FOTO: Beseda so spisovateľom Igorom Válekom v knižnici

KULTÚRA
0 /

Autorskú besedu so spisovateľom a publicistom pripravila Verejná knižnica Mikuláša Kováča v rámci Týždňa slovenských knižníc. Spisovateľ a publicista Igor Válek je rodákom z Martina (1967). Študoval publicistiku a masmediálnu komunikáciu. Svoju profesionálnu kariéru spojil s Martinom, kde v rokoch 1993 – 2011 pôsobil ako redaktor, neskôr ako zástupca šéfredaktora v Slovenských národných novinách.

Igor Válek publikuje i časopisecky v Romboide, Orlovi tatranskom, Slovenských pohľadoch, Slovenskej republike, Novom dni a i. Kultúrne dianie na Slovensku oživuje tvorbou rozhlasových scenárov, organizovaním literárnych besied., nielen doma, ale i v zahraničí. V súčasnosti pôsobí ako šéfredaktor časopisu Slovensko. Na svojom spisovateľskom konte má doteraz okolo 20. knižných publikácií a stovky článkov v domácej i zahraničnej tlači.

Svojou tvorbou priaznivo prinavracia zdravé vlastenectvo a zviditeľňuje bohatstvo nášho národného dedičstva. V tvorbe Igora Váleka nájdeme: syntetizujúce slovníky, zbierky básní, literatúru faktu, výber z prózy, výber z lyriky, monografie, rozprávky a povesti pre deti a mládež a i.

Posledné tri roky obohatil edíciu Povesťová mapa Slovenska. V roku 2013 mu vo vydavateľstve Matice slovenskej vyšla prvá kniha z pripravovanej trojice: Povesti o slovenských riekach. Zbierka týchto povestí je pútavým spôsobom vyrozprávaný vodopis slovenských riek. Netreba nám chodiť ďaleko, aby sme spoznali krásnu prírodu našej vlasti a povesti zozbierané v tejto knihe sú toho dôkazom.

Na podujatí knižnica prezentovala v poradí druhú knihu z uvedenej edície, ktorá vyšla na sklonku minulého roka: Povesti o slovenských liečivých prameňoch a kúpeľoch (2015). Zbierka povestí je pútavým spôsobom vyrozprávaný miestopis – napĺňajú ho legendy a rozprávania vychádzajúce z ľudových prameňov i pôvodných motívov, ale aj viackrát pretvorené do autorských povestí.

Do povesťovej mapy Slovenska tak pribudol ďalší unikátny kamienok a či skôr pramienok, ba presnejšie gejzír nádherných príbehov o vodách liečivých prameňov a kúpeľov. Dozviete sa, čo v Bardejovských kúpeľoch rozveselilo užialenú cisárovnú Sisi, odkiaľ sa v Bojniciach nabrali skamenené dukáty, kam sa podelo zlato zo slaného prameňa v Číži, ako rímsky veliteľ objavil liečivú silu jazierka v Dudinciach.

Ale aj to prečo išiel Ľudovít Štúr do kúpeľov Ondrašová, ako Hviezdoslav našiel na Slanej vode Hájnikovu ženu, či prečo milovníčka Slovenska Božena Němcová tak rada navštevovala Slovensko a veľa času trávila v kúpeľoch Sliač. Vhodným doplnkom knihy je geograficko-historická faktografia zaplnená historickými udalosťami i osobnosťami, uvádzajúca každý opisovaný prameň i kúpele, ako aj prehľadný slovníček nárečových a zastaraných výrazov.

Besedovanie so spisovateľom Igorom Válekom sa nieslo v priateľskom duchu, slovo vystriedala aj príjemná hudba z produkcie mladého banskobystrického hudobníka Tomáša Dobríka, člena kapely 220 Voltov. Slávnostným krstom sme novú knihu prijali do medzi ostatné knižočky a zaželali sme jej veľa vďačných čitateľov. Krstní rodičia PaedDr. Jana BorguľováMgr. Matej Nedorolík, vedúci obchodného oddelenia Kúpeľov Sliač a.s., ktoré finančne vydanie knihy podporili, knihu pokrstili kvapkami minerálnej vody Rajec.

Autor: Soňa Šóky, Zdroj: VKMK BB