprezentant z domácej Dukly Márius Fízel.

V Banskej Bystrici si v sobotu od 10-tej hodiny zmerajú sily muži vo všetkých váhových kategóriách, v ženskej súťaži sú plánované iba štyri (do 52, 57, 63 a nad 63 kg). Finálové boje sú naplánované na 16.00 hodinu. Reprezentačný tréner slovenských džudistov a zároveň riaditeľ turnaja SNP Ján Gregor prezradil:

 „Nielen tento jednodňový turnaj SNP, ale aj následné sústredenie vnímame ako dôležitú súčasť prípravy na majstrovstvá sveta v Baku a juniorské majstrovstvá Európy v Sofii. Niektorí džudisti tu absolvujú kontrolný resp. tréningový štart, avšak sústredenie využijú všetci. To potrvá v Banskej Bystrici od nedele do štvrtka. Prichádza k nám väčšina kvalitných pretekárov najmä z Poľska a Francúzska. Výhodou je i to, že sa následne presunú na Európsky pohár do Bratislavy a svetový šampionát je oproti minulosti až v druhej polovici septembra.“

V Banskej Bystrici sa súťažne nepredstaví viacnásobný slovenský šampión z Dukly Milan Randl. Štartovať bude až na Európskom pohári v Bratislave 1. a 2. septembra. Pre SITA a Bystricoviny povedal:

„V piatok sa zúčastňujem svadby môjho bývalého reprezentačného kolegu, takže z tohto dôvodu som dostal voľno. Celkom to však zapadá do konceptu prípravy. Po turnaji Grand prix som totiž mohol zapracovať na kondícii a sile. Európsky pohár pôjdem vo vyššej váhovej kategórii a zoberiem ho ako prípravu na majstrovstvá sveta. Nepôjde mi tam o výsledok. Cítim sa kondične a silovo dobre. Ako som začal absolvovať preteky v kategórii do 90kg tak vnímam, že mi zostala sila zo stovky, no musím sa potrápiť a zhodiť niekoľko kíl navyše pred samotným svetovým šampionátom. Neobávam sa, že by sa to nepodarilo. Už mám všetko odskúšané.“

Slovenskí džudisti absolvujú pred majstrovstvami sveta v Baku (19. – 26. september) ešte jedno sústredenie vo švajčiarskom meste Brugg. Budú tam od tretieho do ôsmeho septembra spolu s juniormi. Tí sa sústredia na svoje majstrovstvá Európy v Sofii, kde sa predstavia v kategórii do 100kg Banskobystričan Márius Fízel a v kategórii do 90kg bratislavskí borci Miroslav Blahušiak a Denis Turac. Následne ich čakajú ešte októbrové majstrovstvá sveta juniorov na Bahamách. Tam sú zatiaľ kvalifikovaní Fízel a Turac. Blahušiak musí skončiť na MEJ do 5. miesta, inak na svetový šampionát nepocestuje.

Známa je i nominácia mužov na seniorské majstrovstvá sveta do Baku, kde budú zápoliť v kategórii do 66kg Matej Poliak, do 81kg Filip Štancel, do 90kg Milan Randl a do 100kg Matej Hajas. Jedinou kvalifikovanou Slovenkou je Viktória Majorošová v kategórii do 57kg.

Autor: (job), Zdroj: autor