Jedinečnú tanečnú atmosféru zažijete najbližší víkend v bystrickej Europe aj s Gabrielou Marcinkovou a Matyášom Adamcom

KULTÚRA
1 /

Oslávte s bystrickou Europou Medzinárodný deň tanca v sobotu 27. a v nedeľu 28. apríla 2024. Ponorte sa s tanečníkmi do rytmov latinsko-americkej hudby, vychutnajte si desiatky spoločenských, ale i moderných choreografií a tancov. Doprajte si celodennú dávku folklóru a zažite kopu inšpiratívnych momentov a zábavy.

Dni tanca v bystrickej Europe

Dni tanca sú po roku opäť tu! Víkend plný tanca a radosti bude rozdelený do dvoch častí. Kým sobota patrí spoločenským tancom, moderným, streetdance a súčasným choreografiám, v nedeľu dostanú priestor na prezentáciu folklórne súbory z celého regiónu.

Tešiť sa môžete na 30 tanečných škôl nielen z Banskej Bystrice, ale aj z Brezna, Zvolena, Krupiny a z okolitých obcí. Program bude vďaka týmto školám viac než pestrý.

Vyvrcholením sobotného programu bude o 19:00 hod. vystúpenie a škola tanca herečky Gabriely Marcinkovej a tanečníka Matyáša Adamca.

Gabriela Marcinková je slovenská divadelná, filmová a televízna herečka, absolventka Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Účinkovala v divadelných hrách Aj kone sa strieľajúOthelloRok v Kocúrkove či Veľa kriku pre nič. Je známa predovšetkým z televízneho seriálu Horúca krv.

V septembri 2015 sa vydala za speváka skupiny Heľenine oči Martina „Lyncha“ Mihalčína. Na jar 2023 tancovala s jej tanečným partnerom Matyášom Adamcom v televíznej show.

Matyáš Adamec je profesionálny tanečník, desaťnásobný majster Českej republiky v spoločenských tancoch. V roku 2022 dokonca získal prvé miesto v známej súťaži Blackpool Open Rising Stars Latin vo Veľkej Británii. Svojho času pôsobil osem mesiacov aj v tanečných kluboch v Dánsku, vo Švajčiarsku a v Nemecku.

Tento rok  má  po Gabriele Marcinkovej za tanečnú partnerku znovu herečku, Petru Dubayovú, známu najmä z Dunaja.

Gabriela Marcinková a Matýáš Adamec v Let’s Dance 2023

Gabriela Marcinková a Matyáš Adamec

Medzinárodný deň tanca

Tanec spája ľudí v mieri a priateľstve. Tak znie myšlienka medzinárodného dňa tanca, ktorý sa od roku 1982 oslavuje pravidelne 29. apríla.

Medzinárodný deň tanca zastrešuje Medzinárodný divadelný ústav (ITI), Medzinárodná tanečná rada (CID) a UNESCO. Pripomína sa od roku 1982 a bol zvolený tento deň, kedy sa v roku 1727 narodil francúzsky tanečník, choreograf a tvorca moderného baletu Jean Georges Noverre.

Jean Georges Noverre

Jean Georges Noverre

Noverre bol geniálny a odvážny priekopník. Toho si všímali už jeho súčasníci. Riaditeľ anglického kráľovského divadla Drury Lane, David Garrick, ho nazval Shakespearom tanca. Pracoval pre rakúsky cisársky dvor a priatelil sa aj s pruským kráľom Fridrichom Veľkým, ktorý na svojom dvore rád hostil výnimočné osobnosti. Medzi jeho priateľov patril aj Mozart alebo Voltaire.

Posolstvom dňa je oslava tanca, zjednotenie jeho všetkých foriem, zvýraznenie jeho schopnosti spájať ľudí rôznych národností a kultúr, prekročiť tak politické, kultúrne a etnické bariéry a sprostredkovať bohatstvo rôznych tanečných foriem a tradícií.

Autor: (tom), Foto: Europa BB a ilustračné