Po čítaní deťom nás čaká Predvianočná knižnica

KULTÚRA
0 /

A opäť sa priblížil vianočný čas. Preto aj tento rok Verejná knižnica Mikuláša Kováča pripravila podujatie Predvianočná knižnica.

Predvianočná knižnica v pobočkách VKMK

V troch banskobystrických pobočkách zažijete celodenné komunitné stretnutie troch generácií: detí, rodičov a starých rodičov. Čaká na vás predvianočná atmosféra spojená s ukážkami vianočných zvykov a tradícií, tvorivé dielne a v rámci nich výroba vianočných vencov, svietnikov, sviečok, gulí, zdobenie perníkov, pečenie vianočných oblátok, paličkovanie, ale aj burza hračiek a predovšetkým dobrá nálada v prostredí knižnice.

Najmenších návštevníkov poteší aj Mikuláš. Konkrétne termíny akcie v jednotlivých pobočkách sú nasledovné:

9.decembra od 9:00-16:00 hod. na Jilemnického 48 (v objekte  Domova dôchodcov Senium)

16.decembra  od 9:00-16:00 hod. v MŠ Karpatská 3

17.decembra od 8:00-16:00 hod. na Oddelení pre deti Lazovná 26

Prvý adventný týždeň v knižnici sa niesol v znamení čítania

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v banskej Bystrici sa prvýkrát zapojila do celoslovenského podujatia „Celé Slovensko číta deťom“. Heslom projektu je: „Poď, budem Ti čítať!” a celý program akcentuje myšlienku: ,,Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň!”

Prvý adventný týždeň sa niesol v duchu mikulášskeho čítania, ktoré zorganizovalo občianske združenie Celé Slovensko číta deťom. Do projektu sa mohli zapojiť rôzne inštitúcie: knižnice, školy, škôlky, materské centrá, sociálne zariadenia pre deti, nemocnice, rodiny, jednoducho všetci, ktorí chcú a vedia, že myšlienka, ktorú projekt šíri je naozaj dôležitá a správna.

Hlavnými aktérmi hodinového programu boli čítajúci hostia, zvyčajne významné osobnosti daného mesta, regiónu. Umelci, spisovatelia, herci, športovci, aj ockovia, maminky, staré mamy, starí otcovia, jednoducho všetci, ktorí sú ochotní prečítať pár minút z ich obľúbenej detskej knihy, pričom výber majú úplne vo svojich rukách.

Program je vždy spestrený hudobnými číslami, či už profesionálnych umelcov alebo talentovaných žiakov základných umeleckých škôl. Súčasťou čítania je aj rozprávanie sa hostí s deťmi o tom čo, všetko knihy pre nás znamenajú, aké je v dnešnej technickej dobe, dôležité čítať knihy. Výber dobrej literatúry je tiež kľúčom k láske k čítaniu na celý život. Projekt podporilo: Ministerstvo kultúry SR, Nadácia SPP a  Slovenská asociácia knižníc.

Vo Verejnej knižnici M. Kováča sa čítalo v štyroch pobočkách. Hosťami boli: Mgr. Eva Pršová, PhD., Ing. Jana Slaná, Mgr. Zdenka Chalachanová, Elena Cmarková, Mária Gažúrová, Milan Valašťan a Hedviga Antalová, ktorí neostali iba samotnom čítaní. S deťmi sa podelili aj o svoje zážitky z detstva a Vianoc. Čítanie doplnili aj ďalšie tvorivé aktivity: dramatizácia textu, výtvarné stvárnenie prečítaného príbehu, či umelecký program v podaní žiakov ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici.

Čítania sa zúčastnilo 140 žiakov základných škôl, ktorí si vypočuli rozprávky od H. Ch. Andersena, A. Lindgrenovej, P. Dobšinského, E. Čepčekovej a iných autorov.Predvianočná knižnica plagát

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: Milan Videršpan