Netradičné spojenie ľudového a pouličného tanca v Banskej Bystrici

KULTÚRA
2 /

Street art má svoje miesto aj v Banskej Bystrici Už tento štvrtok, 26. júla 2018 o 18:00 hod. sa pred bývalým Kinom Hviezda v Banskej Bystrici uskutoční jedinečné tanečné podujatie.

Projekt Folcolor pre mesto

Postarajú sa oň tanečníci z Folklórneho súboru Urpín a breakdance skupiny Stred Crew. Zaujímavý projekt podporený financiami z participatívneho rozpočtu mesta umocňuje aj monumentálna streetart maľba zdobiaca budovu bývalého kina.

Netradičná myšlienka spojiť ľudový a pouličný tanec je výsledkom projektu Folcolor pre mesto, o ktorý sa postarala skupinka mladých Banskobystričanov. Stoja za ním členovia Občianskeho združenia Playground 89, Igor Fekiač a Roman Weis.

„Hlavnou myšlienkou tohto projektu je udržiavať kultúrny odkaz slovenského folklóru v mysliach mladých ľudí, preto sme sa rozhodli spojiť dva svety – folklórny a pouličný. Výsledkom je nielen blížiace sa tanečné podujatie, ale aj monumentálna maľba realizovaná štýlom streetart, vďaka ktorej sa zanedbaná fasáda bývalého kina zmenila na nepoznanie. Zo strašiaka mesta sa stala vizuálna atrakcia, ktorá už stihla ohúriť nielen okoloidúcich, ale aj tisícky ľudí na internete,“

hovorí jeden z iniciátorov Igor Fekiač.

Chalani z Playground 89 nie sú v tomto smere žiadni nováčikovia. Už v minulom roku sa im podarilo zrealizovať prvú maľbu na budove Základnej školy Radvanská 1 v Radvani. Podľa ich slov sa môžeme tešiť aj na ďalšie podobné aktivity. Ešte predtým však pozývajú na štvrtkové podujatie.

„Tanečné vystúpenie, ktoré sa uskutoční priamo pred samotnou maľbou na bývalom Kine Hviezda je verejné a bude naozaj výnimočné, preto si ho netreba nechať ujsť. Všetkých pozývame,“

uzatvára Fekiač.

Participatívny rozpočet

Vďaka myšlienke participatívneho rozpočtu (PR) bolo v Banskej Bystrici podporených od roku 2014 už niekoľko zmysluplných projektov. Okrem organizácie rôznych športových či kultúrnych podujatí vytvorili iniciatívni Banskobystričania napr. obľúbené Laskomerské singletraily, ktoré slúžia všetkým vyznávačom cyklistiky.

Obyvateľom Fončordy sa podarilo vybudovať Relax zónu, iným zas športové priestranstvá v rôznych mestských častiach. V roku 2018 bola medzi víťazné projekty prerozdelená suma z mestského rozpočtu vo výške 40 000 eur.

Podporu zo strany občanov získali v tohtoročnom hlasovaní projekty: Relax zóna III. etapa, Aktívny senior, Obnova športového ihriska THK, I. etapa, Junior zóna, Banskobystrické festivalové LETO 2018, Oddychovo relaxačná a cyklo zóna Tajovka, časť II., Rozhodujme si sami o našom sídlisku, Folcolor pre mesto.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: Playground 89