FOTO: Park pod Pamätníkom SNP patril deťom a boju proti rakovine

KULTÚRA
0 /

Banskobystrický  park pod Pamätníkom SNP sa po vybudovaní korčuliarskej dráhy a ďalšej obnove stáva športovo – zábavným centrom pre rodiny s deťmi. V piatok popoludní tu bola akcia Na kolesách proti rakovine a MDD.

Na kolesách proti rakovine

V rámci Európskeho mesta športu 2017 pripravila Nadácia Výskum rakoviny príjemné popoludnie pre všetkých, ktorí podporujú kampaň  Na kolesách proti rakovine.  Program odštartoval po hymne „Nájdi svoju nádej“ Ján Juráš, ktorý postupne predstavoval hostí.

Bol medzi nimi druhý viceprimátor Martin Turčan, hokejisti majstrovského tímu HC´05 iClinic Banská Bystrica Ivan Ďatelinka, Matej Češík, Mário Lunter, Mário Róth, Branislav Kubka a samozrejme kapitán “Baranov Tomáš Surový. Tí priniesli so sebou aj víťaznú trofej – pohár V. Dzurillu.

Na pódiu pozdravili účastníkov akcie aj niekoľkonásobný majster sveta v thajskom boxe Vladimír “Dracula”  Moravčík spolu s európskou a svetovou medailistkou v hode kladivom Martinou Hrašnovou z VŠC Dukla Banská Bystrica.

 Prítomným zaspievali  spevák, herec a režisér Igor Šimeg i operný spevák a sólista banskobystrickej Štátnej opery Róbert Smiščík. Svoje umenie predviedol majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš, ktorý preskočil na bicykli piatich ležiacich ľudí.

Vyvrcholením akcie bola symbolická jazda po korčuliarskej dráhe na všetkom, čo má kolieska.  Prevládali koliečkové korčule, ale objavili sa aj bicykle, kolobežky či kočíky.  Nešlo o preteky, ale o morálnu podporu bok ja proti zákerným chorobám. Tú prejavili viacerí Bystričania aj finančné kúpou  propagačných tričiek, šiltoviek, príveskov či náramkov Nadácie Výskum rakovinu.

Zbierku v Banskej Bystrici zabezpečovali študenti Gymnázia Andreja Sládkoviča. Výnos z nej poslúži na zakúpenie zariadenia laminárny box pre sterilnú prácu pri analýze zmien v nádorových bunkách a experimentoch zameraných na najmodernejšie spôsoby liečby s využitím progresívnych prístupov z oblasti nanomedicíny

 Bystrický Medzinárodný deň detí

 Po štvrtej pokračovalo príjemné popoludnie v parku pod Pamätníkom SNP oslavou MDD.  Moderátorka Mariana Kovačechová privítala na pódiu prvého viceprimátora mesta Jakuba Gajdošíka, ktorý pozdravil stále rastúci dav detí a ich rodičov slovami:

„Veľmi ma teší, že vo vynovenom parku pod Pamätníkom SNP aj s korčuliarskou dráhou stále pribúda počet detí nielen na sviatok MDD, ale každý deň. Tento park sa stáva športovo – rekreačným centrom v našom meste, čo bol aj náš zámer pri presadení investícií do jeho obnovy. Prajem Vám všetkým príjemnú zábavu a užite si tento krásny deň.“

Na pódiu i pod ním bolo veselo. Vystúpila Tanečná škola K-Dance s video cup dancingom. Cirkus obrov predstavil rozprávkový príbeh o cirkuse plnom zábavy. Veľký záujem u detí vyvolali hasiči s penou a ukážky práce zdravotných záchranárov, mestskej polície i colníkov, ale aj autogramiáda hokejových „baranov“

Nechýbal klasický reťazový kolotoč s cukrovou vatou podávanou Tünde Lánikovou, historický tábor so šermiarmi skupiny Cassanova, sokoliari Biatec so svojimi cvičenými dravcami,  ukážky speed badmintonu, parkouru či kin – ballu, leteckí modelári, autogramiáda hokejových „baranov“ či ďalšie zaujímavosti, či súťaže.. K dispozícii bolo aj občerstvenie.

Program pred zaplneným parkom vyvrcholil  koncertom obľúbenej speváčky Dominiky Mirgovej. Jedným slovom bolo to veľmi príjemné popoludnie v parku pod Pamätníkom SNP.

Zdroj: (tom), Foto: Mirka Chabadová