Tretí koncert Vivat vox organi – írsky organista Gerard Gillen

KULTÚRA
0 /

V stredu 15. augusta 2018 je v Katedrále sv. Františka Xaverského pripravený v poradí tretí koncert medzinárodného organového festivalu VIVAT VOX ORGANI 2018. O 19:30 hod. sa návštevníkom predstaví skvelý írsky organista profesor Gerard Gillen.

Gerard Gillen bol v rokoch 1985 – 2007 profesorom a hudobným riaditeľom na National University of Ireland, Maynooth. V súčasnosti je titulárnym organistom dublinskej konkatedrály a je vo všeobecnosti považovaný za jednu z vedúcich osobností medzi chrámovými a koncertnými organistami v Írsku.

gillen1

S najvyšším vyznamenaním absolvoval štúdium na University College v Dubline, na univerzite v Oxforde a na Kráľovskom hudobnom konzervatóriu v Antwerpách, kde získal Prix d‘Excellence, najvyššie ocenenie udeľované za interpretáciu v triede Flora Peetersa. Profesor Gillen má medzinárodnú reputáciu ako sólový organový interpret.

V Európe, na Strednom Východe, v Amerike, Honkongu a v Austrálii odohral viac ako 1000 koncertov na takých prestížnych pódiách, akými sú napr. Royal Festival Hall v Londýne, King’s College v Cambridge, St Thomas v New Yorku, Grace Cathedral v San Franciscu, Dóm sv. Štefana vo Viedni, St Thomas v Lipsku, St Bavo v Haarleme, v katedrálach a popredných podujatiach v Antverpách, Bratislave, Bruseli, Brugách, Kodani, Freiburgu, Gente, Hamburgu, Jeruzaleme, Košiciach, Lübecku, Luxemburgu, Malage, Osle, Notre Dame a La Madeleine v Paríži, Pittsburghu, Potsdame, Ríme, Taline, Turíne, Varšave, Zaragoze, atď.

Pravidelne je členom porôt na medzinárodných organových súťažiach (Oxford, Ann Arbor, Londýn, Graz a Dublin). Gerard Gillen bol vo Vatikáne v roku 1984 pasovaný za Rytiera sv. Gregora (KCSG). Okrem iných početných ocenení mu bol v roku 2006 francúzskou vládou udelený titul Chevalier des Ars et des Lettres za prínos do francúzskej hudby.

V roku 2007 mu za jeho prínos v oblasti cirkevnej hudby bol Pápežskou univerzitou v Maynooth udelený titul Doctor honoris causa. V roku 2010 bol dekorovaný belgickým kráľom Albertom II. titulom „Officer of the Crown“ a rakúska vláda mu udelila, Čestný kríž za vedu a umenie“.

Jeho CD s organovou hudbou Césara Francka a Flora Peetersa, ktoré vyšlo v anglickom vydavateľstve LCS HiRes, bolo Normanom Lebrechtom zaradené medzi špeciálne vianočné odporúčania pre rok 2009.

Pre svoj program prof. Gillen vybral veľmi príznačné skladby a diela, ktoré sú priam stvorené pre katedrálny organ banskobystrickej katedrály: Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Praeludium und Fuga C- Dur, BWV 547;  Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749): Suite du Deuxieme Ton, časti: Plein Jeu, Duo, Trio, Basse de Cromorne, Flûtes, Récit de Nazard, Caprice sur les Grands Jeux;

Ďalej to budú: Charles Tournemire (1870 – 1939): Suite Evocatrice (1938), op.74, časti: Grave, Tierce en Tailleet, Récit de Chromhorne, Flûted’écho, Jeu Doux et Voix Humaine, Caprice; César Franck (1822 – 1890): Pièce Héroïque; Raymond Deane (* 1953): Idols (1973); Eric Sweeney (* 1948): Kyrie (Aus Messe der heilige Patrick) (2006),Le Cercle de Lumiere (1999).

plagat vivat vox organi