Koncom júla budú v Banskej Bystrici veľké banícke slávnosti

KULTÚRA
2 /

24. – 25.júla 2015 pôjde o 8. stretnutie baníckych miest a obcí Slovenska a 3.ročník rekonštrukcie historickej udalosti – Baníckej vizitácie podľa denníka princa Leopolda.

Je všeobecne známe, že baníctvo zohrávalo v histórii regiónu stredného Slovenska mimoriadny význam.Vďaka jeho rozvoju malo stredné Slovensko dôležité hospodárske postavenie nielen v rámci Rakúsko-uhorskej monarchie, ale už niekoľko storočí predtým. Banícka práca a s ňou súvisiaci spôsob života a tradície sú hlboko zakorenené v tomto regióne.

„V predošlých dvoch ročníkoch to bola najmä rekonštrukcia historickej udalosti Cisárskej vizitácie, ako o nej vo svojom denníku písal následník trónu princ Leopold. Oproti minulým rokom chceme v tohtoročných oslavách presunúť ťažisko pozornosti viac na baníctvo a banícku prácu ako takú,“

hovorí  Ing. Jana Lehotská z OZ Art Spektrum.

Celé podujatie je aj 8. Stretnutím banských miest a obcí, mesto navštívi a do sprievodu sa zapojí cca 500 baníkov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Nemecka. Preto dochádza aj k modifikácii názvu celého podujatia. Už to nie je iba významná návšteva zo zahraničia – cisárskeho dvora. Je to pomyselná „návšteva“ baníctva aj s jeho históriou na území, kam odjakživa patrí, kde bolo odjakživa doma a v prenesenom význame je to „návšteva“ baníctva v našom vedomí, v našich mysliach a spomienkach.

„Chceme upriamiť pozornosť na históriu baníctva na Slovensku. Súčasťou tejto histórie je nepochybne aj samotná Cisárska vizitácia, ako prejav pozornosti, ktorú venovali tomuto dôležitému hospodárskemu odvetviu vládnuci Habsburgovci. Takže Cisárskej vizitácie sa nevzdávame, len ju zasadzujeme do širšieho historického a obsahového rámca, ktorý chceme pripomenúť,“

dodáva Lehotská.

Banícka vizitácia tak bude oslavou ťažkej práce prostých baníkov, ako aj umu banských inžinierov, technikov či vynálezcov a rozvoja techniky tak, ako ju baníctvo vo svojej histórii umožňovalo.

Hlavný program dňa 24.7.2015 o 17:00 hod.

Slávnostné otvorenie 8. stretnutia banských miest a obcí Slovenska v priestore pri Pamätníku SNP

Program: vystúpenie Folklórneho súboru Urpín

Slávnostný Šachtág

Hlavný program dňa 25.7.2015 o 17:30 hod.

Sprievod baníkov

Odovzdávanie ocenení

Slávnostné príhovory a koncert La Gioia

Zdroj: podujatiabb.sk, Foto: Mirka Chabadová archív