FOTO: Beseda so spisovateľkou Erikou Jarkovskou

KULTÚRA
1 /

V pondelok 14. marca sa v pobočke Verejnej knižnice M. Kováča na Fončorde – Jilemnického 48 diskutovalo v rámci Literárnej Banskej Bystrice so spisovateľkou Erikou Jarkovskou.

Besedu moderovala PaedDr. Jana Borguľová – tajomníčka odbočky Spolku slovenských spisovateľov v Banskej Bystrici a jedna zo zakladateliek literárneho festivalu, ktorého 20. výročie vzniku si pripomíname práve v tomto roku.

Erika Jarkovská sa narodila v Martine a svoje detstvo a mladosť prežila uprostred Kremnických vrchov. Vyštudovala chémiu v Banskej Štiavnici. V súčasnosti pracuje a žije so svojou rodinou vo Zvolene.

V mladosti sa prejavovala skôr hudobne a výtvarne. S písanou tvorbou začala na strednej škole (poviedky pre spolužiačky), do rozsiahlejšieho diela sa pustila ako 18-ročná, ale potom sa na dlhé roky odmlčala po akejkoľvek umeleckej stránke kvôli materským a pracovným povinnostiam. K intenzívnemu písaniu sa vrátila v roku 2011, keď sa pustila do prepracovania románu Bojovníci dúhy, dovtedy uverejnenom na stránke Mám talent (projekt vydavateľstva Ikar). Odvtedy sa viac rozpísala a stvorila celú trilógiu Bojovníkov dúhy.

V roku 2013 jej vyšiel 1. diel trilógie Bojovníci dúhy – Pomsta bojovníkov vo vydavateľstve Koruna ako – e-book. Na knižnom trhu sa čoraz viac etabluje ako autorka romanticko – dobrodružných príbehov, v ktorých sa zameriava na históriu Severnej Ameriky 19. storočia. Príbehy jej kníh sa opierajú o skutočné udalosti a životy skutočných osôb, pretože ju baví dotvárať rôzne osudy svojich literárnych postáv.

Nevyhýba sa ani iným spoločenským témam. V roku 2015 jej vyšla prvá kniha v tlačenej verzii. Román Mŕtvi nemôžu milovať (2015) je príbehom o láske s kriminálnou zápletkou, okorenený štipkou irónie, humoru a nadhľadu. V ďalšom románe z minulého roku Osamelé vtáča spracovala svoju obľúbenú tému z indiánskeho prostredia, okorenenú o príbeh lásky.

Keďže Erika Jarkovská pri písaní kníh aj relaxuje, vo svojom šuplíku má uložených niekoľko ďalších románov, ktoré čakajú na vydanie. Spolupracuje najmä s vydavateľstvom Koruna, Bestseler a Artis Omnis

Autor: Soňa Šóky, Foto: VKMK BB