Atléti Dukly už v dejisku ME so smelými ambíciami + program

ŠPORT
1 /

Dnes /v utorok 12. augusta/ sa vo švajčiarskom Zürichu začali atletické majstrovstvá Európy. Reprezentuje nás na nich rekordný počet pretekárov, až dvadsaťosem. Najväčšie očakávania vkladáme do chodeckých a kladivárskych súťaží. Na dobré finálové umiestnenia však majú aj ďalší atléti. Viacerí z nich sú z banskobystrickej Dukly.

Slovenský atletický zväz očakáva troch našich športovcov v prvej šestke. Tieto ciele by mohli naplniť dvaja kladivári a chodec. Šéftréner našich atlétov Martin Pupiš ktorí optimizmus čo sa týka zisku medaily:

„Ťažko hovoriť konkrétne o medailových ambíciách. Adeptmi na prvú šestkú sú však kladivárka Martina Hrašnová z bystrickej Dukly, ďalej kladivár Marcel Lomnický z Nitry a chodec Matej Tóth taktiež z armádneho klubu spod Urpína. Hociktorí z prvých šiestich môže vyhrať, či získať medailu, alebo skončiť aj na tom šiestom mieste.“

Prekvapiť môžu aj ďalší atléti, napríklad naše sesterské dvojičky Velďákové v trojskoku a diaľke, ale aj výškari Beer či Bubeník, bez šance na dobrý výsledok nie je ani osemstovkár Repčík a oštepár z Dukly Žeňúch. Martin Pupiš hovorí:

„Sestry Velďákové sú skúsené pretekárky a rovnako je tomu tak aj v prípade Jozefa Repčíka. Celkom dobre sa ukazujú i obaja naši výškari, čiže to sú kandidáti na dobré umiestnenia. V podstate však všetci pretekári, ktorí sa už dostali na majstrovstvá Európy, dokázali splniť limit, je ich nad dvadsať, takže si môžu trúfať na finálovú dvanástku.“

Limit nesplnili v behu na 1500 metrov Lucia Klocová ako aj sedembojárka Lucia Mokrášová, obe však dostali výnimku a do Zürichu odcestujú podobne ako sestry Velďákové, ktoré mali limit iba z vlaňajšej sezóny, takže všetky náklady si musia hradiť svojpomocne. Šéftréner Pupiš vysvetľuje:

„V podstate už to, že mohli ísť na majstrovstvá Európy je výnimka. V prípade že splnia limit priamo na šampionáte alebo skončia v prvej dvanástke tak vynaložené peniaze im budú refundované. Čiže ide tu o znak vzájomnej dôvery medzi nami. Pokiaľ to potvrdia výkonom, náklady sa im preplatia.“

Dvadsaťosem atlétov Slovensko ešte na európskom šampionáte nikdy nemalo. Rekordný počet pretekárov však nemožno podľa Martina Pupiša preceňovať:

„Na majstrovstvách Európy štartuje 1400 pretekárov z 50-tich krajín. Keď to vydelíme tak to vychádza zhruba na 28 pre každú krajinu v priemere. Čiže slovenská výprava atlétov je na európske pomery priemerná. Treba však povedať, že slovenská atletika napreduje, vidieť za nami dvojročnú robotu, navyše do Zürichu odcestovalo viac žien ako mužov.“

Banskobystrickí športovci z VŠC Dukla zasiahnu do bojov nasledovne:

Utorok 12.8 – Jana Velďáková, diaľka kvalifikácia (20.10)

Streda 13.8 – Anton Kučmín, Patrik Spevák v chôdzi na 20km (9.20), Viliam Papšo, 110m cez prekážky kvalifikácia (11.40), Martina Hrašnová, kladivo kvalifikácia (13.15 a 14.35), Dana Velďáková, trojskok kvalifikácia (18.30).

Štvrtok 14.8 – Marika Czaková, Mária Gáliková v chôdzi na 20 km (9.10), Martin Benák a Patrik Žeňúch, oštep kvalifikácia (17.30 a 18.45), Viliam Papšo (?), 110m cez prekážky semifinále (19.15) a finále (21.50).

Piatok 15.8 – Matej Tóth, Dušan Majdán, Martin Tišťan v chôdzi na 50km (9.10), Martina Hrašnová (?), kladivo finále (20.40)

Sobota 16.8 – Dana Velďáková (?), trojskok finále (16.40)

Nedeľa 17.8 – Martin Benák, Patrik Žeňúch (?), oštep finále (16.10)

 

Autor: Jozef Balko, Foto: Zdroj zuerich2014.ch + tasr