FOTO: Banskobystrický amfiteáter sa pripravuje na festival Rockscape 2014

KULTÚRA
4 /

Hudobný festival Rockscape 2014, ktorý organizuje Občianske združenie ART 77 v spolupráci s mestom Banská Bystrica, sľubuje zábavu pre všetky vekové kategórie. Počas troch festivalových dní od 24. do 26. júla 2014 sa návštevníci banskobystrického amfiteátra môžu tešiť na kapely zvučných mien, ale aj sprievodné aktivity.

V bohatom programd festivalu vystúpia kapely ako Citron, Ghymes, Buty, Slobodná Európa, Brothers Rasputin, Heľenine oči alebo Chiki liki tu-a, ako aj spevácke legendy Vladimír Mišík či Michael Kocáb, budú dopĺňať výtvarné tvorivé dielne Stredoslovenskej galérie na tému Dominik Skutecký s premietaním hudobných filmov.

„V rámci programu sa predstaví viac ako 30 kapiel, pričom mnohé z nich vystupovali s veľkým úspechom aj na tohtoročnej Pohode. Dobrou správou je aj to, že rodičia si nemusia robiť starosti s deťmi, keďže do 130 cm majú vstup na festival zdarma,“

informoval Rastislav Škrinár, riaditeľ festivalu Rockscape 2014.

Novinári si mohli vo štvrtok po brífingu pod šapitó pozrieť, ako sa upravili priestory amfiteátra, ktorý koncom júla privíta tisícky návštevníkov bystrického festivalu. Celý priestor sa vyčistil od náletových drevín a odpadu, ktorý sa tu za dlhé roky bez prevádzky nahromadil. Do hľadiska sa kladú 3 kilometre trojdosák na pripravené oceľové konštrukcie pre sedenie divákov, na pódiu sa upravilo orchestrište. Nanovo sa zrekonštruovalo zázemie pre účinkujúcich, kde v šatniach zaujalo originálne retro-vybavenie z konca minulého storočia.

„Na amfiteátri, ktorý je našou srdcovkou, stále pracujeme, lebo celý areál bol značne zanedbaný. Vyniesli sme odtiaľto tony odpadu, opravili zdevastované stavebné časti. Do konania letného festivalu bude všetko pripravené. Potom náš čaká ďalšia práca na komplexnej rekonštrukcii, ako sme sa zaviazali v zmluve s mestom. Ale po Rockscape sa môžu na upravenom amfiteátri konať ďalšie kultúrne akcie, vrátane premietania filmov,“

uviedla Tünde Lániková z firmy Kolotoče s.r.o., ktorej poslanci schválili dlhodobý prenájom amfiteátra.

Návštevníci festivalu Rockscape 2014 môžu stanovať priamo v areáli amfiteátra. Počet miest na stanovanie je však obmedzený. Parkovanie bude zabezpečené pred Amfiteátrom a pozdĺž Cesty na amfiteáter. Po zaplnení týchto kapacít bude možné využiť aj parkovacie plochy na Striebornom námestí, parkovisko na Tajovského ulici, prípadne ďalšie parkovacie plochy v blízkosti. Usporiadatelia festivalu však odporúčajú využiť mestskú hromadnú dopravu. Možné bude aj využiť špeciálne festivalové taxíky za zvýhodnenú cenu 2,50 eur, ktorá bude platiť pre trasy na amfiteáter a z amfiteátra.

Na bezpečnosť účastníkov festivalu bude dohliadať bezpečnostná služba, k dispozícii bude v prípade potreby aj zdravotná služba a hasiči. Organizátori na tlačovej konferencii k prípravám festivalu informovali o zmene programu, nakoľko Michael Kocáb vystúpi v piatok 25. júla o 21:00 a Heľenine oči vo štvrtok 24. júla o 21.00 hod.

Mesto Banská Bystrica sa rozhodlo využiť tento festival aj na zvýšenie povedomia o informatizácii samosprávy a v priestoroch amfiteátra tak bude počas konania festivalu možné zaregistrovať sa do systému iMesto. Počas uplynulého týždňa sa stal primátor Gogola terčom kritiky, že politicky zneužíva rekonštrukciu amfiteátra rodinou Lánikovcov na vlastnú politickú prezentáciu. Kultúrna obec je na takéto prejavy totiž veľmi citlivá.

Vstupenky na festival Rockscape je možné zakúpiť v sieti www.predpredaj.sk alebo v informačnom centre v Radnici za cenu 22 eur za permanentku resp. 10 eur za jednodňový lístok. Uvedené ceny platia len pri vstupenkách zakúpených v predpredaji.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová